Tips nr. 13: Skjul fanelinja i fullskjerm med Safari og Chrome på Mac

Korte tips nr. 13: Skjul fanelinja i fullskjerm i Chrome og Safari

På Mac vil mange programmer skjule verktøylinjene når de er i fullskjerm, med unntak av nettlesere. De fleste nettlesere vil fortsatt vise fanelinja og eventuelle verktøylinjer, men det er mulig å skjule disse hvis du bare trenger å jobbe med noen få faner. Det er dette jeg skal vise hvordan nå.

I noen situasjoner kan det være praktisk å ha muligheten til å skjule fanelinja i nettleseren, enten det er for å jobbe mer effektivt eller for at ikke andre skal kunne se alle fanene dine. Hvis du bruker Mac, sammen med enten Safari eller Chrome, er det veldig enkelt å skjule fanelinja (og andre verktøylinjer) når du bruker fullskjermsmodus. Da får du en fullskjermsopplevelse tilsvarende den du får hvis du skrur på fullskjerm i Chrome på Windows.

Du aktiverer fullskjerm uten fanelinja i Visning-menyen. Fanelinja vises når du beveger musa til toppen av skjermen.
Du aktiverer fullskjerm uten fanelinja i Visning-menyen. Fanelinja vises når du beveger musa til toppen av skjermen.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Når du aktiverer denne funksjonen, må du egentlig deaktivere en funksjon. Det er nemlig ikke alltid normal oppførsel for Mac-programmer å vise verktøylinjer i fullskjerm, så derfor må du skru av funksjonen kalt «Vis alltid verktøyraden i fullskjerm». I Chrome finner du denne funksjonen under Visning, mens i Safari er den kalt «Vis alltid verktøylinjen i fullskjerm» og ligger under Vis. Etter det jeg vet finnes det ikke noe tilsvarende funksjon innebygget i Firefox.

For Chrome er det også mulig å skru dette av og på med hurtigtasten ⌘Cmd + ⇧Shift + F. Når du er i fullskjerm har du fortsatt tilgang til fanelinja på samme måte som du får tilgang til macOS-menylinja, altså ved å flytte musepekeren mot toppen av skjermen.

Var dette er praktisk tips? Er dette noe du har hatt bruk for? Bruker du en annen nettleser enn Chrome og Safari og vil gjøre det samme der? Skriv en kommentar! Hvis du vil ha mer Multitek-innhold kan du jo også abonnere på det månedlige nyhetsbrevet.

Legg igjen en kommentar