Finnes det virus på Mac?

Finnes det virus på Mac?

I dette innlegget skal presentere et svar på et av de største spørsmålene i moderne tid: Finnes det virus på Mac? Dette er noe mange lurer på, og selv om myten om virus på Mac er gammel, er det svært få som vet sannheten som ligger bak.

Spørsmålet!

Selve spørsmålet er veldig enkelt:

Er det sant at det ikke finnes virus til Mac og at man derfor ikke trenger antivirusprogram?

Dette spørsmålet har bakgrunn i en gammel myte om at det ikke finnes virus på Mac, og at Mac-maskiner derfor ikke er like utsatt som Windows-maskiner. Selv en god del år etter Macens opprinnelige lansering er dette fortsatt ikke helt oppklart for folk flest, og det er derfor jeg skal gjøre et forsøk. Svaret på dette spørsmålet er imidlertid dessverre ikke så enkelt. Det er nemlig både ja og nei samtidig.

Svaret?

Virus
FOTO: OpenClipart-Vectors.
CC0
Grunnen til at svaret blir mer komplisert er at ordet virus, altså datavirus, kan bety to litt forskjellige ting. I dagligtale bruker vi gjerne ordet virus eller datavirus som en fellesbetegnelse for alle typer ondsinnet programvare (såkalt «malware») som kan infisere en datamaskin. Den opprinnelige betydningen til ordet er egentlig en type ondsinnet programvare som har muligheten til å spre seg videre av seg selv, ved at den infiserer filer, programmer eller liknende, ikke ulikt virus i den virkelige verden. Eller som Store Norske Leksikon definerer det:

Datavirus, program som selv er i stand til å kopiere og spre seg for å øve hærverk mot PCer og datanettverk, vanligvis i form av ondsinnet kode gjemt i tilsynelatende legitime datafiler.

© Store Norske Leksikon

Dette inkluderer dermed ikke de mange andre typene ondsinnet programvare som finnes på internett, som blant annet spionvare, trojanere og bakdører. Ormer kan derimot være inkludert i definisjonen, siden de i utgangspunktet sprer seg selv ved hjelp av sikkerhetshull og sårbarheter (i stedet for å henge på sammen med filer).

Det endelige svaret på spørsmålet

Da får jeg kanskje komme tilbake spørsmålet igjen. Svaret kan være nei fordi det tradisjonelt sett ikke har vært (i det minste ytterst få) datavirus, i betydningen programvare som sprer seg selv, på Mac. Dette betyr imidlertid ikke at Mac ikke kan infiseres med andre typer malware (eller for den saks skyld adware, altså «gratisprogrammer» som inkluderer andre ting du ikke har bedt om).

Et eksempel på et gammelt virus på Mac
Et eksempel på et gammelt virus på Mac
FOTO: Mike Evangelist.
CC BY-SA 3.0
Det er kanskje sant at sjansen for å bli infisert av malware på Mac i lange tider har vært minimal, noe som har hatt flere grunner. Den største grunnen er at siden Mac aldri har vært like populært som Windows, har det heller ikke vært like mye å tjene på å lage ondsinnet programvare. Men mye av grunnen ligger også i måten macOS er bygget opp på. Selve operativsystemet er rett og slett sikrere på flere måter. For eksempel har ikke macOS noe internt register over programmer og deres funksjoner slik som Windows har, og programmer har i utgangspunktet heller ikke mulighet til å endre slik informasjon. Det at den innebygde brannmuren på Mac er deaktivert som standard, kan også fortelle noe. Det er rett og slett ikke bruk for en brannmur fordi systemet ikke benytter seg av åpne nettverksporter slik som Windows gjør. Siden systemet er fundamentalt forskjellig fra Windows vil heller ikke eksisterende programvare (hverken den er ondsinnet eller ikke) virke på magisk vis, noe som har vært med på å bremse mengden uønskede programmer på Mac.

Et eksempel på tidligere Apple-markedsføring. At Mac ikke får PC-virus.
Et eksempel på tidligere Apple-markedsføring
FOTO: St0rmz.
CC BY-SA 2.0
I de siste årene har dette derimot blitt forandret, selv om sikkerheten på Mac blir stadig bedre. Med OS X Yosemite kom det en funksjon kalt System Integrity Protection, som beskytter systemets filer og prosesser mot å bli tuklet med. På tross av dette er det flere ondsinnede programmer på Mac enn noen gang, selv om antallet fortsatt ligger milevis under Windows. Ifølge Tek.no er for eksempel mengden ondsinnet programvare i 2015 over fem ganger større enn i perioden 2010 til 2014 og de siste årene har flere med greie på dette temaet advart om nettopp dette. Det er rett og slett en betydelig større sjanse for å bli infisert på Mac enn det har vært før.

Og det leder oss over til det evigvarende spørsmålet om man trenger antivirusprogramvare på Mac. Om du trenger dette kan variere litt, men det skader sjelden, da du i hvert fall vil væregodt beskyttet mot eksisterende malware. Den rykende ferske ondsinnede programvaren er det vanskeligere å beskytte seg mot, men en del antivirusprogrammer, eller strengt tatt egentlig antimalwareprogrammer, har også forebyggende egenskaper og oppdaterer virusdefinisjonene sine ofte. Uansett om du har et antivirusprogram eller ikke bør du følge grunnleggende regler for hvordan du bruker internett, for selv normale nettsider kan bli infisert med ondsinnet programvare.

Så kort sagt ja, det finnes ondsinnet programvare (malware) på Mac, men datavirus i ordets opprinnelige betydning er det ikke fullt så mange av. Likevel kan det være lurt å ha antivirusprogram, som jo oftest beskytter godt mot de fleste trusler. For grunnleggende bruk holder det gjerne med et gratis alternativ som Avast, da dette vil gi betydelig bedre beskyttelse enn å ikke ha noe.

Har du en annen mening om denne saken? Lurer du på noe? Har du lyst til å si hei? Skriv en kommentar eller kontakt meg på sosiale medier. Du kan jo også abonnere på nyhetsbrevet som kommer hver måned?

Legg igjen en kommentar