Tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox

Korte tips nr. 27: Duplisere faner i Firefox

Firefox er en forholdsvis mye brukt nettleser, selv om Safari og Chrome ligger langt høyere på lista. Er du en av de som bruker Firefox, kan dette tipset være for deg. Det er nemlig en skjult måte å duplisere faner på, som etter det jeg vet ikke virker i andre nettlesere.

Hvor kommer denne funksjonen fra?

Hvis du har brukt programmer som Photoshop eller InDesign, eller til og med PowerPoint, kan det godt hende du kjenner igjen denne funksjonen. I flere apper der det gjerne er behov for å duplisere saker og ting, har det dukket opp en forholdsvis standard måte å gjøre dette ved hjelp av en kombinasjon av tastatur og mus: hold inne en knapp på tastaturet mens du drar i det du vil duplisere med musa. Denne metoden fungerer like godt i Firefox.

Duplisere faner

Normalt når du skal duplisere faner i nettleseren må du høyreklikke og velge «Dupliser fane». Dette fungerer naturlig nok helt greit, men det kan likevel virke litt tungvint hvis du trenger å gjøre det gjentatte ganger. I Firefox, og andre nettlesere, er det ikke så verst, men i InDesign for eksempel, finnes det ikke noe eget valg for å duplisere. Her må du kopiere og deretter lime inn. Derfor er det en egen funksjon for å raskt duplisere (eller klone, om det høres bedre ut) elementer. Er du vant til å bruke denne funksjonen, og ønsker å spare en smule tid, kan du altså bruke den også i Firefox.

Alt du trenger å gjøre er å holde inne alt-knappen mens du drar fanen til der du ønsker at det skal opprettes en kopi (som regel høyre eller venstre for den eksisterende fanen). En liten markør vil vises der fanen opprettes, og en forhåndsvisning av fanen du drar dukker opp under musepekeren. Når du slipper, vil fanen være duplisert.

Er dette noe for deg? Ser du nytteverdien, men tror ikke at du kommer til å bruke dette trikset selv. Eller kanskje du foretrekker andre nettlesere, eller pleier å bruke mobil eller nettbrett mest? Du må gjerne skrive en kommentar, eller komme i kontakt gjennom sosiale medier eller kontakt-siden min. Vet du om nyhetsbrevet mitt, forresten? Mye bra innhold som kommer rett til innboksen din hver måned!

Vil du ha flere tips? Jeg har en haug med andre korte tips, blant annet flere som handler om nettlesere. Mitt siste korte tips handler om å opprette en hurtighendelse i Mac-kalenderen, og kan jo også være noe å ta en titt på.

Legg igjen en kommentar