Multitek https://www.multitek.no En blogg om teknologi Fri, 15 Jun 2018 16:33:59 +0000 nb-NO hourly 1 248bca 115541606 Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows https://www.multitek.no/innlegg/tips-29-quick-look-windows/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-29-quick-look-windows/#respond Thu, 31 May 2018 10:00:32 +0000 https://www.multitek.no/?p=1378

En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows. Last ... Les merKorte tips nr. 29: Quick Look på Windows

Innlegget Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows.

Last det ned!

QuickLook er et åpen kildekode-program tilgjengelig under GPL-lisensen. Kort sagt vil dette si at programmet er helt gratis, at det alltid vil være det, og at du kan bruke det til nesten alt du vil. Programmet støtter en rekke filtyper, og er tilgjengelig på norsk (oversatt av undertegnede). I tillegg er designet faktisk moderne, noe man dessverre ikke ser så ofte med denne typen gratis programvare.

Å komme i gang er veldig enkelt, men først må du gjøre et enkelt valg: ønsker du å laste ned programmet fra Windows Store? Dette gjør oppdateringene lettere, men du har ikke muligheten til å få QuickLook-forhåndsvisninger i åpne- og lagre-dialogbokser. Dessuten er dette bare tilgjengelig på Windows 10. Ellers anbefaler jeg å bruke .msi-varianten, som kommer med vanlig installeringsprogram. Det finnes også en portabel .zip-variant.

For øyeblikket er nyeste versjon 0.3.5, men du kan like gjerne bruke denne magiske linken for å gå rett til den versjonen som til enhver tid er nyest, for å få alle nye funksjoner og fikser.

Nå kommer vi i gang

Skjermbilder som viser installasjonsprosessen
Dette er prosessen for å installere QuickLook på den vanlige måten.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Jeg regner med at du klarer å laste ned Windows Store-versjonen på egen hånd hvis du ønsker det, så jeg går bare gjennom installasjon av .msi-varianten. Det er bare å starte installasjonsprogrammet, godkjenne lisensen, og trykke «Neste» et par ganger.

Når du er ferdig kan det hende at du får opp et vindu om at du har for gammel versjon av .NET Framework. Hvis du har en oppdatert Windows-versjon bør ikke dette være noe problem (i så fall kan du hoppe over dette avsnittet), men ellers trykker du bare «JA» og laster ned installasjonsfil på nettsiden som kommer opp. QuickLook trenger for øyeblikket minst versjon 4.6.2, men nyere versjoner fungerer også. Både Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10 er kompatible med .NET Framework 4.6.2. Så er det bare å trykke «Fortsett» et par ganger, og så er du igang.

Høyreklikkmenyen til ikonet i oppgavelinja, der du velger "Kjør ved oppstart".
Jeg anbefaler å velge «Kjør ved oppstart».
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Når du nå endelig er ferdig med installasjonen, vil du kanskje merke at QuickLook plasserte et ikon på skrivebordet ditt. Bare åpne dette, så er vi igang. Du finner nå QuickLook-symbolet sammen med andre ikoner i oppgavelinja. Jeg anbefaler å høyreklikke på ikonet og velge «Kjør ved oppstart», så starter programmet opp sammen med maskina, uten at du trenger å tenke på det.

Endelig til programmet!

Skjermbilder av filer som forhåndsvises med QuickLook
Dette er eksempler på filer du kan forhåndsvise med QuickLook.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Den grunnleggende bruken av programmet QuickLook er den samme som med Quick Look-funksjonen på Mac. Velg en fil i Utforsker og trykk mellomrom for å forhåndsvise den. Du kan vise alt fra bilder og videoer til tekstfiler og PowerPoint-presentasjoner. På visse områder er Quick Look-programmet også bedre enn tilsvarende funksjon på Mac, for programmet har faktisk innebygd støtte for et par mer fancy ting som markdown-filer og epost. Filer som ikke kan forhåndsvises, som programfiler, vises (akkurat som på Mac) i en infoboks i stedet. Her kan du se hva filen heter, når filen er fra, og hvor stor den er.

Det er også er noen ekstra funksjoner, for det er også tre knapper øverst til venstre i vinduet som dukker opp, blant annet muligheten til å feste forhåndsvisningen så den ikke forsvinner.

QuickLook som forhåndsviser en tekstfil av typen .ini
Dette er en mer eksotisk filtype.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Innebygd støtte

Quick Look har også innebygd støtte for forhåndsvisning av filer i noen andre tilfeller. Den har selvfølgelig støtte for å forhåndsvise filer i Utforsker-vinduer og på skrivebordet, men programmet kan også forhåndsvise filer i åpne- og lagre-dialogbokser (med mindre du har Windows Store-varianten, der dette er deaktivert pga. reglene til Microsoft). Dette brukes akkurat som du forventer, du bare trykker mellomrom når du har markert en fil i dialogboksen.

Det er mulig du husker at jeg tidligere har skrevet om programmet Everything, som er en svært rask måte å søke i alle filene på datamaskina på? Quick Look har faktisk innebygd støtte for Everything også, det er bare å trykke på mellomrom mens du har en fil markert, så virker forhåndsvisningen akkurat som du forventer.

Konklusjon

Det er ikke mye mer som trengs å si, siden QuickLook-programmet virker såpass likt funksjonen på macOS. Det eneste det egentlig gjør er å forhåndsvise filer, men det gjør det på en veldig enkel og elegant måte. QuickLook har støtte for plugins, men om det finnes noen utenfor de som er inkludert er jeg ikke sikker på. Den innebygde filstøtten er uansett mer enn nok, og gjør dette gratisprogrammet til noe jeg absolutt anbefaler.

Hvordan fungerer QuickLook for deg? Er dette det manglende programmet du trenger for å trives med Windows? Gir det deg bare mer lyst til å holde deg til Mac? Legg gjerne igjen en kommentar, eller kom med dine meninger på sosiale medier.

Lyst på mer av denne typen innhold? Trenger du flere slike tips smarte programmer og lure triks? Abonner på nyhetsbrevet mitt, så får du nye innlegg rett i e-postkassa en gang i måneden. Vil du ha mer med en gang, kan jeg anbefale deg å ta en titt på min test av podkast-appen Overcast, en fantastisk gratisapp for å høre på podkaster.

Innlegget Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-29-quick-look-windows/feed/rss2/ 0 1378
Overcast – en podkast-app utenom det vanlige https://www.multitek.no/innlegg/overcast-podkast-app/ https://www.multitek.no/innlegg/overcast-podkast-app/#comments Sun, 08 Apr 2018 10:00:49 +0000 https://www.multitek.no/?p=1345

For over et år siden kom jeg på at det ville være en god idé å begynne å høre på podkaster når jeg går utendørs, for eksempel når jeg går tur med hunden. Mange andre ville kansje foretrukket å høre på musikk, men personlig har jeg aldri følt noe stort behov for dette. Podkaster er ... Les merOvercast – en podkast-app utenom det vanlige

Innlegget Overcast – en podkast-app utenom det vanlige er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

For over et år siden kom jeg på at det ville være en god idé å begynne å høre på podkaster når jeg går utendørs, for eksempel når jeg går tur med hunden. Mange andre ville kansje foretrukket å høre på musikk, men personlig har jeg aldri følt noe stort behov for dette. Podkaster er dessuten en effektiv måte å få med seg saker og ting. Mesteparten av det siste året har jeg benyttet iOS-appen Overcast for å høre på podkastene, og denne appen har en rekke fordeler framfor andre podkast-apper, som den som er innebygd i iOS.

Bakgrunn

Overcast er en podkast-app for iOS, laget av Marco Arment som også selv er med på flere podkaster. Appen kom første gang ut i 2014, er heltidsjobben til Arment, og er laget spesielt for de som hører mye på podkast. Den har derfor flere ekstra funksjoner.

Utseende og design

Design er et område Overcast gjør det godt på, for selv om appen bruker standard design-elementer fra iOS, klarer den likevel å sette sitt eget preg på dem, og klarer å skille seg nok ut at man legger merke til den.

Hovedskjermen i Overcast
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hovedskjermen i Overcast gir deg full oversikt over alle podkastene du abonnerer på.
Hovedskjermen i appen er rett og slett en enkel og oversiktlig liste over ulike podkaster du abonnerer på, og spillelistene du har laget. Som standard er alle knapper oransje, og bakgrunnene hvite, men du kan invertere fargene (til lys blå og svart/grå) ved å skru på et av de to mørke temaene. Kontrollene for gjeldende episode ligger halvveis bortgjemt nederst på skjermen, men samtidig lett tilgjengelig, og ved å utvide denne visningen til fullskjerm kan du lett komme til funksjoner som hastighet og spoling. Resten av innstillingene (som det for øvrig er mange av) ligger bak appens logo oppe til venstre. Appen er tilpasset iPad, og vil da vise spillelister/podkaster samtidig som detaljvisningen av episoden som er valgt.

Funksjoner

Overcast har en hel haug med funksjoner som kan være praktiske å ha i en podkast-app. Jeg sparer de største og mest unike til slutt, så da tar jeg for meg de litt mindre funksjonene som likevel er svært fine å ha.

Den første av funksjonene jeg skal snakke om er synkronisering. Med Overcast kan du opprette en konto for å lagre hvilke podkaster du abonnerer på og hvor langt du er kommet på de ulike episodene i skyen. Hvis du logger inn med på en annen enhet, eller i nettleseren, kan du fortsette der du slapp. Du kan selvfølgelig også la være å logge inn, hvis du ikke føler behov for det.

Når du bruker Overcast, er det ikke iOS-enheten din som laster inn informasjon om alle episodene av de ulike podkastene, men Overcast sin server. Enheten din slipper å sjekke alle podkastene selv, og får heller tilsendt nye episoder fra serveren. Dette åpner også opp muligheten for å få varsel om nye episoder. Dette er ikke noe jeg har brukt personlig, men det virker som er svært nyttig funksjon hvis du ønsker å ha full oversikt over når en ny episode kommer ut. Du kan også tilpasse dette for hver enkelt podkast.

Den oversiktlige lagringsvisningen i Overcast
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Overcast har en svært oversiktlig lagringsvisning
iOS-enheter har aldri hatt støtte for minnekort, og liknende måter å skaffe mer lagring på. Derfor har det lenge vært viktig å følge med på hva som tar opp plass på mobilen din, spesielt hvis du har en av modellene med mindre lagringsplass. Når du, som i mitt tilfelle, ser at en podkast-app som Overcast tar 1,32 GB, hvorav kun 11,7 MB er fra selve appen, kan du jo lure på hvor alt plassen forsvinner. Overcast sin oversikt over nedlastede podkaster løser raskt opp i forvirringen, for her kan du enkelt se hvor mye plass episodene av hver podkast tar. For eksempel tar episodene av WordPress Weekly jeg har lastet ned nøyaktig 161 MB med plass. Med to enkle trykk kan jeg slette alle nedlastningene. Så fort jeg sletter noen podkaster jeg ikke hører på lenger, er total lagringsplass brukt nede i kun 1 GB.

Overcast sine innstillinger for lagring av podkastepisoder
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hvis du følger på mange podkaster vil det kanskje glede deg at du kan styre temmelig detaljert hvor mange episoder som skal beholdes av hver podkast, og om de skal slettes etter at du har hørt på dem. Du kan for eksempel ha en podkast der hver eneste nye episode lastes ned, og en annen du ikke hører så mye på, der kune de to siste episodene er tilgjengelig offline.

Ønsker du likevel å høre på flere episoder enn det som er lastet ned, lar Overcast deg selvfølgelig også strømme episoder direkte, som for eksempel kan være nyttig hvis du likevel har stor datapakke og ikke ønsker å bruke opp unødvendig mye plass på enheten til episoder du kanskje aldri vil komme til å høre på. Du kan nemlig til og med sette appen til å kun strømme episoder som standard, og ikke laste ned i det hele tatt. Eller sette den til å bare laste ned episoder på Wi-Fi, om du vil spare litt på databruken.

Innholdsfortegnelsen til en episode av ATP
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et stort pluss for Overcast, er at appen støtter mange deler av mp3-standarden som ikke støttes i andre podkast-spillere. Visning av innholdsfortegnelse er et eksempel, for hvis podkasten er delt inn i kapitler kan appen generere en innholdsfortegnelse med navn og tidspunkter du kan trykke på for å hoppe dit. Gjeldende kapittel er selvfølgelig uthevet, og hvis et kapittel har et tilpasset bilde, vil dette brukes i stedet for podkastbildet så lenge dette kapittelet varer. Alt dette avhenger selvfølgelig av at podkasten har denne informasjonen innebygget (noe Marco Arments egen podkast ATP selvfølgelig har). Hvis podkasten ikke har det, vil du dessverre gå glipp av disse funksjonene, men ellers vil alt virke som normalt.

De smarte funksjonene

Nå kommer vi over til de ekstra smarte funksjonene, og flere av disse er virkelig unike. Den første, og tilfeldigvis også den nyeste, er Smart Resume. Ganske enkel egentlig. Denne funksjonen er todelt, og sørger enkelt og greit for at du ikke starter midt i et ord når du starter lyden, enten det er etter spoling eller etter å ha satt på pause. Den hopper også et par ord tilbake når du starter fra pause, så du husker hvor du var i episoden.

Voice Boost er en annen av de smarte funksjonene, som rett og slett sørger for at lyden av stemmer i podkasten er på et jevnt nivå. Den oppjusterer de som snakker lavt, og nedjusterer de som snakker høyt. Hvis du sammenligner før og etter vil du garantert høre en forskjell!

Av de virkelig smarte funksjonene er kanskje Smart Speed den du tenker minst over, men får mest igjen for. Denne funksjonen sørger for å utnytte tiden din best mulig, ved å dynamisk justere hastigheten podkasten spilles av på. Er det lange pauser, vil disse spilles av fortere, og tomrommet mellom ord vil også bli en smule kortere, uten at du merker noe forskjell. Unntaket for dette er musikk, for hvis det er musikk med i podkasten kan det hende denne høres en smule merkelig ut. Da er det bra at Smart Speed og Voice Boost kan skrus av og på for hver enkelt podkast. Jeg ville derimot anbefale å beholde det på der det er mulig, for du kan spare store mengder tid. Jeg har for eksempel spart 15 timer på å ha Smart Speed skrudd på.

Innstillinger for Smart Speed og Voice Boost
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Og et tips: hvis du ikke finner ut hvor Voice Boost og Smart Speed aktiveres fra, er det på skjermen til venstre når du viser detaljvisningen for episoden som spilles for øyeblikket. Her kan du også manuelt justere avspillingshastighet.

Til sist vil jeg raskt nevne de smarte spillelistene som appen støtter. Du kan opprette både vanlige spillelister og smarte spillelister i appen. Med de vanlige spillelistene velger du selv akkurat hvilke episoder som skal være med, men med de smarte spillelistene kan du istedet velge hele podkaster, og i hvilken rekkefølge de skal prioriteres. Hver gang det kommer en ny episode av en av disse podkastene, vil den automatisk legges til i spillelisten, og du trenger egentlig ikke gjøre noe som helst annet enn å høre på.

Montasje av skjermbilder som viser ulike funksjoner knyttet til smarte spillelister
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
De smarte spillelistene i Overcast gir deg mange for tilpasning

Brukervennlighet

Dette bringer oss naturlig nok over på brukervennlighet, for Overcast er på de fleste områder svært enkel å bruke. Samtidig er det en hel haug av innstillinger du kan endre på hvis du har spesielle behov, men standarden funker som regel supert. Alle innstillinger er ryddig plassert i Overcast-menyen, og podkastene er sortert alfabetisk. Det meste er lett tilgjengelig der du forventer at det skal være (med unntak av Smart Speed og Voice Boost, som ligger litt bortgjemt). At hovedskjermen kun har fire ikoner øverst bidrar til at appen er ryddig, men framdeles lett å bruke, siden dette er funksjonene du oftest trenger når du er på denne skjermen.

En ikke-forstyrrende annonse fra Overcast
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et eksempel på en ikke-forstyrrende annonse i Overcast
Overcast har ikke forstyrrende annonser. De få annonsene som finnes tar ikke opp unødvendig mye plass på skjermen, og er kun reklame for andre podkaster du muligens vil være interessert i. Om du ønsker å slippe, kan du abonnene for å støtte utvikleren på den måten.

Konklusjon

Overcast er en veldig bra podkast-app, spesielt når man regner med at den er helt gratis og ikke har forstyrrende annonser. Appen gjør det lett å abonnere på en rekke podkaster samtidig, men også ha god oversikt. De mange smarte funksjonene bidrar til en god opplevelse, og etter at du har aktivert dem den første gangen trenger du sjelden tenke mer på dem. Hører du på podkaster, eller er interessert i å begynne, bør du definitivt ta en titt på Overcast.

Har du spørsmål? Lyst til å begynne å høre på podkaster, men trenger noen tips? Jeg er, som alltid, tilgjengelig både på sosiale medier og i kommentarfeltet. Er du interessert i mer lesning, kan jeg anbefale 5 nyttige hurtigtaster på macOS.

Innlegget Overcast – en podkast-app utenom det vanlige er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/overcast-podkast-app/feed/rss2/ 1 1345
5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks https://www.multitek.no/innlegg/5-hurtigtaster-macos-triks/ https://www.multitek.no/innlegg/5-hurtigtaster-macos-triks/#comments Sat, 03 Mar 2018 11:00:36 +0000 https://www.multitek.no/?p=1330

Jeg har skrevet to innlegg om Windows-hurtigtaster, både i tilknytning til multitasking og kontroll, så derfor kan det jo være på tide med noen Mac-hurtigtaster. Alle disse hurtigtastene har til felles at de i større eller mindre grad er skjulte, og at man ikke finner dem så lett hvis man ikke vet om dem, eller ... Les mer5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks

Innlegget 5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Jeg har skrevet to innlegg om Windows-hurtigtaster, både i tilknytning til multitasking og kontroll, så derfor kan det jo være på tide med noen Mac-hurtigtaster. Alle disse hurtigtastene har til felles at de i større eller mindre grad er skjulte, og at man ikke finner dem så lett hvis man ikke vet om dem, eller vet hvor man skal lete.

Hurtigtast-definisjon fra Wikipedia

En hurtigtast er en tastekombinasjon for tastatur til datamaskiner for å utføre ulike operasjoner. Et eksempel på en hurtigtast er CTRL+X (ofte skrevet ^X) på PC og CMD+X på Macintosh for å klippe ut tekst og tall i et tekstbehandlingsprogram eller i et regneark.

(Lisens: CC-BY-SA 3.0)

1. Ctrl + Cmd + Esc: Tvangsavslutt programmer

Tvungen avslutning-vinduet på macOS
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Du har sannsynligvis opplevd at et program henger seg opp og ikke virker som det skal. Kanskje slutter alt å virke, og hele programmet fryser. Ofte er det eneste alternativet å tvangsavslutte programmet, og håpe på at alt er i orden når du starter det igjen (som regel er det det). Og når man skal tvangsavslutte et program på macOS, er det beste alternativet å bruke funksjonen «Tvungen avslutning». En praktisk måte å gjøre dette på er gjennom vinduet som har det flotte navnet «Avslutt programmer som ikke reagerer».

Du åpner vinduet ved å trykke Cmd + Alt + Esc. Alternativt kan du trykke på -menyen (Apple-menyen) og velge Tvungen avslutning…, men det er lang ifra like raskt. Uansett, når du har fått opp vinduet, er det bare å velge et program i listen og velge Avslutt. Du kan til og med avslutte flere programmer samtidig ved å bruke Shift og/eller Cmd på vanlig måte for å markere flere listeelementer. Alle programmene kan avsluttes, både de som har hengt seg opp og de som ikke har det. Hvis du markerer Finder i listen vil du dessuten se at knappen endrer seg til Start på nytt, siden du også kan starte Finder på nytt herfra, hvis det skulle oppstå noen problemer på den kanten.

2. Alt: En haug med skjulte ting

I macOS finnes det overraskende mengder med skjulte saker og ting, og en god del av dem er skjult bak tasten de fleste kaller Alt. (Riktignok heter den egentlig Option eller Tilvalg på en Mac, men det bryr vi oss ikke om nå.) Noen av hemmelighetene har jeg skrevet om før, som for eksempel hvordan du kan holde inne Alt for å maksimere uten å gå i fullskjerm, og hvordan du kan se flere systemanimasjoner i sakte film hvis du holder inne Alt. Et annet vanlig bruksområde for Alt er å avdekke nye valg i en rekke systemmenyer. For eksempel vil Avslutt og behold vinduer dukke opp i -menyen (Apple-menyen) når du holder inne Alt, og hvis du holder inne Alt når du åpner Wifi/nettverk-menyen vil du få opp en haug med teknisk informasjon, hvor det mest nyttige kanskje er at du kan få vite både datamaskinens og ruterens IP-adresse, men også typen nettverk du er koblet til kan være greit å kunne finne ut av. Det er bare å utforske ulike knapper og systemmenyer, så kanskje du finner flere bruksområder!

3. Ctrl + Cmd + F: Inn og ut av fullskjerm

I en del versjoner av macOS har fullskjerm vært standardmåten for å få et program til å fylle skjermen på. Men hvis du trenger å bytte raskt mellom fullskjerm og ikke-fullskjerm, kanskje for å kunne vise et bilde eller en nettside i større størrelse, kan hurtigtasten Ctrl + Cmd + F være for deg. I de aller fleste programmer på macOS vil denne hurtigtasten skifte mellom fullskjerm og normal visning av programmet. Temmelig enkelt egentlig!

4. Cmd + Alt + V: Flytt en kopiert fil

Hvis du opp gjennom tidene har brukt mye Windows (sånn som meg), er du kanskje vant med å bruke Ctrl + X for å klikke ut filer for å flytte dem til en annen mappe. På macOS brukes vanligvis Cmd + X for å klippe ut, men merkelig nok virker ikke dette på filer i Finder. Lenge trodde jeg dette var noe som manglet, men faktisk gjør det ikke det. Funksjonen har bare en annen hurtigtast, og den er skjult. Men det trenger ikke være noe problem hvis jeg forteller deg at hurtigtasten du trenger er Cmd + Alt + V. Det spesielle er at du her ikke klipper ut, for så å lime inn, men først kopierer og deretter klipper ut/limer inn. Altså skal du først bruke vanlig Cmd + C, men når du limer inn skal du altså bruke Cmd + Alt + V i stedet for bare Cmd + V. Dette er for øvrig en skjult hurtigtast du også kan finne ved å holde inne Alt når du åpner Rediger-menyen i Finder (i form av Flytt objektet hit).

5. Cmd + klikk: Åpne i bakgrunnsfane

Når du leter etter noe på nettet får du gjerne opp en haug med mulige resultater. Hvis du da ønsker å åpne flere av de som ser mest lovende ut i en ny fane, kan det fort bli litt upraktisk. Først høyreklikk, så Åpne i ny fane, og så må du kanskje bytte tilbake til fanen igjen (avhengig av om nettleseren åpner fanen i bakgrunnen eller ikke). Hurtigtasten for bakgrunnsfane løser dette, for du trenger kun å klikke på lenken mens du holder nede Cmd, så vil den åpnes i en fane i bakgrunnen, uten at den aktive fanen forstyrres. Så gjør du bare det samme for de andre lenkene du vil åpne. Jeg har sjekket, og kan bekrefte at dette virker både i Safari, Chrome, Firefox og Vivaldi. Trolig enda flere også.

Fant du noen hurtigtaster du ikke visste om, og som du antar du kan få bruk for? Bruker du ikke hurtigtaster noe særlig, fordi du ikke husker dem? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet, eller på sosiale medier. Jeg har også et nyhetsbrev som kommer ut en gang i måneden, hvis du ønsker å abonnere på Multitek-innhold. Ta gjerne en titt på mine innlegg om Windows-hurtigtaster også, jeg har et om multitasking og et om kontroll. Kanskje du oppdager noe nytt der?

Innlegget 5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/5-hurtigtaster-macos-triks/feed/rss2/ 1 1330
Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS https://www.multitek.no/innlegg/tips-28-emoji-rocket-macos/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-28-emoji-rocket-macos/#respond Thu, 01 Feb 2018 11:00:16 +0000 https://www.multitek.no/?p=1316

Jeg har tidligere vist hvordan man bruker den innebygde emoji-velgeren på Mac, men noen ganger ønsker man noe som ikke avbryter skriveflyten like mye. Da er Rocket noe å ta en titt på! Noe du kanskje har sett før… Konseptet bak Rocket kan det godt hende du har sett før. Det finnes nemlig flere programmer ... Les merKorte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS

Innlegget Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Jeg har tidligere vist hvordan man bruker den innebygde emoji-velgeren på Mac, men noen ganger ønsker man noe som ikke avbryter skriveflyten like mye. Da er Rocket noe å ta en titt på!

Noe du kanskje har sett før…

Konseptet bak Rocket kan det godt hende du har sett før. Det finnes nemlig flere programmer som lar deg skrive inn emojier på samme måten, for eksempel Discord og Slack. Men det er derimot to store forskjeller: I motsetning til andre programmer virker Rocket overalt, i alle andre programmer, og har også mulighet til å legge til egendefinerte snarveier, både for å sette inn flere emojier samtidig, og for å sette inn vanlig tekst (dette krever fullversjonen).

Forslagsboksen til Rocket
Forslagsboksen til Rocket
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Kom igang

Rocket er en emoji-app for macOS laget av Matthew Palmer. Den har en fullt fungerende gratisversjon, men du kan oppgradere til fullversjonen for 5 dollar. For å komme igang, laster du ned Rocket herfra (denne linken bidrar til at jeg kan teste funksjonene i fullversjonen også). Du får da en diskfil, som du installerer programmet fra, på den vanlige måten. (Husk å måte ut diskfilen etterpå!).

Når du starter opp programmet for første gang, blir du bedt om tilgang til tilgjengelighet-funksjonene på systemet. Dette er en sikkerhetsfunksjon lagt inn av Apple, så ikke programmer skal blande seg inn i hva andre programmer gjør. I dette tilfellet ønsker vi at Rocket skal blande seg inn i andre programmers arbeid (for å kunne vise emoji-vinduet sitt), så følg instruksene du får av Rocket for å gi denne tilgangen.

Nå skal vi bruke!

Hvis du har brukt Slack eller Discord, er det mulig du vet hva jeg snakker om allerede. Hvis ikke har du kanskje sett det på produktsiden til Rocket. Både Discord og Slack lar deg skrive inn et kolon, og deretter navnet på en emoji, etterfulgt av et annet kolon, som så vil bli erstattet av en emoji. Mens du skriver dukker det opp forslag basert på hva du skrev etter kolonet. Akkurat dette lar Rocket deg gjøre, for alle programmer du måtte ha på Macen din. Dette er betydelig raskere enn å lete seg fram i den normale emoji-velgeren.

For å gjøre ting litt tydeligere skal jeg gi et eksempel. Tommelned-emojien er en av de jeg bruker mest, og for å skrive den inn med Rocket skriver jeg bare :thumbsup:, så blir det forvandlet til 👍🏻. (Jeg brukte faktisk Rocket akkurat nå!) Hudfargen du ønsker (for emojiene som støtter det) kan du velge i innstillingene i Rocket-menyen i menylinjen. Men nå er det på tide med en animasjon!

Er du enig i at Rocket er en fantastisk løsning på problemet med å sette in emojier? Bruker du Windows og har lyst til å gjøre det samme? Vet du om et alternativ? Kom i kontakt! Både kommentarer og sosiale medier fungerer bra. Vet du om nyhetsbrevet mitt, forresten? Det gir deg innlegg fra bloggen rett i innboksen, hver måned!

Vil du ha flere tips? Jeg har en haug med andre korte tips, blant annet hvordan du bruker den innebygde emoji-velgeren på macOS. Mitt siste korte tips handler om å duplisere faner i Firefox, så du kan jo ta en titt.

Innlegget Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-28-emoji-rocket-macos/feed/rss2/ 0 1316
Tilbakeblikk til 2017 https://www.multitek.no/innlegg/tilbakeblikk-2017/ https://www.multitek.no/innlegg/tilbakeblikk-2017/#comments Sun, 28 Jan 2018 11:00:58 +0000 https://www.multitek.no/?p=1313

Året 2017. Om det er mye å skrive om vet jeg ikke, men siden det er det første hele kalenderåret for bloggen, tenkte jeg det kunne være interessant å se tilbake på hva som har foregått. Jeg kommer ikke til å gå grundig inn på statistikk, da dette er noe jeg sparer til senere. Jeg ... Les merTilbakeblikk til 2017

Innlegget Tilbakeblikk til 2017 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Året 2017. Om det er mye å skrive om vet jeg ikke, men siden det er det første hele kalenderåret for bloggen, tenkte jeg det kunne være interessant å se tilbake på hva som har foregått. Jeg kommer ikke til å gå grundig inn på statistikk, da dette er noe jeg sparer til senere. Jeg skal likevel ta en titt på antall innlegg og trekke fram noen høydepunkter.

En liten smule statistikk og flere høydepunkter

I 2017 skrev jeg 23 innlegg. Av disse var det 15 korte tips. Begge disse tallene regner med månedens tips til 2017, selv om det teknisk sett ble publisert i 2018. Her er et utvalg høydepunkter:

15. januar 2017 publiserte jeg korte tips nr. 14. Dette innlegget handler om søkefunksjonen i macOS kalt Spotlight, og hvordan man bruker den. Når jeg ser tilbake på det nå, så er jeg faktisk ganske fornøyd med dette innlegget, blant annet fordi jeg tror det kan være svært nyttig for mange.

1. juli 2017 publiserte jeg korte tips nr. 21. Nå var tiden kommet til et av mine favorittinnlegg. Jeg viser fram noen nært beslektede programmer som er laget spesielt for å vise deg store filer og mapper på maskinen din, og det er noe jeg selv har brukt gjentatte ganger etter jeg skrev innlegget. Det er særlig nyttig for meg fordi jeg har en tendens til å laste ned mer enn det jeg har bruk for, og som ofte ender opp med å ta opp unyttig plass. Takket være programmet jeg skriver om i dette tipset har jeg for eksempel for øyeblikket nesten 40 GB ledig plass på disken.

5. august 2017 skrev jeg et innlegg om System Integrity Protection. Her går jeg litt i dybden på hva denne sikkerhetsfunksjonen i macOS er, hva den gjør, og hvorfor den er nødvendig. Altså et sann passe teknisk innlegg, som om jeg får si det selv faktisk burde være ganske forståelig for de fleste. I tillegg forklarer jeg hvordan du skrur det av, hvis du absolutt trenger det. Ikke at det er mangel på instrukser på internett til hvordan du gjør dette, men det kan jo være greit å ha en ressurs på norsk også.

11. oktober 2017 ble første del av mitt innlegg om høstens Apple-lansering publisert. Her prøvde jeg ut en litt annen måte å skrive på, i hvert fall i starten av innlegget. Ganske morsomt å skrive, og dekker forhåpentligvis en vinkel av lanseringen som vanligvis ikke dekkes så mye. Til denne dag har jeg ennå ikke laget noen del 2, men jeg er fast bestemt på å få gjort det på et eller annet tidspunkt.

Men nå får det kanskje holde for denne gang. Jeg har massevis av planer og ideer for det kommende året, så følg med. Blant annet har jeg lyst til å skrive noe om komponentene en datamaskin består av, så hvis det høres interessant ut er det bare å glede seg. Har du ideer må du gjerne sende dem inn!

Innlegget Tilbakeblikk til 2017 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tilbakeblikk-2017/feed/rss2/ 5 1313
Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox https://www.multitek.no/innlegg/tips-27-duplisere-faner-firefox/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-27-duplisere-faner-firefox/#respond Tue, 02 Jan 2018 11:00:33 +0000 https://www.multitek.no/?p=1285

Firefox er en forholdsvis mye brukt nettleser, selv om Safari og Chrome ligger langt høyere på lista. Er du en av de som bruker Firefox, kan dette tipset være for deg. Det er nemlig en skjult måte å duplisere faner på, som etter det jeg vet ikke virker i andre nettlesere. Hvor kommer denne funksjonen ... Les merKorte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox

Innlegget Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Firefox er en forholdsvis mye brukt nettleser, selv om Safari og Chrome ligger langt høyere på lista. Er du en av de som bruker Firefox, kan dette tipset være for deg. Det er nemlig en skjult måte å duplisere faner på, som etter det jeg vet ikke virker i andre nettlesere.

Hvor kommer denne funksjonen fra?

Hvis du har brukt programmer som Photoshop eller InDesign, eller til og med PowerPoint, kan det godt hende du kjenner igjen denne funksjonen. I flere apper der det gjerne er behov for å duplisere saker og ting, har det dukket opp en forholdsvis standard måte å gjøre dette ved hjelp av en kombinasjon av tastatur og mus: hold inne en knapp på tastaturet mens du drar i det du vil duplisere med musa. Denne metoden fungerer like godt i Firefox.

Duplisere faner

Normalt når du skal duplisere faner i nettleseren må du høyreklikke og velge «Dupliser fane». Dette fungerer naturlig nok helt greit, men det kan likevel virke litt tungvint hvis du trenger å gjøre det gjentatte ganger. I Firefox, og andre nettlesere, er det ikke så verst, men i InDesign for eksempel, finnes det ikke noe eget valg for å duplisere. Her må du kopiere og deretter lime inn. Derfor er det en egen funksjon for å raskt duplisere (eller klone, om det høres bedre ut) elementer. Er du vant til å bruke denne funksjonen, og ønsker å spare en smule tid, kan du altså bruke den også i Firefox.

Alt du trenger å gjøre er å holde inne alt-knappen mens du drar fanen til der du ønsker at det skal opprettes en kopi (som regel høyre eller venstre for den eksisterende fanen). En liten markør vil vises der fanen opprettes, og en forhåndsvisning av fanen du drar dukker opp under musepekeren. Når du slipper, vil fanen være duplisert.

Er dette noe for deg? Ser du nytteverdien, men tror ikke at du kommer til å bruke dette trikset selv. Eller kanskje du foretrekker andre nettlesere, eller pleier å bruke mobil eller nettbrett mest? Du må gjerne skrive en kommentar, eller komme i kontakt gjennom sosiale medier eller kontakt-siden min. Vet du om nyhetsbrevet mitt, forresten? Mye bra innhold som kommer rett til innboksen din hver måned!

Vil du ha flere tips? Jeg har en haug med andre korte tips, blant annet flere som handler om nettlesere. Mitt siste korte tips handler om å opprette en hurtighendelse i Mac-kalenderen, og kan jo også være noe å ta en titt på.

Innlegget Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-27-duplisere-faner-firefox/feed/rss2/ 0 1285
Korte tips nr. 26: Opprett hurtighendelse i Mac-kalenderen https://www.multitek.no/innlegg/tips-26-hurtighendelse-mac-kalender/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-26-hurtighendelse-mac-kalender/#comments Sat, 25 Nov 2017 11:00:18 +0000 https://www.multitek.no/?p=1268

Kalender-appen i macOS har mange ikke fullt så synlige funksjoner, og hurtighendelsesfunksjonen er en av dem. Kort sagt er det en svært enkel måte å opprette hendelser på. Raske hendelser Hvis du raskt ønsker å legge til en hendelse i kalendere, kan det virke litt tungvint å måtte først trykke på +-knappen, så skrive inn ... Les merKorte tips nr. 26: Opprett hurtighendelse i Mac-kalenderen

Innlegget Korte tips nr. 26: Opprett hurtighendelse i Mac-kalenderen er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Kalender-appen i macOS har mange ikke fullt så synlige funksjoner, og hurtighendelsesfunksjonen er en av dem. Kort sagt er det en svært enkel måte å opprette hendelser på.

Raske hendelser

Hvis du raskt ønsker å legge til en hendelse i kalendere, kan det virke litt tungvint å måtte først trykke på +-knappen, så skrive inn navn, og så endre dato og klokkeslett. Kalender-appen i macOS, tidligere kalt iCal, har derimot en enklere måte å gjøre dette på, kalt Hurtighendelse. Denne funksjonen består helt enkelt av å trykke på +-knappen og skrive inn tekst i tekstboksen som dukker opp.

Hvis det hørtes veldig likt ut som den vanlige prosessen med å legge til en hendelse, er det fordi den er det. Men du slipper å måtte legge til dato og klokkeslett i etterkant, fordi du kan gjøre det samtidig som tittelen. Du får faktisk et lite hint til denne funksjonen i bakgrunnsteksten i tekstboksen: «Kino klokken 19 på fredag».

Tekstboksen som brukes for å legge til hendelser
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Tekstboksen gir deg et lite hint…

Funksjonen?

Så kommer vi endelig til selve opprettelsen av hurtighendelser: Skriv en setning! I tekstboksen der du ellers bare skriver inn navn på hendelsen før du trykker enter, skal du nå skrive inn en kort setning som beskriver hendelsen. Akkurat som «Kino klokken 19 på fredag». Da får du denne hendelsen:

Tekstboksen når du har skrevet inn "Kino klokken 19 på fredag"
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Plutselig har du en ferdig utfylt hendelse!

Denne funksjonen vil, som du kanskje har skjønt, hente ut informasjon om dato og klokkeslett fra det du skriver inn, og bruke resten som tittel på hendelsen. Omfanget av hva programmet forstår er egentlig ganske stort. Du kan selvfølgelig angi datoer på flere former, men du kan også si «neste fredag» eller «om 14 dage». Ja, du må faktisk skrive «dage» eller «dag» i stedet for «dager», noe som trolig er en feil, men det er bedre enn ingenting. Når det gjelder klokkeslett kan du både si «klokka 2», «12.58-19.17» og «kl. 2-4». For det meste er det bare å skrive naturlig, men her er en tabell med et utvalg muligheter, for sikkerhets skyld. Tabellen tar utgangspunkt i at datoen er 24. november.

Dato Resultat
1. desember 1.12.2017
den 1.12 1.12.2017
1.12.17 1.12.2017
1.12.2017 1.12.2017
neste uke 1.12.2017
torsdag 30.11.2017
neste tor 30.11.2017
14 dage 8.12.2017
14 dag 8.12.2017
Klokkeslett Resultat
kl. 2 14.00 / 2.00
klokken 2 14.00 / 2.00
klokka 2 14.00 / 2.00
klokka 14 14.00
kl.2-4 14.00-16.00
kl.12-15 12.00-15.00
12.00-15.00 12.00-15.00
12.58-19.17 12.58-19.17

Skal du prøve denne funksjonen så fort du har sjansen, eller har du ikke noen Mac å prøve på? Foretrekker du heller iOS-enheter, og kanskje har et smart tips du vil dele? Uansett hva, er du velkommen til å komme i kontakt gjennom kommentarfeltet, sosiale medier, eller kontakt-siden min. Og har du hørt om mitt månedlige månedlige nyhetsbrev? Du må gjerne ta en titt, og gjerne å abonnere!

Lyst på mer å lese? Jeg har en pen samling andre korte tips. Det siste handler om hvordan du enkelt kan deaktivere Touch ID på iOS-enheten din for en liten stund.

Innlegget Korte tips nr. 26: Opprett hurtighendelse i Mac-kalenderen er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-26-hurtighendelse-mac-kalender/feed/rss2/ 1 1268
Korte tips nr. 25: Deaktiver Touch ID eller ring nødnummer på iOS 11 https://www.multitek.no/innlegg/tips-25-deaktiver-touch-id-nodnummer-ios/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-25-deaktiver-touch-id-nodnummer-ios/#comments Wed, 01 Nov 2017 11:00:49 +0000 https://www.multitek.no/?p=1247

Hvis du har en iPhone (eller iPad) lansert i løpet av de siste fem årene er sjansen stor for at du bruker Touch ID for å låse opp med fingeren. Men hva hvis du vil deaktivere dette for en liten stund, uten å først måtte låse opp, gå inn i Innstillinger, finne «Touch ID og ... Les merKorte tips nr. 25: Deaktiver Touch ID eller ring nødnummer på iOS 11

Innlegget Korte tips nr. 25: Deaktiver Touch ID eller ring nødnummer på iOS 11 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Hvis du har en iPhone (eller iPad) lansert i løpet av de siste fem årene er sjansen stor for at du bruker Touch ID for å låse opp med fingeren. Men hva hvis du vil deaktivere dette for en liten stund, uten å først måtte låse opp, gå inn i Innstillinger, finne «Touch ID og kode», skrive inn koden, og dra i bryteren for å slå av? Det finnes en enkel måte, som kom med iOS 11. Denne funksjonen er også en enkel måte å kontakte nødetatene på, hvis behovet skulle oppstå.

Hvorfor?

Nødinfo-fanen i Helse-appen
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Denne funksjonen har flere hovedbruksområder. Det er opprinnelig ment som en nødfunksjon, som du kan bruke hvis du havner i en nødssituasjon. Du får fram både mulighet for å slå av telefonen, vise nødinfo (som du kan legge inn i Helse-appen), og ringe nødnummer. Nødinfo kan være praktisk hvis du er skadet og den som hjelper deg trenger å finne ut hvem du er. Det er også mulighet for å legge til nødkontakter, som din nærmeste familie, gjennom Helse-appen. Disse vil en potensiell hjelper kunne ringe selv om mobiltelefonen er låst.

Dette leder oss også over til grunnene til å midlertidig deaktivere Touch ID. Foruten å hindre at vennene du har lagt inn fingeren til skal låse opp mobilen din, er tanken bak todelt: den første grunnen er for å hindre kriminelle å låse opp mobilen med fingeren din for en stund, og den andre er for å hindre at politiet gjør det samme. Dette høres kanskje rart ut, men gir egentlig en del mening. Jeg antar det ikke er nødvendig å forklare hvorfor du ikke vil at kriminelle skal kunne låse opp mobilen din (sensitive opplysninger, identitetstyveri ol.), men det med politiet trenger kanskje videre forklaring.

Touch ID kjenner ikke igjen fingeravtrykket
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
I USA, der Apple selvfølgelig har hovedkvarter, skal det visstnok være stor forskjell på hvordan fingeravtrykk og koder skal behandles ifølge loven. Retten i USA har slått fast at koder til mobiler, i likhet med passord, ikke er noe politiet kan kreve utlevert, og derfor kan ikke politiet tvinge de ut av deg for å låse opp mobilen. Fingeravtrykk er det derimot mye som tyder på at telles som bevismateriale, og dermed kan politiet bruke fingeren din til å låse opp mobilen. Når du aktiverer nødssituasjon-funksjonen vil Touch ID nekte å låse opp enheten selv om det er riktig finger som prøver å låse opp. Og for sikkerhets skyld vil den også si ifra om at «Touch ID kjenner ikke igjen fingeravtrykket» selv om dette selvfølgelig ikke er helt sant.

Hvordan?

SOS-menyen i iOS 11
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hele bruken av denne funksjonen er egentlig ganske enkel. Trykk på låseknappen fem ganger på rad, og en meny vil komme opp (på iPhone X er denne prosessen trolig litt annerledes, men det har jeg ikke fått bekreftet). I praksis ser denne menyen ut som en utvidet utgave av menyen du får hvis du holder inne knappen (der du bare kan skru av enheten) og den fungerer på samme måte. Skyv på en bryter, eller trykk på krysset for å avbryte. Hovedforskjellen er at nødsituasjonmenyen har to brytere til: «Nødinfo» og «Nødanrop (SOS)», med tilsvarende symboler ved siden av. Også er avbryt-knappen av en eller annen grunn grå i stedet for hvit.

Nå lurer du kanskje på hva du skal velge i menyen? Ingenting! Bare trykk avbryt og Touch ID vil være deaktivert fram til neste gang du låser opp mobilen med kode. Hvis du imidlertid er i en nødssituasjon, kan de to andre valgene være av nytte. Det er også godt å vite at nødanropet automatisk finner det riktige nummeret for landet du er i (hvis det er flere, som i Norge, får du valget) og inkluderer posisjonen din hvis mulig. Det er også mulig å sette opp automatisk ringing til nødnummer (etter en nedtelling) når du åpner denne menyen, ved å gå til Innstillinger, under «Nødanrop (SOS)».

Er dette noe du kan tenke at du vil få bruk for? Tilbakemelding er velkommen i kommentarene eller via sosiale medier. Du vet kanskje at jeg har et månedlig nyhetsbrev, som du kanskje vil ha glede av å abonnere på?

Trenger du mer å lese har jeg en haug med korte tips. Jeg skrev nylig også en nøye utdyping av hvordan Apple-lanseringen i september foregikk, hvis det er av interesse.

Innlegget Korte tips nr. 25: Deaktiver Touch ID eller ring nødnummer på iOS 11 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-25-deaktiver-touch-id-nodnummer-ios/feed/rss2/ 1 1247
Steve Jobs Theater: Hva skjedde på Apple-lanseringen? Del 1 https://www.multitek.no/innlegg/steve-jobs-theater-lansering-1/ https://www.multitek.no/innlegg/steve-jobs-theater-lansering-1/#comments Wed, 11 Oct 2017 10:00:15 +0000 https://www.multitek.no/?p=1226

Tirsdag 12. september var en spennende kveld, som vanlig når Apple lanserer nye produkter. Og ikke minst fordi ryktene fortalte om noen spennende nyheter. Når jeg satte med ned for å se på streamen, bestemte jeg meg derfor for å ta notater. Resultatet av disse er dette innlegget. En grundig gjennomgang av hva som skjedde ... Les merSteve Jobs Theater: Hva skjedde på Apple-lanseringen? Del 1

Innlegget Steve Jobs Theater: Hva skjedde på Apple-lanseringen? Del 1 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Tirsdag 12. september var en spennende kveld, som vanlig når Apple lanserer nye produkter. Og ikke minst fordi ryktene fortalte om noen spennende nyheter. Når jeg satte med ned for å se på streamen, bestemte jeg meg derfor for å ta notater. Resultatet av disse er dette innlegget. En grundig gjennomgang av hva som skjedde på scenen.

Det som skjedde

Hovedbygningen i Apple Park sett fra utsiden
FOTO: 문준현.
CC BY-SA 4.0
Klokka var to på sju, to minutter før showet skulle starte. Lyset i salen senket seg, og prosjektoren lyste opp. Bilder av det nye Apple Park, og utsiden av Steve Jobs Theater, der lanseringen foregikk, ble vist. Det var musikk i bakgrunnen. Først tre-fire sekunder av den franske nasjonalsangen, Marseillaisen, og så Beatles’ All You Need is Love fra 1967.

Vi ser bilder av salen, der publikum sitter spente. Apple Special Event-logoen lyser opp, og kameraene zoomer inn på lerretet. Teksten «Welcome to the Steve Jobs Theater» dukker opp. Over høyttalerne spilles en inspirerende tale av Steve Jobs. Han understreker blant annet at det er viktig å «remember what’s really important to us». Sånn fortsetter han. Så skrus lyset på, og Tim Cook, Steve Jobs arvtaker som øverste Apple-sjef, entrer scenen. Det spente publikumet må vente litt til på nyhetene, for Tim Cook benytter sjansen til å snakke om Steve, i anledning tiårsjubileumet for når nevnte person lanserte den første iPhonen.

Tim bruker et par minutter på å oppsummere hva Steve Jobs betydde for Apple, verden og folk flest, mens bilder av Apple-grunnleggeren går i bakgrunnen.

Steve Jobs
Steve Jobs
FOTO: segagman.
CC BY 2.0

Steve was a genius

– Tim Cook, 2017

«Thank you»

Tim takker for seg. Før han begynner å snakke om de «utrolige produktene» ønsker han å dele ut medfølelse til alle som er blitt påvirket av de to orkanene som har herjet sør i USA de siste ukene. Apple selv bidrar med pengestøtte, og har gjort det enkelt for andre å gjøre det samme gjennom App Store og iTunes.

Videre har han noen annonseringer å gjøre angående den nå nesten ferdige Apple Park, som de begynner å flytte inn i senere i år. Området har 4000 kvadratmeter med grøntområder, og 9000 trær. De har også en av verdens største solcelleinstallasjoner på en bygning. På stedet åpner de også et eget besøkssenter, der det vil være en Apple Store. Og med det er vi over på «retail». Nye aktiviterer kalt «Today at Apple» vil i en rekke utvalgte butikker daglig omhandle temaer som foto, musikk og apper.

Når klokka nærmer seg ti over halv åtte, kommer Tim Cook endelig fram og sier «Så la oss komme igang med å fortelle dere hva vi skal lansere idag».

«Vi starter med Apple Watch»

Publikum klapper energisk når det klassiske halvspiste eplet dukker opp ved siden av teksten «Watch» på en helsvart bakgrunn.

Apple Watch som ligger til lading
Apple Watch er en populær sak.
FOTO: charlie0111.
CC0

Tim Cook kan opplyse at Apple Watch har vokst med 50% siden sist, og har nå passert Rolex som klokke nr. 1 i verden. Han sa ikke noe om hvor mange i verden som bruker klokke eller hva som tells som klokke, men det er en annen sak. Lerretet går viser mer statistikk, og en video om fornøyde kunder som forteller rørende historier om hvordan Apple Watch har hjulpet dem, blant annet en 99 år gammel dame og en blind maratonløper.

Etter nesten en halv time er tiden kommet for å snakke om selve produktene, og i den anledning kommer Jeff Williams, COO for Apple og den personen blant Apple-ledelsen som har ansvar for Apple Watch-avdelingen, på scenen. watchOS 4 oppsummeres kort. Apple introduserer også Apple Heart Rate Monitor, som vil si at Apple Watch følger med på hjerterytmen din. Klokka kan blant annet vise hjerterytme på en watchface og varsle om du har høy puls når du ikke trener. Apple har også et nytt studieprogram på gang, kalt Apple Heart Study, beregnet spesielt for de med variabel hjerterytme. Programmet vil komme til USA senere i år, og vil analysere hjerterytmen til de som velger å delta. watchOS 4 kommer 19. september.

«Og nå vil jeg introdusere den neste generasjonen Apple Watch.» Jeff går av scenen og lyset i salen dempes. Det er videotid. Bilder tatt under vann glir over skjermen. En hånd. En surfer som surfer på bølgetoppene. Kameraet bryter vannoverflaten og zoomer inn på surferens håndledd, der hennes Apple Watch nettopp har begynt å ringe. Mens hun er midt ute på havet. Musikken starter og kameraet zoomer inn på den nye, rødfargede Digital Crown. Rødfargen dekker skjermen, og Apple Watch-logoen dukker opp. Så kommer teksten «Series 3».

Jeff kommer tilbake på scenen, og skal nå bekrefte det vi alle antar. «Jeg introduserer, Apple Watch Series 3, og den har innebygd mobilnett.» Jublende applaus fra publikum. Videre sier Jeff at du nå kan dra hvor du vil, og la iPhonen ligge igjen hjemme. Det er det de har ønsket å gjøre med denne klokka helt fram til nå. Mobilnett-klokka vil selvfølgelig følge Apple sin «It just works»-filosofi, og har dermed samme telefonnummer som iPhonen. Hvis du lar mobilen ligge igjen hjemme, vil alle samtaler og meldinger gå til klokka, og hvis du deler posisjonen din, vil den automatisk bruke klokkeposisjonen. Og siden du nå har mobil nettilgang på håndleddet ditt, hvorfor ikke streame 40 millioner sanger i samme slengen? Altså: Streaming fra Apple Music.

En haug avansert teknologi

En person bruker en Apple Watch til å sjekke værmeldingen
Mye teknologi er stappet inn på et lite område.
FOTO: fancycrave1.
CC0
Series 3 inneholder «the most advanced technologies ever in a watch», ifølge Jeff. Altså er det på tide med statistikk. En ny tokjerners prosessor er opptil 70% raskere, noe som gjør at Siri nå kan snakke. En ny trådløs-chip kalt W2 gjør WiFi 85% raskere, og bruker 50% mindre strøm. En ny sensor er også stappet inn i klokka. Denne gangen et altimeter, som lar deg måle høydeforskjeller som hvor mange etasjer med trapper du har gått. Dette åpnes også for bruk av tredjepartsutviklere.

Når man først er inne på å stappe enda flere ting inn i klokka, var det visst en del utfordringer med å få plass til antenne, SIM-kort og annet utstyr som kreves av mobilnettstøtten. De måtte, som normalt egentlig, ty til kreative løsninger. Som for eksempel at de bruker selve skjermen på klokka som mobilantenne, og at de bruker et elektronisk eSIM-kort i stedet for et fysisk kort du må sette inn. Alt dette får plass i en metallkropp på samme størrelse som før. Derimot er krystallstykket bak blitt 0,25 milimeter tjukkere, tilsvarende 2 papirark.

Etter en rask demo av ringefunksjonen, kommer vi over på fargene. Selve klokka vil komme i en ny farge, forvirrende nok kalt Gold Aluminum, selv om den i realiteten ligner mer på en blanding av Gold og Rose Gold-variantene. En slags gyllen rosafarge. Nye Sport Loop-bånd i flere farger kommer også, i tillegg til fortsatt samarbeid med lærproduktprodusenten Hèrmes, for eksklusive bånd og watch faces.

Selvfølgelig er Apple Watch fri for en rekke skadelige stoffer, blant annet Beryllium, Kvikksølv, bly og bromerte flammehemmere. Den selges også uten mobilnett, som er særlig viktig siden mobilnettvarianten bare blir tilgjengelig i noen få land, inkludert USA, Kina, Storbritannia, Australia og Tyskland. Norge og resten av verden må klare seg uten foreløpig. Salget begynner 22. september.

Lyset demper seg atter en gang. En kort video i typisk Apple-stil starter på storskjermen. Reklamevideoen skal illustrere musikkstreaming på Apple Watch, og hvordan sangene tilsynelatende kan gi deg lyst til å danse rundt på et eller flere skateboard. Kort oppsummering av høydepunkter fra Apple Watch Series 3, før Tim kommer tilbake på scenen.

Tid for TV

Emmy-pris
FOTO: ITU Pictures.
CC BY 2.0
Han har store nyheter om Apple TV. De vant blant annet sin andre Emmy-pris, denne gangen for hvordan Siri hjelper deg å finne ting å se på. Men nå skal Tim snakke litt om neste store nyhet i TV-historien. Historien begynte med svart-hvitt, gikk via farger, så kom HD, og til sist er 4K og HDR nå på vei inn i folks stuer.

Apple TV kommer nå i en ny variant, kalt Apple TV 4K. Eddy Cue, seniorvisepresident for Internet Software and Services hos Apple, kommer på scenen og introduserer: Støtte for 4K og HDR gir både flere og bedre piksler. Apple TV 4K støtter de ledende HDR-standardene HDR10 og Dolby Vision. Siden Apple har kostet på seg en 4K-prosjektor i Steve Jobs Theater kan de også gi publikum en 4K-demo, spilt av på Apple TV 4K. Denne demoen sier kanskje ikke så mye om boksen, men vi får i alle fall demonstrert at den er i stand til å vise grensesnittet i 4K også.

Innsiden

En hånd som holder en Apple TV.
Mye kraft i liten boks
FOTO: methodshop .com.
CC BY-SA 2.0
På innsiden har Apple TV 4K naturlig nok en sterkere prosessor, grunnet at det er mer krevende å vise i 4K. A10X Fusion, den samme brikken som ble brukt i årets iPad Pro-modeller, gir en dobling i prosessorytelse. Sammen med Apple TV 4K kommer 4K-innhold til iTunes, og i stedet for å lage en egen prisklassefor 4K, vil den ta over det som nå er HD. Altså: samme pris som for HD, og tidligere filmer du har kjøpt vil bli oppgradert hvis de blir tilgjengelig i 4K. Videre vil Apple TV 4K også være en av foreløpig forholdsvis få måter å se Netflix i 4K HDR på, i tillegg til Amazon Prime Video, som fortsatt er en nykommer i Norge.

Når jeg først nevner Norge, er det jo naturlig å få med at TV-appen, som har eksistert i utlandet i et par år, endelig kommer til hit til lands. Appen fungerer som et samlingspunkt for filmer, TV-programmer og sport, og vil forhåpentligvis integreres med tilbydere som Canal Digital og Get, spesielt siden begge allerede har en Apple TV-app. Videre får TV-appen støtte for «Live sports», og kan om ønskelig vise gjeldende tid og poengsum for for eksempel fotballkamper. Appen skal for øvrig også være tilgjengelig for iOS, i tilfelle du ikke har funnet nytte i å anskaffe en Apple TV enda.

Opp på scenen bringes Jenova Chen fra thatgamecompany for å snakke om deres nye spill, Sky, de du flyr over skyene og styrer med en finger på Siri Remote. Spillet har avansert grafikk, støtter onlinespilling med opptil 8 spillere og slippes eksklusivt for iOS og tvOS denne vinteren (andre platformer kommer senere). Apple TV kommer 22. september.

Så langt har vi tatt for oss Apple Watch og Apple TV 4K, sammen med alt Apple-sjefene hadde å snakke om før det. Derimot er det mye spennende igjen. Innlegget er langt nok som det er, så resten av hva som skjedde i Steve Jobs Theater kommer i del 2 snarest mulig.

Likte du innlegget? Kom gjerne med tilbakemelding i kommentarene eller via sosiale medier. Jeg har også et månedlig nyhetsbrev du kanskje vil ha glede av å abonnere på. Trenger du mer å lese har jeg en haug med korte tips. I det nyeste viser jeg hvordan du finner en lenke direkte til et Facebook-innlegg, noe som viser seg å være enkelt nok, så lenge du vet hvor du skal lete.

Innlegget Steve Jobs Theater: Hva skjedde på Apple-lanseringen? Del 1 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/steve-jobs-theater-lansering-1/feed/rss2/ 1 1226
Korte tips nr. 24: Finn link til Facebook-innlegg https://www.multitek.no/innlegg/tips-24-finn-link-facebook/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-24-finn-link-facebook/#comments Mon, 18 Sep 2017 10:00:17 +0000 https://www.multitek.no/?p=1214

For ikke lenge siden kom jeg over en interessant utfordring: Hvordan finner man en link som leder rett til et innlegg på Facebook? Her er hva jeg fant ut. Utfordringen Facebook har en hel haug med knapper rundt omkring i innleggsboksene, så det var bare å begynne å lete etter knappen som ville ta meg ... Les merKorte tips nr. 24: Finn link til Facebook-innlegg

Innlegget Korte tips nr. 24: Finn link til Facebook-innlegg er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

For ikke lenge siden kom jeg over en interessant utfordring: Hvordan finner man en link som leder rett til et innlegg på Facebook? Her er hva jeg fant ut.

Utfordringen

Facebook har en hel haug med knapper rundt omkring i innleggsboksene, så det var bare å begynne å lete etter knappen som ville ta meg til selve innleggssiden. Uheldigvis ville ingen av de mer logiske gjøre dette. Trykker du på overskriften på innlegget (personen eller gruppa altså), kommer du bare til den tilsvarende sida. Så dermed måtte letingen fortsette.

Heller ikke i menyen du får opp ved å trykke på …-knappen (oppe til høyre på datamaskiner, på mobil/nettbrett er det en nedoverpil på samme sted) finnes det noe hint. Her er bare valg som «Skjul innlegg», «Rapporter innlegg», «Lagre innlegg» og så videre. Denne høyst logiske plasseringen er dermed utelukket.

På datamaskiner har man den fordelen at man kan se om noe kan klikkes på ved å se om musepekeren endrer form når man holder den over noe. Altså var det ikke vanskelig å finne ut hva annet det gikk an å klikke på, og den mest framtredende av disse var den lille teksten der det for eksempel står «23 t» eller «21. august». Altså der datoen eller hvor lenge innlegget har ligget ute vises, like ved siden av det lille ikonet som viser hvem som kan se det. Det er denne lille teksten vi er ute etter.

Med mindre du er i mobil-/nettbrettappen, da. Da kan du også trykke på et tomt felt på den hvite bakgrunnen. Men siden du da ikke får noen link, som var hele meninga, ser vi bort fra dette. Hvis du trykker på datoteksten vil du videresendes til noe som egentlig ser ut som en tidslinje med bare ett innlegg. Unntakene er bilder og videoer, som heller vil sende deg til en klassisk visningsboks med dimmet bakgrunn. Både for vanlig tekst og bilde vil du uansett kunne kopiere nettadressa fra adresselinja i nettleseren, men med video kan det hende du må åpne i ny fane først. Veldig praktisk hvis du vil dele en direktelink til et innlegg. Og hvis det er det du vil, skulle du ha alt du trenger for å sette igang nå!

Hva synes du om dette skjulte trikset jeg oppdaget ganske tilfeldig? Har du lurt på det samme? Skriv en kommentar med din tilbakemelding, eller send av gårde en melding på sosiale medier.

Trenger du mer å lese, kan jeg anbefale mitt tidligere tips om hvordan man rydder opp i store filer på datamaskina ved hjelp av et enkelt program. Ønsker du å følge med på oppdateringer, kan du også abonnere på det månedlige nyhetsbrevet.

Innlegget Korte tips nr. 24: Finn link til Facebook-innlegg er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-24-finn-link-facebook/feed/rss2/ 5 1214