Hva foregår hos Apple? Sammendrag av lanseringen av iPhone 7

Hva skjedde hos Apple i går? Sammendrag av lanseringen

Kl. 19.00 i går (7. september), gikk Tim Cook opp på scenen, foran mange journalister og Apple-fans fra hele verden. Tiden var kommet for enda en september-lansering, og nye Apple-produkter. Det hele begynte med et høyst uventet samarbeid. I tillegg til iPhone 7, da. Følg med!

Mario på iOS?

Mario på App Store
Mario på App Store.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Etter en kort oppsummering av hvor bra Apple Music er og hvor mange som bruker det, inviterer Tim Cook et bestemt kjent japaner på scenen, for å snakke om en viss italiensk rørlegger. På scenen kommer nemlig Shigeru Miyamoto for å presentere Super Mario Run (som på nåværende tidspunkt allerede er blitt på topp blant søkeforslagene på Google hvis du skriver inn super mario), som rett og slett er Mario for iOS. Du får muligheten til å spille alene eller mot venner, og også styre ditt eget Mushroom Kingdom. Appen vil koste penger, men ikke ha kjøp-i-app. Egne Mario-klistremerker til den nye Meldinger-appen i iOS 10 kommer også. For øvrig blir iOS 10-oppdateringen tilgjengelig fra den 13. september.

Apple Watch Series 2

Etter litt prating om iWorks-programmene (som får støtte for redigering i sanntid), kommer vi omsider til det første produktet vi ventet å høre nytt om, nemlig Apple Watch. En representant for Niantic (de som lager Pokémon Go) kommer på scenen, og forteller at de har planer om å lage en Apple Watch-app for spillet, med fokus på trening og løping. Og ja, du vil få varsel når du møter pokémoner du kan fange (du må riktignok bruke mobilen til akkurat det).

Deretter får vi se en video, som involverer svømming, vann, og en epleklokke. Apple Watch Series 2 presenteres, og det gjøres mye ut av at den er vanntett og er testet grundig for tusenvis av svømmetak. Videre har Series 2 innebygget GPS og den vanlige «raskere prosessoren». Det som imidlertid er interessant er at det også kommer er oppgradert utgave av originalen, kalt Apple Watch Series 1, som også inkluderer denne nye prosessoren, bare uten vanntetthet og GPS.

Det vi egentlig har ventet på!

Nå skal jeg ikke utsette det lenger. Vi har nå kommet til det punktet vi alle har ventet på, nemlig iPhone 7 og 7 Plus. Faktisk viste det seg at de aller fleste av ryktene fra de siste månedene stemte.

Har den hodetelefoninngang? Nei. Dobbelkamera på Plus-modellen? Ja. Ny farge? Ja (ved navn Jet Black, kalt gagatsvart på norsk). Stereohøyttaler i landskapsmodus? Ja! Hodetelefon-til-Lightning-adapter? Utrolig nok ja! Bedre prosessor? Selvfølgelig. Force Touch i stedet for fysisk hjemknapp? Jepp, og Apple lover nye måter å bruke den på siden den nå er trykksensitiv! Ny trådløs EarPods-utgave kalt AirPods? Ja, og de er ganske interessante.

Designet på iPhone 7 er stort sett likt som på iPhone 6 og 6S, med unntak av antennebåndene, som er flyttet på, og at det finnes en til farge. Ellers ligger mye av forskjellen i kameraet, særlig på Plus-modellen som har to stykker, et med vidvinkellinse og et med telelinse. Disse arbeider sammen for å skape følelsen av optisk zoom. Hvis du zoomer inn vil iPhonen bytte over fra det vanlige vidvinkelkameraet, til telelinsa. Plus-modellen vil også få muligheten til å lage ufokuserte bakgrunner i portrettbilder, gjennom en programvarefunksjon som kommer senere i år.

iPhone 7 på Apple Store
iPhone 7 på Apple Store.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Nå, tilbake til øreproppene!

Men nå må jeg spole litt tilbake igjen. Du husker vel at jeg nevnte øreproppene? De tradløse som er kalt AirPods? De er faktisk skikkelig kule (og skikkelig dyre, til 1700 kr). For det første merker de når du har dem på, så de starter å spille musikk når de er inne i øret ditt. Du kan også dobbelttrykke på øreproppen (ja, på selve øreproppen, takket være et innebygd gyroskop) for å aktivere Siri. Visstnok skal det også være avansert teknologi som bruker vibrasjoner i hodeskallen til å finne ut når du snakker, men dette er noe det trengs litt mer forklaring på.

Det Apple muligens legger mest vekt på under deres presentasjon av AirPods er hvor enkle de er å koble til. De kommer i en beholder, som også er en lader med innebygd batteri. Når du åpner lokket på denne boksen vil det dukke opp en melding på iPhonen din om du vil koble til. Hvis du ønsker å gjøre det så må du … ganske enkelt trykke «Koble til». Enkelt! Samtidig har muligheten til å bruke proppene på alle enhetene som er knyttet til Apple-kontoen din sømløst fordi de synkroniseres via iCloud.

Avslutningen

Alle ting har en slutt, også Apple-lanseringer. Det positive er at det er da vi får vite hva prisen på produktene er, og når de kommer. I Apple Watch sitt tilfelle koster den fra 369 dollar, 3990 kr (det er originalen som koster 2990 kr, så ikke bli lurt av Apples nettsider). iPhone 7 koster fra 649 dollar (7390 kr) og iPhone 7 Plus koster fra 769 dollar (8790 kr). Både iPhone og Apple Watch kan forhåndsbestilles fra 9. september (i morgen, på tidspunktet dette innlegget kommer ut) og er tilgjengelig fra 16. september.

Hva synes du om de nye produktene? Har du tenkt til, eller lyst il å kjøpe en ny iPhone eller foretrekker du Android? Kanskje holder det med den du har nå? Skriv i kommentarboksen!

Legg igjen en kommentar