Tips nr. 20: Flytt Dock mellom skjermer

Korte tips nr. 20: Flytt Dock mellom skjermer (+ et par andre tips)

I motsetning til oppgavelinjen på Windows er det ikke mulig å ha dokken på macOS på mer enn en skjerm samtidig. Det er heller ikke tydelig hvordan man kan flytte den fra en skjerm til en annen, uten å endre hvilken skjerm som er primærskjerm. Men det finnes en enkel måte å flytte Dock på…

Den enkle måten

Denne enkle måten er så enkelt at jeg denne gangen går rett på sak. For å flytte Dock-linja fra en skjerm til en annen skal det være nok å la musepekeren hvile langs den nedre kanten av en av skjermene dokken ikke for øyeblikket er synlig på. Etter et par sekunder dukker linja opp, og du kan styre programmene dine fra denne skjermen. Merk at om du har et fullskjermsprogram oppe på denne skjermen er du nødt til å gå tilbake til skrivebordet et øyeblikk for å kunne gjøre dette.

Animasjon av at dokken dukker opp når du flytter musa til bunnen av skjermen
Beveg pekeren til bunnen av en annen skjerm, og dokken vil dukke opp.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Denne funksjonen fungerer også supert hvis du har innstilt dokken til å skjules og vises automatisk, da det da virker mer naturlig at den plutselig er på en annen skjerm (i stedet for å bare plutselig forsvinne fra den ene og dukke opp på den andre). Hvis du lurer på hvor du finner denne funksjonen, kan det være lurt å lete i Systemvalg, under Dock (se nest nederst i vinduet som da kommer opp). Når du har dette aktivert vil du også få litt mer ledig plass nederst på skjermen, som kan være nyttig på bærbare datamaskiner.

Litt mer

Jeg har et annet par andre Dock-tips, og siden disse er litt for korte til å være i sitt eget innlegg, skriver jeg de her. For det første kan du endre størrelsen på ikonene i dokken om du tar tak i linja som skiller programmene og Nedlastinger-mappa, og drar denne opp eller ned. Du har kanskje lagt merke til den lille pila som kommer opp hvis du flytter musa over denne streken? Denne prøver å hinte til dette. Drar du opp økes naturlig nok størrelsen, og drar du ned senkes den. Dette har naturlig nok sine begrensninger, og hvis du har mange programikoner vil grensa være lavere enn hvis du har få.

Skillelinja i dokken på macOS
Den hemmelighetsfulle skillelinja.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det andre ekstratipset har også med den hemmelighetsfulle skillelinja å gjøre. Du kan nemlig ta tak i denne mens du holder ⇧Shift, og hvis du da drar i linja mens du flytter pekeren til høyre eller venstre skjermkant, kan du flytte dokken til høyre eller venstre side av skjermen. Dette er et alternativ til tilsvarende Dock-innstilling i Systemvalg.

Fant du noen interessante tips denne gangen? Har du noen forslag til framtidige tips, eller bare generell tilbakemelding? Da er kommentarfeltet stedet for deg! Du kan eventuelt kontakte meg på sosiale medier hvis du foretrekker det. Hvis du vil lese mer kan jeg anbefale tipset mitt on hvordan man bruker Spotlight på macOS. Abonner gjerne på mitt månedlige nyhetsbrev i tillegg.

Legg igjen en kommentar