Tips nr. 12: Maksimer uten fullskjerm på Mac

Korte tips nr. 12: Maksimer uten fullskjerm på Mac

Helt siden Mac OS X Lion kom ut for fem år siden har man på Mac kunnet åpne apper og programmer i fullskjerm. For to år siden, med OS X Yosemite, ble knappene endret, og den grønne maksimeringsknappen ble brukt til å starte fullskjerm. Hvor ble det egentlig av muligheten for å maksimere vinduer, uten at de går i fullskjerm?

Det er riktignok noen programmer (som mesteparten av Adobe CS6) som ikke støtter fullskjerm, og bare kan maksimeres. Hvis vi derimot ser bort ifra dem, vil alle programmer, fra og med OS X Yosemite, gå over til fullskjermsmodus når du trykker på den grønne maksimer-knappen på tittellinja. Vinduet vil da legge seg som et eget «space» til høyre for skrivebordet.

I begynnelsen var det en egen knapp for fullskjerm, men den ble som sagt slått sammen med maksimeringsknappen. Fullskjerm er vel og bra når man skal ha mest mulig plass på skjermen, og ingen distraksjoner, men hva hvis man bare ønsker å raskt få et vindu til å fylle skjermen, uten å gjemme vekk menylinjer og dokken? Ikke overraskende finnes det fortsatt slik funksjonalitet, Apple har bare gjemt den for deg.

Slik maksimerer du uten fullskjerm
Slik maksimerer du uten fullskjerm
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Faktisk finnes det hele to måter å maksimere et vindu på i Yosemite og nyere (kanskje kan du allerede gjette deg en av dem?). Den første er kanskje den mest logiske, nemlig å rett og slett klikke på maksimerings-/fullskjermsknappen mens man holder inne ⌥ Alt (Option). Vinduet vil da automatisk endre størrelse for å dekke det ledige skjermarealet. Den andre metoden er derimot kanskje litt enklere, for da trenger du rett og slett bare å dobbelttrykke på tittellinja og vinduet vil maksimeres.

Det vil imidlertid variere litt fra program til program om hele skjermen vil dekkes etter maksimering eller ikke, men de aller fleste programmer (med unntak av Finder og Safari) vil bruke den fulle bredden og høyden.

Nå vet du hvordan du maksimerer et vindu, uten å gå i fullskjerm. Syntes du det var nyttig? Har du hatt behov for å gjøre nettopp dette før? Skriv en kommentar! Mens du er her, kan du jo abonnere på det månedlige nyhetsbrevet også!

En kommentar om “Korte tips nr. 12: Maksimer uten fullskjerm på Mac”

  1. Hei!
    Jeg går ut ifra at du vil aktivere fullskjerm på et program på macOS. Da holder det vanligvis å bare trykke på den grønne knappen øverst til venstre i vinduet. Når du holder musepekeren over knappen vil det vises et ikon med piler opp til høyre og ned til venstre. Hvis du i stedet bare ser et plusstegn, betyr det at programmet er for gammelt til å støtte fullskjerm. Om dette gjelder alle programmer kjører nok datamaskinen en macOS-versjon som ikke støtter fullskjerm. Alternativt kan man også aktivere fullskjerm ved å velge Vis i menylinjen, og under det Gå til fullskjermsmodus.

    Svar

Legg igjen en kommentar