Tips nr. 10: Søk overalt med Everything

Korte tips nr. 11: Søk overalt med Everything Search

På Windows har man en innebygd søkefunksjon, men denne er ikke så veldig avansert. På mange pc-er, særlig de litt eldre, er den heller ikke særlig rask. Heldigvis finnes det et alternativ. Søkemotorprogrammet Everything gjør det bra på disse områdene, og skulle ha det meste av funksjonaliteten du kunne tenke deg.

Hvem, hva og hvor?

Everything er en søkemotor i programform, laget av David Carpenter fra voidtools. Formålet med programmet er å tilby en svært rask måte å finne mapper og filer på i Windows, i tillegg til mer avansert filtrering av resultatene, som kombinering av resultater og bruk av jokertegn (wildcards). For å sette igang, må vi starte med å laste ned programmet fra nettsiden til voidtools.

Everything-nedlastningene er tydelig merket
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det finnes flere utgaver av Everything, avhengig av om du har et 32-bits eller 64-bits system, og om du ønsker å installere programmet eller bruke den flyttbare versjonen (ha programmet på en flyttbar disk og kunne bruke det på flere datamaskiner). Jeg går ut ifra den installerte versjonen her. I de fleste tilfellene vil du ønske å laste ned 64-bits versjonen (det blir mer og mer sjeldent med 32-bits maskiner nå for tiden), men hvis du er usikker, velg den standard 32-bits versjonen, som også fungerer på 64-bit. Hvis du ønsker å ha programmet på et anner språk enn engelsk (norsk finnes ikke for øyeblikket, dessvere), bør du velge en Multilingual-Setup under All Everything Downloads (se bilde). Her er 32-bit merket med x86 og 64-bit merket med x64. Pass på at filen er av typen installer (med .exe-endelse) med mindre du ønsker den flyttbare typen (.zip).

På tide med installering

Denne lisensen er faktisk ganske kort.
Denne lisensen er faktisk ganske kort.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Har du lasta ned fila enda? I så fall, bra! Åpne installeringsfila og velg språk som skal brukes i installeringsprosessen (mest sannsynlig engelsk). Så kommer lisensavtalen fram, som heldigvis ikke er så lang (de vanlige tingene om at du bruker programvaren på eget ansvar og at du må følge visse regler). Nå er det bare å velge hvor du vil installere programmet, så kommer vi over på noe mer spennende. Standardplasseringen skal være grei med mindre du har flere harddisker eller noen sære ønsker om å ha alle programmene dine i en annen mappe enn Programfiler.

Velg plasseringen til datafilene
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
På neste side velger du først hvor instillinger og data skal lagres. Standard er %APPDATA%, og det skal ikke være noe i veien med å la dette stå. Den neste er innstillinger for indeksering av NTFS-disker (det vanlige filsystemet for Windows). Det lureste er å velge Install Everything Service på standard port, men hvis du bare skal bruke programmet som administrator, kan Run as administrator også funke greit. Jeg anbefaler ikke å deaktivere denne funksjonen (ved å velge No NTFS indexing) med mindre du vet hva du gjør. Trykk Next.

Dette er standardinnstillingene
Dette er standardinnstillingene.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
På neste side er det en hel haug flere innstillinger. Som tidligere er standardverdiene helt greie, men det kan hende du ønsker å krysse av noen flere. Check for updates on startup (oppdaterer automatisk under oppstart), Install folder context menus (høyreklikkmenyer i Utforsker) og Install Desktop shortcut (snarvei på skrivebordet)er alle ting du bør vurdere. Av disse er det kanskje mest aktuelt å skru på automatisk oppdatering. Trykk Install og vent til den er ferdig med å installere. Trykk så Finish, og Everything vil starte opp.

Endelig ferdig!
Endelig ferdig!
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Søk i Everything

Dette er hovedskjermen
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Nå er det vel kanskje på tide å begynne å bruke programmet. Når programmet starter vil den med en gang sette i gang med å bygge opp en indeks over alle mappene og filene. Dette betyr rett og slett at den lager en oversikt over filene på systemet ditt, for å kunne søke effektivt. Du vil presenteres med et vindu som dekkes av en liste over file og mapper. I søkefeltet øverst kan du skrive inn navnet på en fil/mappe, eller den første delen av navnet, for å filtrere resultatene. Du kan også sortere etter navn, dato, plassering og størrelse ved hjelp av knappene like over lista (på samme måte som i vanlige Utforsker). Hvis du dobbelttrykker på en fil eller mappe vil den åpnes i Utforsker. Nederst til venstre i vinduet står det det totale antall filer og mapper som vises.

Det finnes massevis av innstillinger!
Det finnes massevis av innstillinger!
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det kan også være verdt et besøk i innstillingene, under Tools og Options… (snarvei Ctrl + P). Her er det en hel haug med innstillinger du kan bruke til å tilpasse programmet. Under General finner du innstilling for språk, samt flesteparten av de samme innstillingene som under installeringsprosessen. Under de andre innsillingemenyene kan du også finne innstillinger som «Skjul resultater hvis søkefeltet er tomt», «Aktiver søkehistorie», muligheten til å ekskludere mapper (kan være lurt hvis du har programmer/mapper med mage filer som dukker opp i resultatene) og tilpasning av font og farge.

Avansert bruk!

Av mer avanserte brukstips kan jeg jo nevne muligheten til å kombinere flere søkeord og bruk av jokertegn. Her er en liste over tegn du kan bruke for mer avanserte søk:

TegnBetydning
mellomromOG (kombinerer to søkeord)
|ELLER (enten det ene ordet eller det andre)
!IKKE (hva filnavnet ikke inneholder)
*JOKERTEGN (matcher null eller flere tegn)
?JOKERTEGN (matcher kun ett tegn)

For eksempel vil søkeordene eple kake matche både eple-kake.png og eple_ost_brødskive_kake.exe. Derimot vil søkeordene eple | kake matche både eple.jpg, kake.psd, kake_og_eple.txt og alle andre filer (og mapper) som inneholder enten ordet eple eller ordet kake.
Full dokumentasjon for søkingen finnes på voidtools sine hjelpesider

Er Everything er program du har tenkt til å prøve? Har du hørt om programmet før? Var dette et god løsning på ditt evigvarende problem med søking i filer? Skriv en kommentar og fortell!

Legg igjen en kommentar