Test: Firefox Focus – Enkel og privat nettlesing

Firefox Focus – Enkel og privat nettlesing!

Det finnes to ting ved moderne nettlesere som Firefox Focus prøver å fikse: At de ofte er mer kompliserte enn du trenger, og at de legger igjen mange spor om hva du har besøkt, som logg og informasjonskapsler.

Forklaring

Noen ganger trenger man bare en enkel nettleser som ikke legger igjen spor, enten det er for å se etter en gave eller raskt logge inn på en nettside uten å måtte logge ut av din vanlige konto. Firefox Focus er en nettleser for iOS som er laget for nettopp slike formål, og derfor finner du minimalt med knapper og taster. Likevel har du alle ting du skulle trenge, og et par ekstra funksjoner i tillegg.

Utseende og design

Firefox Focus sin hovedskjerm
Ikke stort mer enn en tekstboks.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Firefox Focus har et enkelt, men likevel bra utseende. Appen domineres av en blå-lilla fargebakgrunn som også er å finne i appikonet. Ellers er det meste hvitt. Innstillingssida skiller seg imidlertid ut, for her er bakgrunnen mørk grå med hvit tekst og blå knapper.

Innstillingene til Firefox Focus
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
På hovedskjermen blir du presentert for et kombinert søke- og adressefelt (som er noksa vanlig i de fleste moderne nettlesere) og et innstillingstannhjul oppe i høyre hjørne. Så fort du trykker på boksen vil bakgrunnen bli mørk grå. Når du deretter kommer inn på en nettside vil det være to linjer, en øverst og en nederst. Den øverste inneholden boksen og en Erase-knapp (som jeg kommer tilbake til). Bunnen inneholder fram- og tilbakeknapper, oppdaterknapp og en deleknapp (for å åpne siden i en annen nettleser hvis du skulle ønske det). På iPad vil disse knappene være på den øverste linja istedet, og den nederste vil som regel være skjult under vanlig bruk.

Funksjoner

På sitt mest grunnleggende er Firefox Focus kun en enkel nettleser. Du skriver inn et nettadresse og trykker enter. Deretter bruker du fram-, tilbake- og oppdaterknappene til å navigere. Det er derimot det som skjer etter at du er ferdig med nettlesingen som er nevneverdig. Firefox Focus vil, i likhet med privatmodusen i andre nettlesere, ikke lagre logg over hvilke sider som er besøkt. Den vil heller ikke beholde informasjonskapsler eller andre former for lokal lagring.

Tekstfeltet til Firefox Focus med tastatur
Tid for å skrive.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Men med Firefox Focus stopper det ikke her. Takket være at den har sin opprinnelse som en innholdsblokkerer for Safari vil den nemlig som standard blokkere såkalte «trackers», elementer på nettsider med formål å spore hva du gjør på nettet. Firefox Focus skiller mellom tre typer: ad trackers (som Google AdSense og lignende), analytics trackers (som Google Analytics) og social trackers (som Facebooks Like-knapper). Andre «trackers» som ikke passer inn i disse kategoriene kan også deaktiveres med en egen instilling. Du har føor øvrig også mulighet for å deaktivere Web Fonts hvis du ønsker å spare nedlastningskapasitet på denne måten.

Jeg har allerede nevnt at Firefox Focus opprinnelig var en innholdsblokkeres for Safari, og det er den fortsatt. Hvis du ønsker flere muligheter enn det appen tilbyr, kan du aktivere Safari-integreringen i innstillingene og bruke Safari istedet. Da vil sporingselementene bli blokkert i Safari også.

Multitek-forsiden i Firefox Focus
Grensesnittet er svært enkelt, men funker bra.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Den mest unike funksjonen til Firefox Focus er Erase-knappen, og det er kanskje mulig å gjette hva den gjør. Når du trykker på denne knappen, vil appen «viske ut» alle lokale spor etter nettlesingen og la deg starte med en blank side. Du slipper altså å lukke appen først (selv om det også har samme funksjon). Dette er svært praktisk hvis du raskt trenger å fjerne det du holder på med, enten det er gaveshopping, kontoinnlogging eller andre ting. Av samme grunn vil Firefox Focus ikke vise skjermbilde av appen når du bruker fleroppgavemodus på iOS-enheten (dobbeltrykk på hjem-knappen). Da vil du bare se appens logo.

Brukervennlighet

Firefox Focus er en veldig brukervennlig app, fordi den ikke har flere funksjoner enn nødvendig. Det er fullt mulig å bruke appen uten noensinne å gå inn i innstillingene, men likevel er denne muligheten der hvis du skulle ønske det. Foruten Erase-knappen er det bare standard nettleserfunksjoner (som fram- og tilbakeknapper) som er til stede. Ellers er det minimalt med andre knapper og du har bare én fane, noe som gjør appen svært oversiktlig. Det er nok også derfor appen heter Focus. Den hjelper deg rett og slett å fokusere på akkurat det du holder på med. I tillegg har du ikke bokmerker og logg å tenke på, men du har muligheten til å dele en nettside med en annen app hvis du vil lagre den til senere.

Dele-menyen i Firefox Focus
Når Firefox Focus ikke duger er det bare å åpne siden i en annen nettleser.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Konklusjon

Valgene for innholdssperringer i Innstillinger-appen
Her finner du innholdssperringene.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hvis du er ute etter en enkel måte å surfe på nettet, uten at du legger igjen logg, informasjonskapsler og lignende, er Firefox Focus er godt valg. Ikke bare det, men den kan også fungere som en innholdsblokkerer for Safari for å hindre at nettsider som Facebook og Google sporer aktiviteten din over hele internett. I Firefox Focus har du alle standard nettleserfunksjoner og muligheten til å enkelt fjerne lokale spor ved hjelp av en knapp for å begynne på nytt. Om du skulle ønske å lagre en link til senere eller åpne den i en annen nettleser som Safari eller Firefox kan du dette også.

For deg som trenger bokmerker og mer avanserte funksjoner bør du kanskje se deg om etter noe annet, men for mange andre vil Firefox Focus være aktuelt, særlig på grunn av de unike funksjonene. Firefox Focus er derfor anbefalt til alle som trenger en enkel og rask nettleser med avanserte privatmodus-funksjoner.

Les mer om Firefox Focus på Mozilla-bloggen eller last ned appen fra App Store.

Hva syntes du om dette innlegget? Er denne typen innlegg noe du ønsker mer av? Vil du se nærmere på Firefox Focus eller kanskje vurdere å begynne å bruke appen? Si gjerne ifra i kommentarene! Og ikke glem å abonnere på nyhetsbrevet mitt med månedlige oppateringer om hva som skjer på Multitek-bloggen.

Legg igjen en kommentar