Tips nr. 18: Fakta og regnestykker med Google og Chrome

Korte tips nr. 18: Fakta og regnestykker med Google og Google Chrome

Antakeligvis hender det stadig vekk at det er noe du lurer på, enten det er hva 3175 + 9482 er (det er 12657) eller arealet til Madagaskar (587 041 km²). Disse tingene krever gjerne at du enten drar fram en kalkulator (enten digitalt eller fysisk) eller går inn på den relevante Wikipedia-siden. Men det finnes en enklere løsning, takket være Google.

Været i Karasjok
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Her er været i Karasjok den neste uka.

Hva er dette for noe?

Nå skal jeg gi deg et veldig praktisk tips. Du kan skrive enkle spørsmål eller regnestykker (og noen mer avanserte) i søkefeltet på Google, og du vil få svaret rett der. Det er definitivt verdt å prøve. Blant spørsmålene du kan stille finner vi alt fra «Hva er hovedstaden i Nord-Korea» til «Hva er været i Karasjok«. Du kan også kutte ut «Hva er» og bare skrive «hovedstaden i Nord-Korea» eller «været i Karasjok» hvis du foretrekker det. Google finner svaret (nesten) uansett, selv med middels avanserte regnestykker som 1/2-17*47^3.

Regnestykker i adresselinja
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Regnestykker blir plutselig veldig enkelt.

I Google Chrome også!

Værmelding fra adresselinja i Google Chrome
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Her kommer det virkelig nyttige! Dette virker faktisk også rett i adresselinja i Google Chrome. Prøv det! Skriv inn noe sånt som 3*5 og du vil få svaret på linja under. Spørsmål virker også (men her kan svaret bli litt forsinket siden Chrome må hente svaret over nettet fra Google sine servere først). Hvis du skriver inn «Hva er været» eller «Værmelding«, vil det dukke opp et lite værikon, med temperatur ved siden av. Hvis du prøver deg på «Hvem er president i Amerika«, popper teksten Donald Trump opp under. Merkelig nok insisterer Google på å bruke «Amerika» her, for hvis man skriver USA ser vil det ikke dukke opp noe under adresselinja. Dette fungerer derimot i søkefeltet på Google, så det er altså bare et problem med adresselinje-varianten.

Presidenten i Amerika, rett fra adresselinja
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Nå slipper du å lure på hvem som er president i USA.

Et siste ord om tall

Kalkulator rett i nettleseren.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Jeg har tenkt å presse inn et siste lite tips i dette innlegget. Du la kanskje merke til at det kom opp en kalkulator på Google når du søkte etter et regnestykke i søkefeltet? Dette er en fullt fungerende kalkulator, rett i nettleseren. Og gidder du ikke skrive inn et regnestykke i søkefeltet, kan du faktisk bare skrive inn «kalkulator», så vil den samme kalkulatoren dukke opp! Så er det bare å sette igang med regninga. Dette kan være veldig praktisk, særlig hvis du ikke har noen kalkulator tilgjengelig, eller ikke ønsker å forlate nettleseren.

Hva er dine tanker rundt dette trippel-tipset? Er dette noe du har brukt selv, eller noe du kan tenke deg å bruke? Skriv en kommentar om det da vel (og ikke glem å fortelle vennene dine om det)! Imens kan du jo ta en titt på nyhetsbrevet mitt.

Legg igjen en kommentar