Multitek https://www.multitek.no En blogg om teknologi Tue, 12 Mar 2019 17:45:15 +0000 nb-NO hourly 1 248bca 115541606 Korte tips nr. 31: Regn ut og konverter med Spotlight https://www.multitek.no/innlegg/tips-31-regn-ut-konverter-spotlight/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-31-regn-ut-konverter-spotlight/#respond Mon, 11 Mar 2019 11:00:57 +0000 https://www.multitek.no/?p=1648

Spotlight er navnet på den innebygde søkefunksjonen på macOS og iOS. Den lar deg blant annet søke gjennom apper og dokumenter, men også mye annet. En annen funksjon er at Spotlight kan brukes som kalkulator, og kan til og med regne om mellom ulike valutaer og måleenheter. Regn ut med tall Hvis du bare skal ... Les merKorte tips nr. 31: Regn ut og konverter med Spotlight

Innlegget Korte tips nr. 31: Regn ut og konverter med Spotlight er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Spotlight er navnet på den innebygde søkefunksjonen på macOS og iOS. Den lar deg blant annet søke gjennom apper og dokumenter, men også mye annet. En annen funksjon er at Spotlight kan brukes som kalkulator, og kan til og med regne om mellom ulike valutaer og måleenheter.

Regn ut med tall

Spotlight på iOS, som søker etter "Apple Watch"
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Hvis du bare skal gjøre en rask utregning, er Spotlight klar til å hjelpe deg. Alt fra enkle pluss- og minusstykker til kvadratrøtter og potenser vil du enkelt få svar på. På macOS åpner du Spotlight med Cmd + mellomrom (⌘ + ␣), mens på iOS kan du på Hjem-skjermen dra fra midten av skjermen og ned. Deretter er det bare å skrive inn et regnestykke, og svaret vil dukke opp i resultatvinduet.

Gjennom prøving og feiling har jeg funnet ut at følgende typer regnestykker fungerer i Spotlight:

  • Pluss og minus (bruk tegnene + og -)
  • Gange og dele (bruk tegnene * og /)
  • Prosentregning (bruk tegnet %, 1% tilsvarer 0,01)
  • Potenser (bruk tegnet ^ for å oppgi eksponent)
  • Kvadratrot (bruk sqrt(a), der a er et tall)
  • Sinus, cosinus og tangens med radianer (bruk sin(a), cos(a) og tan(a), der a er antall radianer)
  • Sinus, cosinus og tangens med grader (bruk sind(a), cosd(a) og tand(a), der a er antall grader)
Et avansert regnestykke, regnet ut med Spotlight
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Spotlight klarer selv overdrevent avanserte regnestykker som dette helt fint.

For noen regnestykker kan det på iOS imidlertid være lettere å bruke kalkulator-appen, som tross alt er lett tilgjengelig i kontrollsenteret, enn å skrive inn lange rekker med bokstaver og tall på skjermtastaturet. På macOS, hvor du har et skikkelig tastatur og sannsynligvis skriver raskere, er Spotlight høyst anbefalt å prøve, da det går mye raskere enn å starte opp kalkulator-appen.

Konverter mellom valutaer og enheter

Et annet område der Spotlight gjør en god jobb, er valutakonverteringer, men om du ikke husker hvor mange meter en yard er, eller hva forskjellen er på metrisk, amerikansk og britisk tonn, kan du få hjelp med det også. I likhet med regnestykkene, er det egentlig bare å skrive inn utgangspunktet ditt, og så vil Spotlight forsøke å finne det svaret du er ute etter. Skal du gjøre om fra amerikanske dollar til kroner, holder det med å skrive inn 1$. Da får du prisen, konvertert med sånn noenlunde oppdaterte valutakurser. Bruker du Spotlight på macOS kan du også få samme mengde oppgitt i andre valutaer som muligens er relevante. I skrivende tidspunkt oppgir Spotlight at en amerikansk dollar er verdt 8,62 kr, men at det også tilsvarer 0,88 euro, 0,77 britiske pund, 111 japanske yen og 1,32 kanadiske dollar. For enheter med eget tegn, som dollar og euro, kan du bruke dette tegnet for å oppgi valuta, men selvfølgelig kan du også bruke en valutakode som USD eller NOK. For mer uvanlige kombinasjoner kan du selvfølgelig også skrive noe lignende «1 eur til idr», som vil fortelle deg hvor mange indonesiske rupier en euro tilsvarer.

Tre eksempler på at Spotlight på macOS gir deg ekstra resultater når du konverterer enheter.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
På macOS vil Spotlight også gi deg ekstra resultater når du konverterer enheter.

Akkurat det samme gjelder for andre enheter. Alt fra lengdeenheter og masseenheter til volumenheter og temperaturenheter støttes. Til og med enkelte mer avanserte fysikk-relaterte enhetstyper som energi og effekt støttes, inkludert de (forholdsvis merkelige om jeg skal si det selv) britiske og amerikanske variantene av disse.

Seks eksempler på konvertering av valuta og enheter med Spotlight på iOS.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Mulighetene for konvertering er store!

Skriver du inn et tall, fulgt av enten et enhetssymbol som m og kg, eller det fulle navnet på enheten, får du opp tilsvarende mengde i en nærliggende enhet. Bruker du en metrisk enhet, får du som oftest opp tilsvarende amerikanske enhet, og omvendt, men for enkelte amerikanske enheter får du i stedet opp enheten som er ett hakk mindre på skalaen. På macOS vil du i resultatvinduet få samme mengde i en rekke andre enheter også, ikke ulikt slik det er for valutakonverteringene. Hvis du skriver inn 2 fot, får du i tillegg til hovedresultatet, som er 0,67 yard, også opp 0,61 meter, 24 tommer, 60,96 centimeter og 609,6 millimeter. Du kan selvfølgelig også spesifisere hva du vil konvertere til, for eksempel med «1 fot til m». Ganske praktisk!

Spotlight takler det meste av omregninger, og en rekke regnestykker. Har du tenkt å dra nytte av dette? Kanskje dra fram Spotlight når du har et stykke du ikke tar i hodet? Eller når du raskt vil finne ut hvor mye 74 dollar egentlig er? Har du noen tanker, kan du gjerne komme med dem i kommentarfeltet. Ta gjerne kontakt på sosiale medier også. Har du lyst på mer lesning, kan jeg også anbefale mitt korte tips om å vise utklipp på macOS.

Innlegget Korte tips nr. 31: Regn ut og konverter med Spotlight er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-31-regn-ut-konverter-spotlight/feed/rss2/ 0 1648
Bruk egendefinerte søkemotorer i Vivaldi https://www.multitek.no/innlegg/egendefinerte-sokemotorer-vivaldi/ https://www.multitek.no/innlegg/egendefinerte-sokemotorer-vivaldi/#respond Tue, 05 Feb 2019 11:00:07 +0000 https://www.multitek.no/?p=1615

Jeg har skrevet om den norske nettleseren Vivaldi før, og jeg kommer også til å skrive om den flere ganger. En av de gangene er i dag. For siden sist jeg skrev om Vivaldi, har jeg begynt å bruke denne nettleseren fast (med Chrome ved siden av), og en av funksjonene som kan være virkelig ... Les merBruk egendefinerte søkemotorer i Vivaldi

Innlegget Bruk egendefinerte søkemotorer i Vivaldi er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Jeg har skrevet om den norske nettleseren Vivaldi før, og jeg kommer også til å skrive om den flere ganger. En av de gangene er i dag. For siden sist jeg skrev om Vivaldi, har jeg begynt å bruke denne nettleseren fast (med Chrome ved siden av), og en av funksjonene som kan være virkelig nyttige, er å kunne legge til egne søkemotorer. Disse gjør at du kan søke på alle nettsider du måtte ønske, rett fra adresselinja. La oss ta en titt!

Litt om søking i Vivaldi

Som du kanskje la merke til i min opprinnelige test av Vivaldi, er innstillingene til denne nettleseren full av ulike kategorier med ting du kan stille inn. I seg selv er dette kanskje ikke så rart, men hvis man sammenligner mengden kategorier med andre nettlesere, vil man se at mengden innstillinger er mye større, men likevel veldig ryddig organisert i disse kategoriene. En av kategoriene er Søk, og det er er vi skal tilbringe tid i dag.

Søkemotor-siden i innstillingene i Vivaldi-nettleseren
En av Vivaldis mange innstilling-sider er satt av til søkemotorer.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Vivaldis søkeinnstillinger er todelt. Du har de mer generelle innstillingene for søk øverst, og så har du søkemotor-innstillingene nederst. De generelle innstillingene lar deg blant annet velge om søk skal være aktivert i adresselinja, og om du vil ha søkeforslag. I søkemotor-innstillingene finner du en liste over alle søkemotorer som er inkludert, og kan endre navn og innstillinger, i tillegg til å legge til nye. Det er hovedsåkelig å legge til nye dette innlegget skal handle om.

Moro med å legge til søkemotorer

Inkludert med Vivaldi får du en rekke søkemotorer, også noen du kanskje ikke har hørt om. De vanlige store, som Google, Bing og Yahoo, er selvfølgelig inkludert. Personvernsrettede DuckDuckGo er også med, og det samme er StartPage og Qwant, som begge også skryter av sine personvernfordeler. Og så har vi Ecosia, som har som mål å være en miljøvennlig søkemotor ved å bruke inntektene til å plante trær, og å drive serverene sine med fornybar energi. Til sist har du muligheten til å søke rett på Wikipedia, som jeg vil anta ikke trenger noen introduksjon.

Hvis du ønsker å bruke en annen søkemotor enn de som er inkludert, eller søke direkte på en nettside, vil du som regel støte på utfordringer (som for eksempel at innstillingene er vanskelige å finne, eller forvirrende), men ikke med Vivaldi. Vi kan bruke Store norske leksikon som eksempel, siden det kan være en flott kilde til informasjon ved siden av Wikipedia. Så la oss legge til SNL som en søkemotor i Vivaldi.

Om du ikke har gjort det allerede, åpne søkeinnstillingene i Vivaldi (du kan lime inn vivaldi://settings/search/ i adresselinja, på grunn av en feil i Vivaldi er det ikke noen vits i at jeg gir deg en direktelink). Så er det bare å trykke på plussknappen under listen over søkemotorer, så vil en ny oppføring dukke opp. Det første du blir bedt om å fylle ut, er navnet. Så la oss skrive inn Store norske leksikon. Navnet på søkemotoren har ikke veldig mye å si, men det vises blant annet i menyen som dukker opp når du søker i søkefeltet eller adresselinja.

Adimistrasjonspanelet for søkemotorer i søkemotor-innstillingene
Og her er det du legger inn en ny søkemotor.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Neste felt er kallenavnet, og dette kan du bruke for å spesifisere en søkemotor når du søker. Kallenavnet for Google er for eksempel g, så hvis du skriver g polysakkarider, og trykker enter, vil du søke etter polysakkarider på Google. Dette gjelder i adresselinja, og kan være nyttig hvis du skrur på «Bare når du bruker søkemotorkallenavn» under «Aktiver søkeforslag». Dette vil gjøre at hva du taster inn i adressefeltet bare sendes til søkemotoren for å hente søkeforslag om du spesifiserer en søkemotor først (ved hjelp av kallenavn) og ikke når du bare skal skrive inn en nettadresse. For Store norske leksikon, kan snl være et bra kallenavn. Om du ikke føler at du trenger et kallenavn, kan du også la det være blankt.

Felt nummer tre er URL. Her skriver vi inn URL-en som nettleseren skal navigere til når man søker med denne søkemotoren. Vi må også fortelle Vivaldi hvor i URL-en søkeordet skal settes inn. Den enkleste måten å finne denne URL-en på er å gå til siden man vil legge til som søkemotor, i dette tilfellet Store norske leksikon, og skrive inn noe i søkefeltet. Da trenger vi bare å følge med på hvor vi blir ført hen. Hvis du går inn på snl.no og søker etter polysakkarider, vil du bli sendt til https://snl.no/.search?utf8=✓&query=polysakkarider. Her kan vi se at det er query-delen som inneholder søkeordet. Vi kopierer URL-en, bytter ut søkeordet med %s og limer det inn i URL-feltet i Vivaldi. Trykk Lagre. Vivaldi vil laste ned ikonet til nettsiden i URL-feltet og knytte det til søkemotoren automatisk.

De avanserte søkemotor-innstillingene i Vivaldi
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

For de aller fleste nettsider du legger til, vil dette være alle innstillingene som trengs. For noen faktiske søkemotorer (tilsvarende Google og lignende), har du også noen ganger mulighet til å legge til en Forslags-URL eller aktivere «Bruk POST-metoden», men dette er mer avanserte innstillinger som du sjelden trenger å tenke på. Du kan imidlertid velge om du vil bruke den nye søkemotoren du la til som standard søkemotor, eller eventuelt som standard søkemotor i privatmodus.

Et ekstra tips

I dette innlegget skal jeg også gi deg et ekstra tips. Hvis du har bladd gjennom de inkluderte søkemotorene i Vivaldi, har du kanskje merket at flere av søkemotorene har en forslags-URL lagt inn, men ikke Google. En forslags-URL kreves for at du skal få søkeforslag når du skriver inn, og søkemotoren du legger til må støtte dette. Hvis du har brukt Google i for eksempel Chrome, vet du nok at dette er noe Google tilbyr, men av juridiske grunner er en forslags-URL ikke inkludert for Google i Vivaldi som standard. Det kan jeg imidlertid hjelpe deg å fikse på, for du kan bare legge til en selv! Om du velger Google i søkemotor-innstillingene, limer inn URL-en https://www.google.com/complete/search?client=chrome&q=%s som forslags-URL, og deretter trykker Lagre, skal søkeforslagene virke supert.

Bilde av søkeforslag fra Google i Vivaldis adresselinje
Hvis du legger det inn manuelt, kan du få søkeforslag for Google også.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Det er kanskje interessant å merke seg at client-delen av URL-en må være til stede (og tilsvare en nettleser Google kjenner igjen, sånn som «chrome», «firefox», «safari» eller «opera») for at søkeforslag skal virke. Hvis den ikke er det, vil Google sende tilbake en feilmelding og ingen søkeforslag vil vises.

Det var altså alt for denne gang. Tilpassede søkemotorer er en praktisk funksjon i Vivaldi, og temmelig enkel å bruke. Har du noen tips til nettsider du har lagt til som søkemotor? Personlig har jeg funnet nytte av å legge til fileinfo.com. Visste du at du kan legge til Multitek som søkemotor også? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet eller på sosiale medier. Etter det kan du jo ta en titt på mine andre guider, eller kanskje mine korte tips. Så kan du også se fram til en ny grundig gjennomgang av Vivaldi, og de unike funksjonene du finner i denne nettleseren, senere i år.

Innlegget Bruk egendefinerte søkemotorer i Vivaldi er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/egendefinerte-sokemotorer-vivaldi/feed/rss2/ 0 1615
Korte tips nr. 30: Se utklipp med «Vis Utklipp» på macOS https://www.multitek.no/innlegg/tips-30-se-utklipp-macos/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-30-se-utklipp-macos/#comments Tue, 14 Aug 2018 10:00:50 +0000 https://www.multitek.no/?p=1413

Klipping, kopiering og liming er en temmelig grunnleggende ferdighet når det gjelder bruk av datamaskiner. Men det er ikke alltid du har styr på hva det var du klipte ut sist, og om du husket å kopiere et avsnitt med tekst. Her kommer mitt korte tips inn i bildet. Praktisk i mange tilfeller Tipset i ... Les merKorte tips nr. 30: Se utklipp med «Vis Utklipp» på macOS

Innlegget Korte tips nr. 30: Se utklipp med «Vis Utklipp» på macOS er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Klipping, kopiering og liming er en temmelig grunnleggende ferdighet når det gjelder bruk av datamaskiner. Men det er ikke alltid du har styr på hva det var du klipte ut sist, og om du husket å kopiere et avsnitt med tekst. Her kommer mitt korte tips inn i bildet.

Praktisk i mange tilfeller

Tipset i seg selv er enkelt og greit, men man kan jo spørre seg selv om hvor mye enklere det er enn bare å lime inn teksten i et tekstfelt et eller annet sted, og se hva som blir limt inn. Og det fungerer greit hvis det er nettopp tekst du skal lime inn, men hva med et bilde? Eller en fil fra Finder? Og hva hvis du ikke har noe program kjørende som lar deg lime inn ting, og du ikke ønsker/kan/har tid til å starte opp et? I sånne tilfeller er nok dette tipset den enkleste løsningen.

Bare et par klikk

Finder-menyen, med "Rediger", deretter "Vis Utklipp" valgt
Her skal du klikke.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et par klikk er egentlig alt som trengs. Men aller først må du passe på at du har Finder som aktivt program, for funksjonen vi et ute etter ligger gjemt i Finder sin meny. Trykk Rediger, og bla ned til det tredje nederste valget, som heter Vis Utklipp. Når du trykker på dette menyelementet vil det dukke opp et lite (eller ikke fullt så lite) vindu, kalt Utklipp. Inne i vinduet vil du se det du klipte ut sist, enten det er tekst, bilde, fil, eller noe annet.

Var det kun tekst du klipte ut, vil alt som vises i vinduet være denne teksten. Tilsvarende for bilder, hvis du har et bilde på utklippstavla vil det vises i vinduet. Om du har kopiert tekst med formatering («rik tekst»), fra for eksempel Word, vil dette også vises som du ville forventet. Det som derimot ikke er helt som forventet, er at bare filnavnet vises når du har kopiert en fil. Likevel stemmer dette med hvordan kopiering av filer gjøres, for hvis du prøver å lime inn en fil på et sted som bare aksepterer tekst, vil du få samme resultat. Men hadde nå vært fint å kunne se litt mer enn bare navnet på fila, da.

Tre skjermbilder av "Vis Utklipp" satt sammen. Et med vanlig et filnavn, et med tekst med formatering, og et med et bilde.
«Vit Utklipp» klarer mange typer utklipp.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Det er også en siste liten detalj som er lur å få med seg. Helt nederst i vinduet, i det grå feltet, finner du «Innhold i Utklipp», der det står hva slags innhold det er du har på utklippstavla. Det kan blant annet være «tekst», «TIFF-bilde» (brukes tilsynelatende for alle bilder), «tekst/objekter» (f.eks. filer) og «rik tekst-format (RTF)». På denne måten kan du altså til en viss grad se om du har kopiert en fil eller bare et filnavn, ved å se etter et filnavn i selve vinduet, og med «tekst/objekter» som innholdstype. Kanskje sparer du litt tid hvis du har kopiert en fil du ikke lenger husker hvor er?

Er dette tipset noe du kan tenke deg kan være praktisk, eller mener du det bare var tull og tøys? Sparer du tid på dette? Andre følelser du gjerne vil få ut (og som er relevant for denne bloggen)? Du må gjerne legge igjen en kommentar! Trenger du mer direkte kontakt, kan du også bruke kontaktskjemaet mitt, eller sosiale medier hvis det er å foretrekke.

Som alltid kan du finne haugevis med andre korte tips på bloggen hvis du vil ha mer å lese, for eksempel dette tipset om emoji-programmet Rocket for macOS.

Innlegget Korte tips nr. 30: Se utklipp med «Vis Utklipp» på macOS er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-30-se-utklipp-macos/feed/rss2/ 1 1413
Bursdag: Multitek er 2 år! https://www.multitek.no/innlegg/bursdag-multitek-2-ar/ https://www.multitek.no/innlegg/bursdag-multitek-2-ar/#respond Mon, 23 Jul 2018 14:00:18 +0000 https://www.multitek.no/?p=1404

Nå nærmer det seg enda en gang den tiden på året da Multitek fyller år, og da er det enda en gang på tide å ta en titt på hvordan det er gått. Multitek fyller 2 år den 25. juli 2018, og kanskje står saker og ting annerledes til enn for et år siden?

Innlegget Bursdag: Multitek er 2 år! er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Nå nærmer det seg enda en gang den tiden på året da Multitek fyller år, og da er det enda en gang på tide å ta en titt på hvordan det er gått. Nå er det allerede (snart) gått to år siden Multitek ble lansert, 25. juli 2016, og kanskje står saker og ting annerledes til enn for et år siden? I likhet med i fjor tenkte jeg nemlig å ta en titt på hva som har foregått siden bloggen startet, i anledning bursdagen. Hvis du ikke har lest fjorårets innlegg, vil det kanskje være interessant å lese det først, for å sammenligne.

Jeg har nå publisert totalt 59 innlegg på bloggen, hvorav 14 er nye i forhold til sist. Altså ble det skrevet en del færre innlegg dette året, men forhåpentligvis betyr dette at kvaliteten er desto høyere. Kanskje får jeg økt produksjonen en smule i løpet av året som kommer også.

Av innleggene i år, har 8 stk vært av typen korte tips. Dette gir en total på 29 i denne kategorien, som gjør den til den desidert største. Videre har jeg skrevet en test (som en total på 4) og et innlegg i kategorien «Hva er det?» (5 totalt). I kategorien «Hvordan virker det?» ble det ikke noen innlegg i år. Resten av innleggene er i andre kategorier, til sammen 17 innlegg.

Statistikk

Som du sikkert har fått med deg hvis du har fulgt bloggen en stund, bruker jeg Google Analytics for å holde øye med blant annet hvor mange som besøker bloggen og hva slags enheter de bruker for å lese bloggen. I likhet med i fjor skal jeg derfor se hvordan det har gått også på denne fronten.

Ifølge dataene som Google Analytics har samlet inn, har det vært totalt 1 728 besøkende (av Google Analytics kalt «brukere») innom Multitek siden juli i fjor, sammenlignet med ca. 1300 for et år siden. Antall sidevisninger ligger på 2 283, og siden jeg har holdt spam-filtrene oppdatert, burde dette være et forholdsvis pålitelig tall. Tilsvarende tall i fjor var 2 797, men da med en del spam. I år er totale økter på 1 867, som er minst 100 mer enn i fjor. Andelen brukere som går inn på flere sider (sidevisninger per økt) har derimot sunket litt som følge av dette. Totalt sett kan man likevel si at det definitivt virker som om størrelsen på Multiteks publikum er sakte men sikkert på vei opp. Helt sikkert kan vi derimot ikke bli, og kanskje vil ting se annerledes ut neste år.

I fjor brukte flesteparten av de besøkende datamaskiner for å besøke bloggen, og denne trenden har fortsatt. I år er det hele 82,3% som bruker datamaskin, mot 66,6% sist gang. Akkurat som i fjor ligger mobil på andreplass og nettbrett på tredje, men tallene har forandret seg en del. 11,8% av besøkene kommer nå fra mobiler, en kraftig nedgang fra 27,7% i fjor. Nettbrett har hatt et minimalt (og muligens ubetydelig) oppsving, opp 0,2% fra i fjorårets 5,8%, altså opp til 6%. Kanskje tyder dette på at folk foretrekker å bruke mobilen framfor nettbrett (eller at ikke så mange har nettbrett), men at de aller fleste helst vil besøke Multitek på en datamaskin hvis de har muligheten? En stor datamaskin-skjerm er vel å foretrekke framfor mobiler, når man da ikke er på reise?

78,9% av trafikken kommer fra norske IP-adresser, noe som stemmer med den verdien jeg fikk i fjor når jeg målte månedene etter anti-spamtiltakene. Før jeg gjorde dette, var ikke denne målingen særlig nøyaktig (på grunn av spam som rapporterte USA som land). Det bør vel være et skritt mot suksess at såpass mye av trafikken er fra et land hvor folk faktisk (forhåpentligvis?) forstår det jeg skriver?

Veien videre

I likhet med i fjor, tror jeg begynnelsen av bloggens liv har vært ganske bra. Jeg skal gjøre mitt for å fortsette å skrive interessante innlegg, og kanskje vil enda flere oppdage noen av mine korte (og mindre korte) tips i framtida. Hvis du har et innlegg du liker spesielt godt, så kom gjerne med tilbakemelding og si hvilket det er, så kanskje jeg kan få til flere lignende innlegg senere Dersom du ønsker å hjelpe, kan du jo starte med å dele ditt favorittinnlegg med venner og familie?

Til sist vil jeg rette en stor takk til deg som leser for at du har tatt deg tid til å lese dette bursdagsinnlegget. Jeg tolker det som at du bryr deg om hva som skjer på bloggen, og det er en super ting. Hvis du har hatt interesse av å lese dette innlegget, eller andre innlegg her på bloggen, må du gjerne vurdere å legge igjen en beskjed. Tilbakemelding i form av kommentarer er kjempeflott, men sosiale medier, eller epost fungerer like bra om du foretrekker det. Jeg er selvfølgelig alltid åpen for nye ideer, så om du har forslag til nye innlegg eller tanker om hva som kan forbedres, send dem inn! All slags tilbakemelding er velkommen.

– Patrick Sletvold

Innlegget Bursdag: Multitek er 2 år! er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/bursdag-multitek-2-ar/feed/rss2/ 0 1404
Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows https://www.multitek.no/innlegg/tips-29-quick-look-windows/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-29-quick-look-windows/#respond Thu, 31 May 2018 10:00:32 +0000 https://www.multitek.no/?p=1378

En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows. Last ... Les merKorte tips nr. 29: Quick Look på Windows

Innlegget Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows.

Last det ned!

QuickLook er et åpen kildekode-program tilgjengelig under GPL-lisensen. Kort sagt vil dette si at programmet er helt gratis, at det alltid vil være det, og at du kan bruke det til nesten alt du vil. Programmet støtter en rekke filtyper, og er tilgjengelig på norsk (oversatt av undertegnede). I tillegg er designet faktisk moderne, noe man dessverre ikke ser så ofte med denne typen gratis programvare.

Å komme i gang er veldig enkelt, men først må du gjøre et enkelt valg: ønsker du å laste ned programmet fra Windows Store? Dette gjør oppdateringene lettere, men du har ikke muligheten til å få QuickLook-forhåndsvisninger i åpne- og lagre-dialogbokser. Dessuten er dette bare tilgjengelig på Windows 10. Ellers anbefaler jeg å bruke .msi-varianten, som kommer med vanlig installeringsprogram. Det finnes også en portabel .zip-variant.

For øyeblikket (per mars 2019) er nyeste versjon 3.6.4, men du kan like gjerne bruke denne magiske linken for å gå rett til den versjonen som til enhver tid er nyest, for å få alle nye funksjoner og fikser.

Nå kommer vi i gang

Skjermbilder som viser installasjonsprosessen
Dette er prosessen for å installere QuickLook på den vanlige måten.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Jeg regner med at du klarer å laste ned Windows Store-versjonen på egen hånd hvis du ønsker det, så jeg går bare gjennom installasjon av .msi-varianten. Det er bare å starte installasjonsprogrammet, godkjenne lisensen, og trykke «Neste» et par ganger.

Når du er ferdig kan det hende at du får opp et vindu om at du har for gammel versjon av .NET Framework. Hvis du har en oppdatert Windows-versjon bør ikke dette være noe problem (i så fall kan du hoppe over dette avsnittet), men ellers trykker du bare «JA» og laster ned installasjonsfil på nettsiden som kommer opp. QuickLook trenger for øyeblikket minst versjon 4.6.2, men nyere versjoner fungerer også. Både Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10 er kompatible med .NET Framework 4.6.2. Så er det bare å trykke «Fortsett» et par ganger, og så er du igang.

Høyreklikkmenyen til ikonet i oppgavelinja, der du velger "Kjør ved oppstart".
Jeg anbefaler å velge «Kjør ved oppstart».
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Når du nå endelig er ferdig med installasjonen, vil du kanskje merke at QuickLook plasserte et ikon på skrivebordet ditt. Bare åpne dette, så er vi igang. Du finner nå QuickLook-symbolet sammen med andre ikoner i oppgavelinja. Jeg anbefaler å høyreklikke på ikonet og velge «Kjør ved oppstart», så starter programmet opp sammen med maskina, uten at du trenger å tenke på det.

Endelig til programmet!

Skjermbilder av filer som forhåndsvises med QuickLook
Dette er eksempler på filer du kan forhåndsvise med QuickLook.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Den grunnleggende bruken av programmet QuickLook er den samme som med Quick Look-funksjonen på Mac. Velg en fil i Utforsker og trykk mellomrom for å forhåndsvise den. Du kan vise alt fra bilder og videoer til tekstfiler og PowerPoint-presentasjoner. På visse områder er Quick Look-programmet også bedre enn tilsvarende funksjon på Mac, for programmet har faktisk innebygd støtte for et par mer fancy ting som markdown-filer og epost. Filer som ikke kan forhåndsvises, som programfiler, vises (akkurat som på Mac) i en infoboks i stedet. Her kan du se hva filen heter, når filen er fra, og hvor stor den er.

Det er også er noen ekstra funksjoner, for det er også tre knapper øverst til venstre i vinduet som dukker opp, blant annet muligheten til å feste forhåndsvisningen så den ikke forsvinner.

QuickLook som forhåndsviser en tekstfil av typen .ini
Dette er en mer eksotisk filtype.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Innebygd støtte

Quick Look har også innebygd støtte for forhåndsvisning av filer i noen andre tilfeller. Den har selvfølgelig støtte for å forhåndsvise filer i Utforsker-vinduer og på skrivebordet, men programmet kan også forhåndsvise filer i åpne- og lagre-dialogbokser (med mindre du har Windows Store-varianten, der dette er deaktivert pga. reglene til Microsoft). Dette brukes akkurat som du forventer, du bare trykker mellomrom når du har markert en fil i dialogboksen.

Det er mulig du husker at jeg tidligere har skrevet om programmet Everything, som er en svært rask måte å søke i alle filene på datamaskina på? Quick Look har faktisk innebygd støtte for Everything også, det er bare å trykke på mellomrom mens du har en fil markert, så virker forhåndsvisningen akkurat som du forventer.

Konklusjon

Det er ikke mye mer som trengs å si, siden QuickLook-programmet virker såpass likt funksjonen på macOS. Det eneste det egentlig gjør er å forhåndsvise filer, men det gjør det på en veldig enkel og elegant måte. QuickLook har støtte for plugins, men om det finnes noen utenfor de som er inkludert er jeg ikke sikker på. Den innebygde filstøtten er uansett mer enn nok, og gjør dette gratisprogrammet til noe jeg absolutt anbefaler.

Hvordan fungerer QuickLook for deg? Er dette det manglende programmet du trenger for å trives med Windows? Gir det deg bare mer lyst til å holde deg til Mac? Legg gjerne igjen en kommentar, eller kom med dine meninger på sosiale medier.

Lyst på mer av denne typen innhold? Trenger du flere slike tips smarte programmer og lure triks? Abonner på nyhetsbrevet mitt, så får du nye innlegg rett i e-postkassa en gang i måneden. Vil du ha mer med en gang, kan jeg anbefale deg å ta en titt på min test av podkast-appen Overcast, en fantastisk gratisapp for å høre på podkaster.

Innlegget Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-29-quick-look-windows/feed/rss2/ 0 1378
Overcast – en podkast-app utenom det vanlige https://www.multitek.no/innlegg/overcast-podkast-app/ https://www.multitek.no/innlegg/overcast-podkast-app/#comments Sun, 08 Apr 2018 10:00:49 +0000 https://www.multitek.no/?p=1345

For over et år siden kom jeg på at det ville være en god idé å begynne å høre på podkaster når jeg går utendørs, for eksempel når jeg går tur med hunden. Mange andre ville kansje foretrukket å høre på musikk, men personlig har jeg aldri følt noe stort behov for dette. Podkaster er ... Les merOvercast – en podkast-app utenom det vanlige

Innlegget Overcast – en podkast-app utenom det vanlige er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

For over et år siden kom jeg på at det ville være en god idé å begynne å høre på podkaster når jeg går utendørs, for eksempel når jeg går tur med hunden. Mange andre ville kansje foretrukket å høre på musikk, men personlig har jeg aldri følt noe stort behov for dette. Podkaster er dessuten en effektiv måte å få med seg saker og ting. Mesteparten av det siste året har jeg benyttet iOS-appen Overcast for å høre på podkastene, og denne appen har en rekke fordeler framfor andre podkast-apper, som den som er innebygd i iOS.

Bakgrunn

Overcast er en podkast-app for iOS, laget av Marco Arment som også selv er med på flere podkaster. Appen kom første gang ut i 2014, er heltidsjobben til Arment, og er laget spesielt for de som hører mye på podkast. Den har derfor flere ekstra funksjoner.

Utseende og design

Design er et område Overcast gjør det godt på, for selv om appen bruker standard design-elementer fra iOS, klarer den likevel å sette sitt eget preg på dem, og klarer å skille seg nok ut at man legger merke til den.

Hovedskjermen i Overcast
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hovedskjermen i Overcast gir deg full oversikt over alle podkastene du abonnerer på.
Hovedskjermen i appen er rett og slett en enkel og oversiktlig liste over ulike podkaster du abonnerer på, og spillelistene du har laget. Som standard er alle knapper oransje, og bakgrunnene hvite, men du kan invertere fargene (til lys blå og svart/grå) ved å skru på et av de to mørke temaene. Kontrollene for gjeldende episode ligger halvveis bortgjemt nederst på skjermen, men samtidig lett tilgjengelig, og ved å utvide denne visningen til fullskjerm kan du lett komme til funksjoner som hastighet og spoling. Resten av innstillingene (som det for øvrig er mange av) ligger bak appens logo oppe til venstre. Appen er tilpasset iPad, og vil da vise spillelister/podkaster samtidig som detaljvisningen av episoden som er valgt.

Funksjoner

Overcast har en hel haug med funksjoner som kan være praktiske å ha i en podkast-app. Jeg sparer de største og mest unike til slutt, så da tar jeg for meg de litt mindre funksjonene som likevel er svært fine å ha.

Den første av funksjonene jeg skal snakke om er synkronisering. Med Overcast kan du opprette en konto for å lagre hvilke podkaster du abonnerer på og hvor langt du er kommet på de ulike episodene i skyen. Hvis du logger inn med på en annen enhet, eller i nettleseren, kan du fortsette der du slapp. Du kan selvfølgelig også la være å logge inn, hvis du ikke føler behov for det.

Når du bruker Overcast, er det ikke iOS-enheten din som laster inn informasjon om alle episodene av de ulike podkastene, men Overcast sin server. Enheten din slipper å sjekke alle podkastene selv, og får heller tilsendt nye episoder fra serveren. Dette åpner også opp muligheten for å få varsel om nye episoder. Dette er ikke noe jeg har brukt personlig, men det virker som er svært nyttig funksjon hvis du ønsker å ha full oversikt over når en ny episode kommer ut. Du kan også tilpasse dette for hver enkelt podkast.

Den oversiktlige lagringsvisningen i Overcast
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Overcast har en svært oversiktlig lagringsvisning
iOS-enheter har aldri hatt støtte for minnekort, og liknende måter å skaffe mer lagring på. Derfor har det lenge vært viktig å følge med på hva som tar opp plass på mobilen din, spesielt hvis du har en av modellene med mindre lagringsplass. Når du, som i mitt tilfelle, ser at en podkast-app som Overcast tar 1,32 GB, hvorav kun 11,7 MB er fra selve appen, kan du jo lure på hvor alt plassen forsvinner. Overcast sin oversikt over nedlastede podkaster løser raskt opp i forvirringen, for her kan du enkelt se hvor mye plass episodene av hver podkast tar. For eksempel tar episodene av WordPress Weekly jeg har lastet ned nøyaktig 161 MB med plass. Med to enkle trykk kan jeg slette alle nedlastningene. Så fort jeg sletter noen podkaster jeg ikke hører på lenger, er total lagringsplass brukt nede i kun 1 GB.

Overcast sine innstillinger for lagring av podkastepisoder
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hvis du følger på mange podkaster vil det kanskje glede deg at du kan styre temmelig detaljert hvor mange episoder som skal beholdes av hver podkast, og om de skal slettes etter at du har hørt på dem. Du kan for eksempel ha en podkast der hver eneste nye episode lastes ned, og en annen du ikke hører så mye på, der kune de to siste episodene er tilgjengelig offline.

Ønsker du likevel å høre på flere episoder enn det som er lastet ned, lar Overcast deg selvfølgelig også strømme episoder direkte, som for eksempel kan være nyttig hvis du likevel har stor datapakke og ikke ønsker å bruke opp unødvendig mye plass på enheten til episoder du kanskje aldri vil komme til å høre på. Du kan nemlig til og med sette appen til å kun strømme episoder som standard, og ikke laste ned i det hele tatt. Eller sette den til å bare laste ned episoder på Wi-Fi, om du vil spare litt på databruken.

Innholdsfortegnelsen til en episode av ATP
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et stort pluss for Overcast, er at appen støtter mange deler av mp3-standarden som ikke støttes i andre podkast-spillere. Visning av innholdsfortegnelse er et eksempel, for hvis podkasten er delt inn i kapitler kan appen generere en innholdsfortegnelse med navn og tidspunkter du kan trykke på for å hoppe dit. Gjeldende kapittel er selvfølgelig uthevet, og hvis et kapittel har et tilpasset bilde, vil dette brukes i stedet for podkastbildet så lenge dette kapittelet varer. Alt dette avhenger selvfølgelig av at podkasten har denne informasjonen innebygget (noe Marco Arments egen podkast ATP selvfølgelig har). Hvis podkasten ikke har det, vil du dessverre gå glipp av disse funksjonene, men ellers vil alt virke som normalt.

De smarte funksjonene

Nå kommer vi over til de ekstra smarte funksjonene, og flere av disse er virkelig unike. Den første, og tilfeldigvis også den nyeste, er Smart Resume. Ganske enkel egentlig. Denne funksjonen er todelt, og sørger enkelt og greit for at du ikke starter midt i et ord når du starter lyden, enten det er etter spoling eller etter å ha satt på pause. Den hopper også et par ord tilbake når du starter fra pause, så du husker hvor du var i episoden.

Voice Boost er en annen av de smarte funksjonene, som rett og slett sørger for at lyden av stemmer i podkasten er på et jevnt nivå. Den oppjusterer de som snakker lavt, og nedjusterer de som snakker høyt. Hvis du sammenligner før og etter vil du garantert høre en forskjell!

Av de virkelig smarte funksjonene er kanskje Smart Speed den du tenker minst over, men får mest igjen for. Denne funksjonen sørger for å utnytte tiden din best mulig, ved å dynamisk justere hastigheten podkasten spilles av på. Er det lange pauser, vil disse spilles av fortere, og tomrommet mellom ord vil også bli en smule kortere, uten at du merker noe forskjell. Unntaket for dette er musikk, for hvis det er musikk med i podkasten kan det hende denne høres en smule merkelig ut. Da er det bra at Smart Speed og Voice Boost kan skrus av og på for hver enkelt podkast. Jeg ville derimot anbefale å beholde det på der det er mulig, for du kan spare store mengder tid. Jeg har for eksempel spart 15 timer på å ha Smart Speed skrudd på.

Innstillinger for Smart Speed og Voice Boost
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Og et tips: hvis du ikke finner ut hvor Voice Boost og Smart Speed aktiveres fra, er det på skjermen til venstre når du viser detaljvisningen for episoden som spilles for øyeblikket. Her kan du også manuelt justere avspillingshastighet.

Til sist vil jeg raskt nevne de smarte spillelistene som appen støtter. Du kan opprette både vanlige spillelister og smarte spillelister i appen. Med de vanlige spillelistene velger du selv akkurat hvilke episoder som skal være med, men med de smarte spillelistene kan du istedet velge hele podkaster, og i hvilken rekkefølge de skal prioriteres. Hver gang det kommer en ny episode av en av disse podkastene, vil den automatisk legges til i spillelisten, og du trenger egentlig ikke gjøre noe som helst annet enn å høre på.

Montasje av skjermbilder som viser ulike funksjoner knyttet til smarte spillelister
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
De smarte spillelistene i Overcast gir deg mange for tilpasning

Brukervennlighet

Dette bringer oss naturlig nok over på brukervennlighet, for Overcast er på de fleste områder svært enkel å bruke. Samtidig er det en hel haug av innstillinger du kan endre på hvis du har spesielle behov, men standarden funker som regel supert. Alle innstillinger er ryddig plassert i Overcast-menyen, og podkastene er sortert alfabetisk. Det meste er lett tilgjengelig der du forventer at det skal være (med unntak av Smart Speed og Voice Boost, som ligger litt bortgjemt). At hovedskjermen kun har fire ikoner øverst bidrar til at appen er ryddig, men framdeles lett å bruke, siden dette er funksjonene du oftest trenger når du er på denne skjermen.

En ikke-forstyrrende annonse fra Overcast
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Et eksempel på en ikke-forstyrrende annonse i Overcast
Overcast har ikke forstyrrende annonser. De få annonsene som finnes tar ikke opp unødvendig mye plass på skjermen, og er kun reklame for andre podkaster du muligens vil være interessert i. Om du ønsker å slippe, kan du abonnene for å støtte utvikleren på den måten.

Konklusjon

Overcast er en veldig bra podkast-app, spesielt når man regner med at den er helt gratis og ikke har forstyrrende annonser. Appen gjør det lett å abonnere på en rekke podkaster samtidig, men også ha god oversikt. De mange smarte funksjonene bidrar til en god opplevelse, og etter at du har aktivert dem den første gangen trenger du sjelden tenke mer på dem. Hører du på podkaster, eller er interessert i å begynne, bør du definitivt ta en titt på Overcast.

Har du spørsmål? Lyst til å begynne å høre på podkaster, men trenger noen tips? Jeg er, som alltid, tilgjengelig både på sosiale medier og i kommentarfeltet. Er du interessert i mer lesning, kan jeg anbefale 5 nyttige hurtigtaster på macOS.

Innlegget Overcast – en podkast-app utenom det vanlige er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/overcast-podkast-app/feed/rss2/ 1 1345
5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks https://www.multitek.no/innlegg/5-hurtigtaster-macos-triks/ https://www.multitek.no/innlegg/5-hurtigtaster-macos-triks/#comments Sat, 03 Mar 2018 11:00:36 +0000 https://www.multitek.no/?p=1330

Jeg har skrevet to innlegg om Windows-hurtigtaster, både i tilknytning til multitasking og kontroll, så derfor kan det jo være på tide med noen Mac-hurtigtaster. Alle disse hurtigtastene har til felles at de i større eller mindre grad er skjulte, og at man ikke finner dem så lett hvis man ikke vet om dem, eller ... Les mer5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks

Innlegget 5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Jeg har skrevet to innlegg om Windows-hurtigtaster, både i tilknytning til multitasking og kontroll, så derfor kan det jo være på tide med noen Mac-hurtigtaster. Alle disse hurtigtastene har til felles at de i større eller mindre grad er skjulte, og at man ikke finner dem så lett hvis man ikke vet om dem, eller vet hvor man skal lete.

Hurtigtast-definisjon fra Wikipedia

En hurtigtast er en tastekombinasjon for tastatur til datamaskiner for å utføre ulike operasjoner. Et eksempel på en hurtigtast er CTRL+X (ofte skrevet ^X) på PC og CMD+X på Macintosh for å klippe ut tekst og tall i et tekstbehandlingsprogram eller i et regneark.

(Lisens: CC-BY-SA 3.0)

1. Ctrl + Cmd + Esc: Tvangsavslutt programmer

Tvungen avslutning-vinduet på macOS
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Du har sannsynligvis opplevd at et program henger seg opp og ikke virker som det skal. Kanskje slutter alt å virke, og hele programmet fryser. Ofte er det eneste alternativet å tvangsavslutte programmet, og håpe på at alt er i orden når du starter det igjen (som regel er det det). Og når man skal tvangsavslutte et program på macOS, er det beste alternativet å bruke funksjonen «Tvungen avslutning». En praktisk måte å gjøre dette på er gjennom vinduet som har det flotte navnet «Avslutt programmer som ikke reagerer».

Du åpner vinduet ved å trykke Cmd + Alt + Esc. Alternativt kan du trykke på -menyen (Apple-menyen) og velge Tvungen avslutning…, men det er lang ifra like raskt. Uansett, når du har fått opp vinduet, er det bare å velge et program i listen og velge Avslutt. Du kan til og med avslutte flere programmer samtidig ved å bruke Shift og/eller Cmd på vanlig måte for å markere flere listeelementer. Alle programmene kan avsluttes, både de som har hengt seg opp og de som ikke har det. Hvis du markerer Finder i listen vil du dessuten se at knappen endrer seg til Start på nytt, siden du også kan starte Finder på nytt herfra, hvis det skulle oppstå noen problemer på den kanten.

2. Alt: En haug med skjulte ting

I macOS finnes det overraskende mengder med skjulte saker og ting, og en god del av dem er skjult bak tasten de fleste kaller Alt. (Riktignok heter den egentlig Option eller Tilvalg på en Mac, men det bryr vi oss ikke om nå.) Noen av hemmelighetene har jeg skrevet om før, som for eksempel hvordan du kan holde inne Alt for å maksimere uten å gå i fullskjerm, og hvordan du kan se flere systemanimasjoner i sakte film hvis du holder inne Alt. Et annet vanlig bruksområde for Alt er å avdekke nye valg i en rekke systemmenyer. For eksempel vil Avslutt og behold vinduer dukke opp i -menyen (Apple-menyen) når du holder inne Alt, og hvis du holder inne Alt når du åpner Wifi/nettverk-menyen vil du få opp en haug med teknisk informasjon, hvor det mest nyttige kanskje er at du kan få vite både datamaskinens og ruterens IP-adresse, men også typen nettverk du er koblet til kan være greit å kunne finne ut av. Det er bare å utforske ulike knapper og systemmenyer, så kanskje du finner flere bruksområder!

3. Ctrl + Cmd + F: Inn og ut av fullskjerm

I en del versjoner av macOS har fullskjerm vært standardmåten for å få et program til å fylle skjermen på. Men hvis du trenger å bytte raskt mellom fullskjerm og ikke-fullskjerm, kanskje for å kunne vise et bilde eller en nettside i større størrelse, kan hurtigtasten Ctrl + Cmd + F være for deg. I de aller fleste programmer på macOS vil denne hurtigtasten skifte mellom fullskjerm og normal visning av programmet. Temmelig enkelt egentlig!

4. Cmd + Alt + V: Flytt en kopiert fil

Hvis du opp gjennom tidene har brukt mye Windows (sånn som meg), er du kanskje vant med å bruke Ctrl + X for å klikke ut filer for å flytte dem til en annen mappe. På macOS brukes vanligvis Cmd + X for å klippe ut, men merkelig nok virker ikke dette på filer i Finder. Lenge trodde jeg dette var noe som manglet, men faktisk gjør det ikke det. Funksjonen har bare en annen hurtigtast, og den er skjult. Men det trenger ikke være noe problem hvis jeg forteller deg at hurtigtasten du trenger er Cmd + Alt + V. Det spesielle er at du her ikke klipper ut, for så å lime inn, men først kopierer og deretter klipper ut/limer inn. Altså skal du først bruke vanlig Cmd + C, men når du limer inn skal du altså bruke Cmd + Alt + V i stedet for bare Cmd + V. Dette er for øvrig en skjult hurtigtast du også kan finne ved å holde inne Alt når du åpner Rediger-menyen i Finder (i form av Flytt objektet hit).

5. Cmd + klikk: Åpne i bakgrunnsfane

Når du leter etter noe på nettet får du gjerne opp en haug med mulige resultater. Hvis du da ønsker å åpne flere av de som ser mest lovende ut i en ny fane, kan det fort bli litt upraktisk. Først høyreklikk, så Åpne i ny fane, og så må du kanskje bytte tilbake til fanen igjen (avhengig av om nettleseren åpner fanen i bakgrunnen eller ikke). Hurtigtasten for bakgrunnsfane løser dette, for du trenger kun å klikke på lenken mens du holder nede Cmd, så vil den åpnes i en fane i bakgrunnen, uten at den aktive fanen forstyrres. Så gjør du bare det samme for de andre lenkene du vil åpne. Jeg har sjekket, og kan bekrefte at dette virker både i Safari, Chrome, Firefox og Vivaldi. Trolig enda flere også.

Fant du noen hurtigtaster du ikke visste om, og som du antar du kan få bruk for? Bruker du ikke hurtigtaster noe særlig, fordi du ikke husker dem? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet, eller på sosiale medier. Jeg har også et nyhetsbrev som kommer ut en gang i måneden, hvis du ønsker å abonnere på Multitek-innhold. Ta gjerne en titt på mine innlegg om Windows-hurtigtaster også, jeg har et om multitasking og et om kontroll. Kanskje du oppdager noe nytt der?

Innlegget 5 nyttige hurtigtaster på macOS: Triks er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/5-hurtigtaster-macos-triks/feed/rss2/ 1 1330
Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS https://www.multitek.no/innlegg/tips-28-emoji-rocket-macos/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-28-emoji-rocket-macos/#respond Thu, 01 Feb 2018 11:00:16 +0000 https://www.multitek.no/?p=1316

Jeg har tidligere vist hvordan man bruker den innebygde emoji-velgeren på Mac, men noen ganger ønsker man noe som ikke avbryter skriveflyten like mye. Da er Rocket noe å ta en titt på! Noe du kanskje har sett før… Konseptet bak Rocket kan det godt hende du har sett før. Det finnes nemlig flere programmer ... Les merKorte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS

Innlegget Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Jeg har tidligere vist hvordan man bruker den innebygde emoji-velgeren på Mac, men noen ganger ønsker man noe som ikke avbryter skriveflyten like mye. Da er Rocket noe å ta en titt på!

Noe du kanskje har sett før…

Konseptet bak Rocket kan det godt hende du har sett før. Det finnes nemlig flere programmer som lar deg skrive inn emojier på samme måten, for eksempel Discord og Slack. Men det er derimot to store forskjeller: I motsetning til andre programmer virker Rocket overalt, i alle andre programmer, og har også mulighet til å legge til egendefinerte snarveier, både for å sette inn flere emojier samtidig, og for å sette inn vanlig tekst (dette krever fullversjonen).

Forslagsboksen til Rocket
Forslagsboksen til Rocket
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Kom igang

Rocket er en emoji-app for macOS laget av Matthew Palmer. Den har en fullt fungerende gratisversjon, men du kan oppgradere til fullversjonen for 5 dollar. For å komme igang, laster du ned Rocket herfra (denne linken bidrar til at jeg kan teste funksjonene i fullversjonen også). Du får da en diskfil, som du installerer programmet fra, på den vanlige måten. (Husk å måte ut diskfilen etterpå!).

Når du starter opp programmet for første gang, blir du bedt om tilgang til tilgjengelighet-funksjonene på systemet. Dette er en sikkerhetsfunksjon lagt inn av Apple, så ikke programmer skal blande seg inn i hva andre programmer gjør. I dette tilfellet ønsker vi at Rocket skal blande seg inn i andre programmers arbeid (for å kunne vise emoji-vinduet sitt), så følg instruksene du får av Rocket for å gi denne tilgangen.

Nå skal vi bruke!

Hvis du har brukt Slack eller Discord, er det mulig du vet hva jeg snakker om allerede. Hvis ikke har du kanskje sett det på produktsiden til Rocket. Både Discord og Slack lar deg skrive inn et kolon, og deretter navnet på en emoji, etterfulgt av et annet kolon, som så vil bli erstattet av en emoji. Mens du skriver dukker det opp forslag basert på hva du skrev etter kolonet. Akkurat dette lar Rocket deg gjøre, for alle programmer du måtte ha på Macen din. Dette er betydelig raskere enn å lete seg fram i den normale emoji-velgeren.

For å gjøre ting litt tydeligere skal jeg gi et eksempel. Tommelned-emojien er en av de jeg bruker mest, og for å skrive den inn med Rocket skriver jeg bare :thumbsup:, så blir det forvandlet til 👍🏻. (Jeg brukte faktisk Rocket akkurat nå!) Hudfargen du ønsker (for emojiene som støtter det) kan du velge i innstillingene i Rocket-menyen i menylinjen. Men nå er det på tide med en animasjon!

Er du enig i at Rocket er en fantastisk løsning på problemet med å sette in emojier? Bruker du Windows og har lyst til å gjøre det samme? Vet du om et alternativ? Kom i kontakt! Både kommentarer og sosiale medier fungerer bra. Vet du om nyhetsbrevet mitt, forresten? Det gir deg innlegg fra bloggen rett i innboksen, hver måned!

Vil du ha flere tips? Jeg har en haug med andre korte tips, blant annet hvordan du bruker den innebygde emoji-velgeren på macOS. Mitt siste korte tips handler om å duplisere faner i Firefox, så du kan jo ta en titt.

Innlegget Korte tips nr. 28: Rask emoji-bruk med Rocket på macOS er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-28-emoji-rocket-macos/feed/rss2/ 0 1316
Tilbakeblikk til 2017 https://www.multitek.no/innlegg/tilbakeblikk-2017/ https://www.multitek.no/innlegg/tilbakeblikk-2017/#comments Sun, 28 Jan 2018 11:00:58 +0000 https://www.multitek.no/?p=1313

Året 2017. Om det er mye å skrive om vet jeg ikke, men siden det er det første hele kalenderåret for bloggen, tenkte jeg det kunne være interessant å se tilbake på hva som har foregått. Jeg kommer ikke til å gå grundig inn på statistikk, da dette er noe jeg sparer til senere. Jeg ... Les merTilbakeblikk til 2017

Innlegget Tilbakeblikk til 2017 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Året 2017. Om det er mye å skrive om vet jeg ikke, men siden det er det første hele kalenderåret for bloggen, tenkte jeg det kunne være interessant å se tilbake på hva som har foregått. Jeg kommer ikke til å gå grundig inn på statistikk, da dette er noe jeg sparer til senere. Jeg skal likevel ta en titt på antall innlegg og trekke fram noen høydepunkter.

En liten smule statistikk og flere høydepunkter

I 2017 skrev jeg 23 innlegg. Av disse var det 15 korte tips. Begge disse tallene regner med denne månedens tips til 2017, selv om det teknisk sett ble publisert i 2018. Her er et utvalg høydepunkter:

15. januar 2017 publiserte jeg korte tips nr. 14. Dette innlegget handler om søkefunksjonen i macOS kalt Spotlight, og hvordan man bruker den. Når jeg ser tilbake på det nå, så er jeg faktisk ganske fornøyd med dette innlegget, blant annet fordi jeg tror det kan være svært nyttig for mange.

1. juli 2017 publiserte jeg korte tips nr. 21. Nå var tiden kommet til et av mine favorittinnlegg. Jeg viser fram noen nært beslektede programmer som er laget spesielt for å vise deg store filer og mapper på maskinen din, og det er noe jeg selv har brukt gjentatte ganger etter jeg skrev innlegget. Det er særlig nyttig for meg fordi jeg har en tendens til å laste ned mer enn det jeg har bruk for, og som ofte ender opp med å ta opp unyttig plass. Takket være programmet jeg skriver om i dette tipset har jeg for eksempel for øyeblikket nesten 40 GB ledig plass på disken.

5. august 2017 skrev jeg et innlegg om System Integrity Protection. Her går jeg litt i dybden på hva denne sikkerhetsfunksjonen i macOS er, hva den gjør, og hvorfor den er nødvendig. Altså et sann passe teknisk innlegg, som om jeg får si det selv faktisk burde være ganske forståelig for de fleste. I tillegg forklarer jeg hvordan du skrur det av, hvis du absolutt trenger det. Ikke at det er mangel på instrukser på internett til hvordan du gjør dette, men det kan jo være greit å ha en ressurs på norsk også.

11. oktober 2017 ble første del av mitt innlegg om høstens Apple-lansering publisert. Her prøvde jeg ut en litt annen måte å skrive på, i hvert fall i starten av innlegget. Ganske morsomt å skrive, og dekker forhåpentligvis en vinkel av lanseringen som vanligvis ikke dekkes så mye. Til denne dag har jeg ennå ikke laget noen del 2, men jeg er fast bestemt på å få gjort det på et eller annet tidspunkt.

Men nå får det kanskje holde for denne gang. Jeg har massevis av planer og ideer for det kommende året, så følg med. Blant annet har jeg lyst til å skrive noe om komponentene en datamaskin består av, så hvis det høres interessant ut er det bare å glede seg. Har du ideer må du gjerne sende dem inn!

Innlegget Tilbakeblikk til 2017 er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tilbakeblikk-2017/feed/rss2/ 5 1313
Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox https://www.multitek.no/innlegg/tips-27-duplisere-faner-firefox/ https://www.multitek.no/innlegg/tips-27-duplisere-faner-firefox/#respond Tue, 02 Jan 2018 11:00:33 +0000 https://www.multitek.no/?p=1285

Firefox er en forholdsvis mye brukt nettleser, selv om Safari og Chrome ligger langt høyere på lista. Er du en av de som bruker Firefox, kan dette tipset være for deg. Det er nemlig en skjult måte å duplisere faner på, som etter det jeg vet ikke virker i andre nettlesere. Hvor kommer denne funksjonen ... Les merKorte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox

Innlegget Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>

Firefox er en forholdsvis mye brukt nettleser, selv om Safari og Chrome ligger langt høyere på lista. Er du en av de som bruker Firefox, kan dette tipset være for deg. Det er nemlig en skjult måte å duplisere faner på, som etter det jeg vet ikke virker i andre nettlesere.

Hvor kommer denne funksjonen fra?

Hvis du har brukt programmer som Photoshop eller InDesign, eller til og med PowerPoint, kan det godt hende du kjenner igjen denne funksjonen. I flere apper der det gjerne er behov for å duplisere saker og ting, har det dukket opp en forholdsvis standard måte å gjøre dette ved hjelp av en kombinasjon av tastatur og mus: hold inne en knapp på tastaturet mens du drar i det du vil duplisere med musa. Denne metoden fungerer like godt i Firefox.

Duplisere faner

Normalt når du skal duplisere faner i nettleseren må du høyreklikke og velge «Dupliser fane». Dette fungerer naturlig nok helt greit, men det kan likevel virke litt tungvint hvis du trenger å gjøre det gjentatte ganger. I Firefox, og andre nettlesere, er det ikke så verst, men i InDesign for eksempel, finnes det ikke noe eget valg for å duplisere. Her må du kopiere og deretter lime inn. Derfor er det en egen funksjon for å raskt duplisere (eller klone, om det høres bedre ut) elementer. Er du vant til å bruke denne funksjonen, og ønsker å spare en smule tid, kan du altså bruke den også i Firefox.

Alt du trenger å gjøre er å holde inne alt-knappen mens du drar fanen til der du ønsker at det skal opprettes en kopi (som regel høyre eller venstre for den eksisterende fanen). En liten markør vil vises der fanen opprettes, og en forhåndsvisning av fanen du drar dukker opp under musepekeren. Når du slipper, vil fanen være duplisert.

Er dette noe for deg? Ser du nytteverdien, men tror ikke at du kommer til å bruke dette trikset selv. Eller kanskje du foretrekker andre nettlesere, eller pleier å bruke mobil eller nettbrett mest? Du må gjerne skrive en kommentar, eller komme i kontakt gjennom sosiale medier eller kontakt-siden min. Vet du om nyhetsbrevet mitt, forresten? Mye bra innhold som kommer rett til innboksen din hver måned!

Vil du ha flere tips? Jeg har en haug med andre korte tips, blant annet flere som handler om nettlesere. Mitt siste korte tips handler om å opprette en hurtighendelse i Mac-kalenderen, og kan jo også være noe å ta en titt på.

Innlegget Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox er skrevet av Patrick Sletvold og er fra Multitek - En blogg om teknologi.

]]>
https://www.multitek.no/innlegg/tips-27-duplisere-faner-firefox/feed/rss2/ 0 1285