Multitek

Hva er Accelerated Mobile Pages (AMP)?

Hva er AMP?

Hvis du har fulgt med på hva Google driver med for tiden, har du kanskje hørt AMP-prosjektet bli nevnt. Accelerated Mobile Pages, eller AMP, har som formål å gjøre akkurat det som navnet tilsier, nemlig gjøre mobilnettsider raskere. Men hva har Google å gjøre med dette? Faktisk mer enn du kanskje tror.

Formål

Så AMP prøver altså å gjøre nettlesing på mobil raskere. Hvordan skal dette problemet løses, egentlig? Har ikke mange prøvd tidligere? Her er hva prosjektets nettsider sier om saken.

Accelerated Mobile Pages-prosjektet (“AMP”) er et «åpen kildekode»-initiativ som kom til av diskusjoner mellom utgivere og teknologiselskaper om behovet for å forbedre hele økosystemet for innhold på mobiler for alle — utgivere, forbrukerplattformer, skapere og brukere.

I dag er forventningene at innhold skal laste inn superraskt og være enkelt å utforske. Realiteten er derimot at innhold kan ta flere sekunder å laste inn, eller, fordi brukeren forlater den trege siden, aldri laste inn i det hele tatt. Accelerated Mobile Pages er nettsider som er designet for å laste inn nærmest umiddelbart — de er et skritt mot et bedre mobilt internett, for alle.
© AMP Project, oversatt fra engelsk
For mer info, se nettsiden

Sånn kan det se ut.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

For at alt dette skal ha størst mulig effekt, er det flere teknikker som brukes for å bedre mobilopplevelsen. I mange tilfeller, som her på Multitek, er innlegg tilgjengelig som AMP i tillegg til den vanlige utgaven. Hvis du lurer på hvordan det ser ut, kan du jo lese resten av dette innlegget i AMP-versjon (hvis du ikke kommer fra en framtid der man allerede gjør det, da).

Teknologien bak

AMP-prosjektet lager og utvikler altså nettsider som er ment for å laste inn raskt. Dette gjøres ved hjelp av strenge regler for hva som er lov å inkludere i HTML-dokumentet, og hva som ikke er det. Blant annet er det ikke tillatt med eksterne ressurser utover de som kreves for at AMP skal fungere, og selv de må lastes inn uavhengig av resten av siden. Bilder er heller ikke satt direkte inn, men lastes heller inn dynamisk etter hvert som brukeren blar nedover.

Hvis eksterne ressurser ikke er lov, oppstår det imidlertid enkelte problemer. Hvordan skal man for eksempel bruke verktøy som Google Analytics hvis man ikke kan sette inn Javascript? Og hva med reklame? Og hvordan setter man inn bilder og videoer hvis det ikke går an å gjøre det direkte i dokumentet? Svaret er å bruke spesielle elementer. Du bruker html-elementer som <amp-img> istedet for <img> og <amp-video> i stedet for video. Reklame lastes inn separat via <amp-ad> og sporingsverktøy via <amp-analytics>. AMP vil da automatisk laste inn de riktige ressursene og vis dem til brukeren etter at selve siden er lastet inn. Faktisk skjer alt dette i nettleseren til brukeren!

Hva med Google, da?

FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Tidligere nevnte jeg at Google har vært innblandet i dette. Google er en av hovedstøttespillerne til dette prosjektet, og man kan nesten si at det var Google som startet det. Google bidrar på mange måter, både til å gjøre nettsidene raskere og få mobilbrukere til å bruke AMP-versjonen. Førstnevnte gjør de ved å lagre en buffer av nettsidene på sine egne CDN-servere (som er strategisk plassert rundt i verden) for å sørge for at det ikke er mangelen på serverkraft som sakker ned farten på lastingen av nettsiden. Det eneste kravet er at sidene er gyldig AMP-HTML, og der kommer vi over på det neste punktet der Google bidrar.

Når Google indekserer nettsider, oppdager de automatisk hvilke av sidene som har en AMP-versjon tilgjengelig, kjører dem gjennom valideringsprogrammet, og, hvis de er gyldige, blir de servert til mobilbrukere som bruker Google-søk. Sider som støtter AMP, vil vise et ikon i søkeresultatene, og vil kunne få en høyere rangering som følge av den korte innlastingstiden. Det er verdt å påpeke at AMP i seg selv visstnok ikke skal gi noen bonus, bare selve innlastingstiden, og at det derfor ikke er påkrevd å bruke AMP til å gi mobilbrukere bedre opplevelse.

Exit mobile version