Tips nr. 19: Touch ID uten trykk på iOS 10

Korte tips nr. 19: Touch ID uten trykk på iOS 10

I iOS 10 endret Apple mye på låseskjermen, blant annet hvordan man låste opp. I stedet for den klassiske «dra for å låse opp» ble det nå «trykk på Hjem-knappen for å låse opp». Ikke bare var dette så langt at det ikke får plass på en iPhone 5(S), men det innebar også at du ikke lenger kunne hoppe rett forbi låseskjermen ved å legge fingeren på Touch ID-sensoren. Riktignok vil du nå faktisk se varslene dine før du låser opp, men hva hvis du likevel vil ha ting sånn det var før? Jeg har en løsning.

Problemet

"Trykk på Hjem-knappen for å låse opp" er for langt for skjermen på iPhone 5
«Trykk på Hjem-knappen for å låse opp» er for langt for skjermen på iPhone 5.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det er ikke mye som trengs å si om problemet: Apple endret noe (trykk for å låse opp), og mange ønsker å få det sånn det var før (legg fingeren på sensoren for å låse opp). Apple sin endring var kanskje av god grunn (for å se varslene dine), men det er ikke mulig å gjøre alle fornøyd. Det vil alltid være noen som er helt eller delvis uenig. Dette innlegget er for disse folkene (men også eventuelle andre som trenger noe å lese).

Låseskjermen på en iPad
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hvis du bruker Hjem-knappen til å vekke skjermen er det ikke sikkert du merker så mye til dette problemet. Da har du allerede «trykket på Hjem-knappen for å låse opp», så da går det oftest å legge fingeren på sensoren for å låse opp, riktignok litt tregere enn før. Det er de som bruker av/på-knappen for å skru på skjermen, eller som har en enhet som støtter Løft for å vekke-funksjonen i iOS 10 som merker det mest. Da må du trykke på Hjem-knappen i tillegg, og la fingeren ligge der et sekund for å bruke Touch ID (eller eventuelt i omvendt rekkefølge, det funker nesten bedre). Hvis man ikke har Touch ID, altså iPhone 5 eller 5C (tidligere iPhoner støtter ikke iOS 0), må man taste da taste inn koden sin, og da vil faktisk den nye løsningen kunne være bedre (selv om jeg tviler på om Apple brydde seg særlig mye på denne gruppen).

Løsningen

Innstillingen du må endre på
Det er her du finner innstillingen.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Men nå over til løsningen. Dette er en av de innstillingene som Apple har gjemt under Tilgjengelighet i innstillingene (et fenomen jeg tidligere beskrev i mitt innlegg om å deaktivere dynamiske små/store bokstaver på tastaturtastene i iOS 9+). Derfor må du inn i instillinger-appen og gå inn på Generelt > Tastatur. Deretter blar du deg ned til seksjonen Interaksjon og går inn på Hjem-knapp.

Det er altså her vi finner innstillingen vår. Vi leter etter instillingen med navn «Hvil fingeren for å åpne», som ligger helt nederst på denne siden. Beskrivelsen til innstillingen oppsummerer temmelig bra:

Åpne iPad/iPhone med Touch ID, uten å trykke på Hjem-knappen.

Bare vri på bryteren og ting er som før. Naturlig nok må du ha en Touch ID-sensor på enheten din for at denne innstillingen skal eksistere.

For å teste er det bare å låse skjermen, for så å vekke den igjen uten å trykke på Hjem-knappen (altså enten med slukke-knappen eller Løft for å vekke). Så legger du fingeren på knappen, og enheten vil låses opp straks fingeren er gjenkjent. Så er det bare å sammenligne med innstillingen slått av. Du vil merke forskjellen.

Merket du forskjellen? Er du en smule irritert fordi jeg har brukt fem minutter av ditt liv på noe som ikke er verdt det (håper ikke det) eller er dette noe du er glad for? Skriv din mening i kommentarfeltet, følg bloggen på sosiale medier, og abonner på det månedlige nyhetsbrevet (det beste som finnes).

Legg igjen en kommentar