Få grundig batteriinfo fra coconutBattery på macOS

Få grundig batteriinfo fra coconutBattery på macOS

Det er ikke uvanlig at det virker som batteriet på diverse enheter stadig blir dårligere, men hvordan får man bekreftet dette? Hvis du har en Mac i hus er coconutBattery en mulig løsning. Den gir deg god oversikt over batteriet både på Macen og en tilkoblet iOS-enhet. Programmet kan også vise hvor lenge som er igjen av strøm på batteriet, noe Apple fjernet fra den vanlige batterimenyen i macOS Sierra. Du kan bare glede deg!

Det enkle

Du kan laste ned coconutBattery fra coconut-flavour.com. Når du starter programmet kommer du til hovedoversikten. Her kan du enkelt se hva slags Mac-modell du har og når den ble produsert. Under dette kan du se statiskikk om batteriet, som hvor mye strøm det er på det for øyeblikket, hvor stor kapasitet batteriet har, og hvor stor kapasitet det er meningen at batteriet skal ha når det er nytt (alt dette målt i mAh).

Denne Macen-fanen i coconutBattery
En hel haug med data er tilgjengelig.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Du har også to (grønne) linjer som viser hvor stor prosentandel av strømmen du har igjen, og hvor stor prosentandel av designkapasiteten battteriet har plass til. Eller for å si det litt enklere: førstnevnte viser hvor mye strøm du har og sitsnevnte viser hvor mye dårligere batterikapasiteten din er i forhold til sånn den skal være. Riktignok er det litt feilmargin på det siste, f.eks. kan et helt nytt batteri kan enten være 99% eller 101%. coconutBattery har en god forklaring til dette på sin side (bla helt ned).

iOS

Oversikt over batteridata fra iPhone i coconutBattery
Tilsvarende oversikt for iOS-enheter
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Forresten, prøv å koble til en iOS-enhet via USB og gå til iOS Device-fanen (du må kanskje trykke på oppdater-knappen). Hva ser du? Du får faktisk en tilsvarende oversikt for iOS-enheten, blant annet batterikapasitet og hvor mye strøm du har igjen. Du lurer kanskje på hvorfor du skulle gidde å koble iPhonen din til en Mac for å se strømmen når du bare kan ta en titt oppe i hjørnet på skjermen? Jeg må skuffe deg litt ved å si at iOS ikke er helt ærlig når det gjelder resterende strøm. Hvis du har hundre prosent på iPhonen ser du kanskje at du har rundt 98.5 hvis du kobler til Macen. Dette er blant annet for å hindre at du konstant lader iPhonen-batteriet til det er stappfullt (som ikke er bra å gjøre for ofte, og dette kan jo derfor ses på som en god ting).

iPad-data i coconutBattery
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Men det jeg synes er mest interessant, og som er hovedgrunnen til å koble iOS-enheten til coconutBattery for å se iOS-målingene er prosenten der nåværende kapasitet er sammenlignet med designkapasiteten. Her kan du enkelt se at batteriet ditt faktisk er blitt dårligere over tid (batterietkapasiteten på min iPhone 5S fra rundt 2013/2014 er ca. 85%). Dette kan jo være en fin måte å se om du kanskje burde oppgradere til en nyere modell (eller skifte batteri, men det er ofte ikke verdt prisen med mindre du gjør jobben selv)?

Mer avansert

Mitt oppsett av coconutBattery sin menylinje
Dette er mitt oppsett.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Min favorittdel av coconutBattery er menyelementet du kan vise i menylinja. Det er designa for å kunne være en erstatning for den innebygde batterimåleren, men man kan også (sånn som jeg) bare bruke det til å vise ekstra informasjon, som batteritid igjen.

Instillinger for coconutBattery sin menylinje-app
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Du kan velge om du vil vise batteriikon (hvis du ønsker å erstatte den innebydge menyen, som du for øvrig deaktiverer under Strømsparing i Systemvalg-appen) eller ikke (hvis du bare vil vise ekstra info i tillegg til den innebygde). Deretter kan du, ved å skrive inn koder som %r for gjenstående tid og %p for prosent med strøm i et tekstfelt, selv velge nøyaktig hva menyelementet skal vise. Du har flere valgmuligheter, blant annet å vise resterende strøm i mAh. Og hvis du trykker på menyen i menylinja vil du få se en kortversjon av den samme infoen som i selve programmet, med snarvei til å åpne programmet.

Historikk

Historikk-fanen til coconutBattery
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
coconutBattery har også en ganske interessant historikkfunksjon, som også funker bra for iOS-enheter. Mellom Mac-fanen og iOS-fanen i programmet finner du historikkfanen. Hvis du trykker +-ikonet nederst legger du til batteristatuen på den nåværende dagen. Over tid kan du sammenligne, og se hvordan batteriet står til.

Mer detaljert info får du hvis du trykker History Viewer for iOS (dette er et litt misvisende navn, siden du også ser Mac-historikken her). I vinduet som åpnes opp ser du mer av historikken, både for Mac og også for iOS (det er en egen knapp under iOS Device-fanen for å legge til en ny oppføring for iOS-enheten). Under iOS vil alle enheter du har lagt til oppføringer for vises, og du kan sortere etter dato, navn, iOS-versjon, eller et hvilket som helst annet felt (dato er standard).

Historikkvinduet for Mac og iOS
Her har du full kontroll på historikken.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

coconutBattery Online
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
I innstillingene kan du også aktivere automatisk opplasting av batteridata til coconutBattery Online, som er en onlinetjeneste for å sammenligne din egen batterikapasitet med andres, sortert etter Mac-modell og alder på batteri. Du får et linjediagram der din egen kapasitet vises som mørkegrønt, gjennomsnittlig for din modell er lysegrønt, og figuren i bakgrunnen er variasjonsbredden. Lenger ned finner du blant annet et par tabeller der du kan se sammenhengen mellom alder på batteri og kapasitet, i bunn og grunn det samme som diagrammet øverst viser. Du kan åpne coconutBattery Online med en link i historikk-fanen, markert med et dele-ikon.

Er dette noe du kan tenke deg å prøve ut? Har du noen tanker om et Windows-alternativ til coconutBattery? Skriv en kommentar, da vel! Og ikke glem å abonnere på nyhetsbrevet eller følge bloggen på sosiale medier.

Legg igjen en kommentar