Aktivere skjult lesemodus i Chrome

Korte tips nr. 2: Aktiver den skjulte lesemodusen i Chrome

Nå nylig kom jeg på et godt spørsmål. Har Chrome innebygd lesemodus? Stadig flere nettlesere har dette, blant annet Safari (som har hatt det en stund) og Firefox (som fikk det mer nylig). Man skulle jo da tro om ikke Chrome hadde det også. Riktignok finnes det flere utvidelser som gjør lignende oppgaver, men hva hvis du bare ønsker å trykke på en knapp for å skjule alt forstyrrende innhold? Det finnes faktisk en løsning, men den er ikke aktivert som standard.

Det er her du skriver inn flaggene
Det er her du skriver inn flaggene.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Chrome har en eksperimentell lesemodus som lar deg «destillere» siden for å fjerne unødvendig innhold. Denne funksjonen er imidlertid skjult bak et såkalt «flagg», og du må aktivere dette via snarveien du bruker til å starte Chrome (å aktivere via chrome://flags fungerer dessverre ikke her). Hvis du ikke har aktivert et flagg via en snarvei før, skal jeg forklare hvordan (slik prosessen er for Windows-brukere, i hvert fall).

Alt du trenger å gjøre, er å finne Chrome-snarveien (trolig på skrivebordet ditt). Høyreklikk og velg egenskaper. I feltet der det står Mål legger du først til et mellomrom og så teksten
--enable-dom-distiller.

Trykk OK. Hvis du har festet Chrome til oppgavelinjen, anbefaler jeg også å høyreklikke på denne snarveien og velge Løsne fra oppgavelinjen. Så drar du snarveien til Chrome fra skrivebordet og inn på oppgavelinja. Dette er for å være sikker på at begge snarveiene er like.

Her aktiverer du lesemodusen
Her aktiverer du lesemodusen.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Nå lurer du kanskje også på hvordan du aktiverer denne lesemodusen? Bare gå til en side du ønsker å se i lesemodus, og trykk på Chrome-menyen (noen ganger kalt hamburger-menyen) og velg Destiller siden. Du kan også gå til chrome://dom-distiller/ (kopier og lim inn i ny fane) og legge inn adressen der. Når du er ferdig med å lese, trykker du bare tilbake-knappen.

Legg igjen en kommentar