Forskjellen på DPI og PPI

Hva er forskjellen på DPI og PPI?

DPI og PPI er ikke nødvendigvis betegnelser du hører ofte, men det hender stadig vekk at disse begrepene blir brukt feil, fordi få egentlig vet hva det betyr. Disse to begrepene er ganske like, men bruksområdene varierer mellom de to. Derfor skal jeg forklare forskjellen.

DPI

Forstørret bilde av prikkene en skriver bruker
Forstørret bilde av prikkene en skriver bruker.
FOTO: Wapcaplet.
CC BY-SA 3.0
Betegnelsen DPI er en forkortelse for Dots per Inch, eller punkter/prikker per tomme. Vanligvis brukes DPI for å beskrive hvor tett en skriver kan plassere fargeprikker på et ark, altså hvor høy oppløsning den kan skrive ut med. Hvis man skriver ut med lav DPI, vil fargen på arket bli mindre massiv, siden det er mer avstand mellom fargeprikkene. DPI har ingenting å si for om bildene du skriver ut blir pikselerte, for det er her PPI kommer inn. Et pikselert bilde kan godt skrives ut med høy DPI uten at bildet blir noe mindre pikselert for det.

PPI

PPI derimot blir ofte brukt i designsammenheng, for det beskriver tettheten til pikslene i bilder og grafiske elementer. Som du kanskje har gjettet, står PPI for Pixels per Inch, altså piksler per tomme. Hvis du skal skrive ut et bilde, er grunnregelen at det bør ha en PPI på 300. Det betyr at hvis et bilde skal være en tomme ganger en tomme på arket, bør det ha en oppløsning på 300 ganger 300 piksler. Hvis du likevel insisterer på at et slikt bilde skal dekke hele arket, vil du oppnå pikseleringseffekten jeg nevnte tidligere.

Denne grafen viser sammenhengen mellom fysisk skjermstørrelse og PPI
Denne grafen viser sammenhengen mellom fysisk skjermstørrelse og PPI.
FOTO: Ariakepeoples.
CC BY-SA 3.0
Det samme gjelder stort sett også skjermer. Dataskjermer har en maksoppløsning, som er den største oppløsningen som kan vises direkte på skjermen. Hvis du tar bredden på maksoppløsningen delt på bredden på skjermpanelet, eller høyden på maksoppløsningen delt på høyden på skjermpanelet så vil du få PPI-en til skjermen, altså hvor stor pikseltetthet den har (dette vil være den samme verdien for begge to, forutsatt at pikslene i skjermen er kvadratiske, som er det vanlige). Denne forteller deg hvor mange piksler som befinner seg innenfor et område på en tomme ganger en tomme. For eksempel har en Mac med Retina-skjerm en PPI på 227 (jeg prøvde å regne ut, og resultatet stemte), mens min eksterne skjerm har en PPI på 166. Hvis du vil finne ut hva din skjerm har som PPI (eller en nesten hvilken som helst annen skjerm) uten å faktisk måle med linjal og regne ut, kan du gå til dpi.lv. Men det er også her det begynner å bli forvirrende.

Forvirrende

Sammenligning mellom skjerm og skriver, DPI og PPI
Sammenligning mellom skjerm og skriver, DPI og PPI.
FOTO: Wapcaplet.
CC BY-SA 3.0
La du merke til at nettsida jeg linka til heter dpi.lv? Det er her forvirringa starter, for det er blitt mer vanlig å bruke DPI i stedet for PPI når man snakker om den fysiske tettheten til skjermer. Egentlig er ikke dette helt korrekt, for DPI viser jo egentlig til tettheten til prikkene på en skriver. Dessverre hjelper det ikke akkurat at store produsenter av mobiler og datamaskiner (det vil si Apple) skryter av hvor høy DPI de har på Retina-skjermene sine.

Så det mest korrekte er altså å bruke PPI om skjermer og DPI om skrivere. Det blir mindre forvirring da.

Er det noe du lurer på med dette innlegget? Kunne jeg ha forklart noe bedre, eller brukt flere eksempler? Har du noe å tilføye? Skriv en kommentar, eller kontakt meg på sosiale medier. Du kan jo også abonnere på Multiteks nyhetsbrev.

Legg igjen en kommentar