Bursdag: Multitek er 5 år!

Multitek er 5 år!

Selv om jeg ikke er helt sikker på hvordan det har skjedd, så har enda et år gått og Multitek fyller nå 5 år. Det er en god del år synes jeg, og derfor blir det ekstra spennende å ta en titt på hva som har skjedd på bloggen. Dette har jeg også gjort de fire foregående årene (for eksempel i 2020), så kanskje kan det friste å spole tilbake i historien en smule?

I juli 2020 hadde bloggen kommet opp i 70 innlegg totalt. Nå er dette oppe i 73, en økning på 3. Ikke helt som ønsket kanskje, men det er vel kvaliteten som teller. Kanskje vil antallet øke noe over det neste året, men prioriteringen vil nok fortsatt være godt innhold.

I motsetning til tidligere år, har jeg faktisk ikke skrevet noen korte tips siden sist. To av innleggene er av typen «Hva er?», som faktisk er den nest største kategorien med totalt 7 innlegg, etter korte tips med 33 totalt. Jeg forklarte hva både ransomware og fingerprinting er, og begge disse temaene vil jeg si er høyst aktuelle, så ta gjerne en titt. Det siste innlegget er bursdagsinlegget fra i fjor, som jeg fortsatt velger å regne med (for enkelhetens skyld).

Statistikk

Sist gang startet jeg med å bruke diagrammer til å vise utviklingen over tid, noe jeg synes fungerte såpass bra at jeg like gjerne fortsetter med det. Så når vi nå skal se på statistikk, bør det være lett nok å se hvordan det står til sammenlignet med tidligere.

Linjediagram som viser antall brukere, antall økter og antall sidevisninger for årene 2016-2021. For 2021 er det 5494 brukere, 5912 økter og 7214 sidevisninger.

Vi begynner altså ved å se på antall besøkende. I 2020 var atall unike brukere på omtrent 5 150, mens det nå er nesten 5 500. Definitivt en økning altså, men ikke like stor som sist. Disse 5 500 brukere hadde totalt like over 5 900 økter, med totalt ca. 7 200 sidevisninger, opp fra 5 500 økter og 6 500 sidevisninger sist. Det vil si at hver bruker i gjennomsnitt hadde 1,08 økter på siden, i praksis det samme som i fjor med 1,07. I gjennomsnitt hadde hver bruker 1,31 sidevisninger, mot 1,26 fra sist. En ny måling jeg tar med er sidevisninger per økt, som er på 1,22 i år, opp fra 1,19 fra 2020.

Totalt er det altså fortsatt en økning i antall besøkende, men fortsatt er det ikke mange som bruker lengre tid på siden, noe vi ser gjennom antall sidevisninger per bruker og per økt. Det er ikke nødvendigvis noe stort problem, men det kan jo hende en del brukere går glipp av noe de ellers ville synes var interessant eller nyttig.

Diagram som viser fordelingen av enhetstypene datamaskin, mobil og nettbrett blant Multiteks besøkende i perioden 2017-2021.

Økningen i andelen besøkende fra datamaskiner fortsetter, fra 87,7% til 89,9%. Andelen besøkende som bruker en mobil har hatt en minimal økning, opp til 6,3% fra 6,2%. Tilsvarende har da nettbrett hatt en ganske betydelig nedgang, fra 6,1% til 3,9%. Som jeg nevnte i fjor kan dette være fordi iPader gir seg ut for å være en Mac (jeg er ikke sikker på om Google Analytics klarer å skille), men jeg tror ikke det er noe vits i å spekulere på det. Det er likevel klart at tendensen fra sist fortsetter, med stadig økende bruk av datamaskiner, mens mobiler spiser opp andelen til nettbrett. Med økende antall datagrunnlag de siste to årene, bør denne observasjonen også være temmelig sikker.

Diagram som viser fordelingen av land de besøkende kommer fra, for perioden 2017-2021. Inkludert er Norge, USA, Sverige og Danmark, samt en kategori for andre land.
Merk: Jeg samlet ikke inn data om andre land enn Norge før 2019.
Derfor dukker Sverige, Danmark og USA brått opp etter 2018.

Det er vel ikke akkurat overraskende at Norge står for såpass mye av trafikken på en norskspråklig side, og det har ikke akkurat endret seg. I år er det er bare en liten, men ikke helt ubetydelig nedgang fra 85,71% til 84,87%. Mer interessant er det at våre skandinaviske naboer er (i hvert fall en smule) mindre interessert i bloggen i år. 1,13% av de besøkende er fra Sverige (ned fra 1,53%), mens 0,87% er fra Danmark (ned fra 1,43%). Interessant nok gjør Danmarks nedgang at også Canada dukker opp på toppen, også med 0,87%. Videre har brukere fra USA hatt en liten økning fra 2,54% til 2,84%. Så igjen håper jeg at det er noen norskspråklige på den kanten som har hatt nytte av bloggen.

Veien videre

Selv om det siste året har vært temmelig rolig, så ser jeg ikke på det som noe problem. Året 2020 var såpass rart og annerledes at det ikke er så rart at det var mindre aktivitet på bloggen enn vanlig. Men fra i år burde det bli bedre.

Som jeg skrev i bursdagsinnlegget fra 2020, så hadde jeg et par gode ideer til innlegg, blant annet å variere med andre formater enn korte tips. Det har jeg da også klart å gjøre, med så stor suksess at de to vanlige innleggene siden i fjor kun er av typen «Hva er?». Og siden jeg har massevis av ideer tenker jeg like gjerne å fortsette med flere slike innlegg, men muligens variere med for eksempel noen korte tips.

På tross av ikke mye nytt, så vi likevel at antall brukere økte en smule. Kan dette tyde på at bloggen har fått noen faste lesere? Det får vi nesten se. Foreløpig venter jeg med å starte opp igjen nyhetsbrevet, samt med en eventuell redesign (jeg nevnte begge disse tingene i fjorårets bursdagsinnlegg), men det skal nok skje spennende saker på bloggen likevel.

Jeg satser på at de neste fem årene blir minst like spennende og innholdsrike som de fem foregående, og at de bringer godt nytt for bloggen. Planen er å starte denne nye perioden med å publisere et spennende og informativt innlegg om noen dager, så følg med! Fram til da får du ha en god sommer, uansett hvor du er.

– Patrick Sletvold

Legg igjen en kommentar