Widgetene har nå også fått en plass på låseskjermen
Widgetene har nå også fått en plass på låseskjermen.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

Sniktitt på iOS 10: Hva er nytt?

I juni 2016 presenterte Apple oppdateringen ved navn iOS 10, som de som vanlig vil lansere rundt september. I juni startet betaen opp, og jeg har lastet den ned for å gi deg som leser en liten sniktitt på hva du har i vente hvis du er en iOS-bruker.

Låseskjermen

Låseskjermen med varsling
Låseskjermen med varsling.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Naturlig nok begynner jeg med det du ser først på iOS 10, nemlig låseskjermen. Låseskjermen er ett av de områdene der Apple har fokusert mest dette året, og det merker man tydelig på at ting er en god del annerledes.

For det første er den klassiske «Skyv for å låse opp»-meldingen borte og erstattet med «Trykk på Hjem-knappen for å låse opp». Dette er fordi du ved å sveipe fra venstre, nå får fram widgetene fra varslingssenteret. Hvis du sveiper fra høyre, får du fram kameraet.

Push-varsler

I tillegg har varslene i iOS 10 forandret seg, både på låseskjermen og i varslingssenteret. Som Apple poengterte da de viste fram oppdateringen, vil ikke lenger bakgrunnsbildet ditt bli grått og utydelig når du har fått et varsel. I tillegg skal det være større mulighet for å utføre handlinger rett fra varslene med nye funksjoner for interaktivitet.

Varslingssenter og kontrollsenter

Visuelle endringer i varslingssenteret og kontrollsenteret i iOS 10
Visuelle endringer i varslingssenteret og kontrollsenteret i iOS 10.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

Også i varslingssenteret er det skjedd forandringer, og disse minner egentlig veldig om de fra låseskjermen. Du har to «faner», én for varslinger og én for widgeter. Som du kanskje gjettet, må du også her sveipe mellom de to skjermene.

Når vi først er inne på sveiping, kan jeg jo nevne at også kontrollsenteret er blitt fullt av nettopp det. Knappene øverst har fått mer farge, og styring av musikk er flyttet til en egen skjerm til høyre. Fordelen med dette, er at du mye tydeligere kan se hva som spilles og hvilken app det er. Du kan også enkelt styre volumet, og hvis du har koblet til en eller flere trådløse høyttalere, kan du styre hvilken av dem musikken skal spilles på.

Meldinger

Hvis man teller antall nye funksjoner, er det derimot Meldinger-appen som leder. Egentlig minner denne nå nokså mye om Facebook Messenger, med alle sine muligheter til å sende klistremerker og emojier. For i tillegg til de vanlige meldingene, kan du nå benytte iMessage til å sende klistremerker, reaksjoner og håndskrevne meldinger som animeres når mottakeren får dem. Du kan også laste ned apper gjennom Meldinger, for å få et større utvalg klistremerker, og potensielt også sende andre ting, som penger og bordbestillinger på restauranter. Dette er imidlertid ikke tilgjengelig ennå.

Bilder, Kart og Hjem

Kartvisningen i Bilder-appen
Kartvisningen i Bilder-appen.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

Apple har planlagt store forandringer til Bilder-appen, blant annet sortering basert på ansiktsgjenkjenning. Automatisk opprettede «minner», basert på bilder fra et bestemt sted eller en periode, er også på vei, men ingen av disse to er tilgjengelig for testing helt ennå. Derimot er kartet med oversikt over hvor du har tatt bildene, kommet tilbake. Dette kartet fantes i bilde-appen fram til iOS 6, men kommer nå i ny og forbedret versjon. Du har også mulighet på kartet for å bare vise bilder fra området i nærheten.

Selve kart-appen har også fått en liten oppgradering i form av utvidelser. En app kan legge til en kartutvidelse som for eksempel lar deg bestille bord på en restaurant eller bestille kjøring. Kartet skal også kunne hjelpe deg med å finne veien enda bedre, for eksempel ved å finne bensinstasjoner og spisesteder langs veien.

Her kan du legge til HomeKit-enhetene
Her kan du legge til HomeKit-enhetene.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

Det er også kommet en ny app som følge av iOS 10, og denne har Apple rett og slett kalt Hjem. Spørsmålet er da hva denne appen gjør. Hvis du husker at Apple lanserte HomeKit for et par år siden, kan det hende du allerede vet det. Hjem-appen er et samlepunkt for alle HomeKit-enhetene dine, som du tidligere måtte styre gjennom separate apper. Alt fra lyspærer til garasjedører kan nå styres fra en og samme app.

Standardapper, Siri og redesign

Hvis du er bekymret for hva du skal gjøre med den stadig økende mengden av standardapper du ikke kan fjerne, trenger du derimot ta det med ro. Med iOS 10 kan du nemlig deaktivere de fleste av standardappene. De fjernes ikke helt, men i praksis vil de fremstå som fjernet. Hvis du vil ha dem tilbake, kan du bare ta en tur innom App Store.

Nå kan du også slette innebygde apper
Nå kan du også slette innebygde apper.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

Apple har nå endelig åpnet opp for at apper kan integreres med Siri, og selv om det virker som det er dårlig med apper som støtter dette foreløpig (muligens siden operativsystemet ikke har blitt offisiellt utgitt enda), er dette noe jeg definitivt skal følge med på. Ifølge Apple skal du blant annet kunne bruke Siri til å ringe og skrive meldinger via tredjepartsapper som WhatsApp, Messenger og Skype.

Med flymodus får du et enda enklere utvalg
Med flymodus får du et enda enklere utvalg.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

En stor del av iOS 10 er redesign, også apper. Apple Music og News-appen har begge fått store designendringer. Den sistnevnte vil du imidlertid kanskje ikke tenke mye over, siden den ikke finnes i Norge ennå.
Apple Music-appen har fått et ganske annerledes utseende. Etter at Apple fant ut at det var få som brukte Connect-funksjonaliteten, er den herved blitt flyttet, og fremstår mer bortgjemt. Dessuten har biblioteket fått en viktigere plass, og en enklere navigasjonsfunksjonalitet.
Apple Music: iOS 9 vs. iOS 10
Apple Music: iOS 9 vs. iOS 10.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

Resten

Trykk på et ord, få en emoji
Trykk på et ord, få en emoji.
FOTO: Patrick Sletvold. CC BY-NC-SA 4.0

De funksjonene og nyhetene jeg har nevnt til nå, er bare de store forandringene. Det finnes også mange små forandringer og funksjoner, hvorav jeg her skal nevne de viktigste:

  • Mange med en iPhone 6S, 6S Plus eller SE, ha nytte av at du nå bare trenger å løfte opp telefonen for å se varslene på låseskjermen.
  • 3D Touch vil også få flere bruksområder.
  • Apple Pay vil kunne brukes i Safari, både på iOS og macOS.
  • Hvis du har skaffet en Apple Watch, vil du med iOS 10, watchOS 3, og macOS Sierra også kunne bruke denne til å låse opp Mac-en din uten passord.
  • Den funksjonen jeg personlig liker best, er imidlertid muligheten til å enkelt bytte ut ord i meldinger med en tilsvarende emoji, ved å åpne emoji-tastaturet og trykke på ordet.

OPPDATERING: iOS 10 kommer 13. september!

2 kommentarer om “Sniktitt på iOS 10: Hva er nytt?”

Legg igjen en kommentar