Tips nr. 17: Store bokstaver på iOS-tastaturet

Korte tips nr. 17: Store bokstaver på iOS-tastaturet

Med iOS 9 kom forandringen som gjorde tastaturet mer logisk: tastene skiftet automatisk mellom store og små bokstaver avhengig av om shift/caps lock var aktivert. Dette gjør kanskje ting lettere, men hva om du foretrekker å ha det slik det var før?

Hva?

Når små bokstaver-innstillingen er aktivert vil bokstavene på tastene dynamisk skifte mellom store og små.
Slik er det før…
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
På de fleste fysiske tastaturer er tastene merket med store bokstaver, og dette var også tilfellet på iOS’ digitale skjermtastatur fram til iOS 9. Men hvis man først har muligheten til å vise hva man vil på tastaturet, ville det ikke vært logisk hvis man kunne skifte mellom store og små bokstaver dynamisk? Dette tenkte nok noen hos Apple også, og fra iOS 9 var dette standarden. Imidlertid, som med de fleste forandringer i verden, hadde folk forskjellige meninger. Mange likte den nye varianten av tastaturet. En del brydde seg ikke egentlig. Men det var også noen som helst ville ha det slik det var før, og heldigvis var Apple hyggelige nok til å inkludere en avknapp, selv om den riktignok ikke er på det mest logiske stedet.

Når små bokstaver-innstillingen er deaktivert vil bokstavene på tastene forbli store hele tiden.
… og sånn er det etterpå
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Hvordan?

Du skulle kanskje tro at en slik innstilling ville gå under Generelt > Tastatur, men slik er det dessverre ikke. Innstillingen vi er ute etter er på samme sted som flere andre innstillinger Apple mener flertallet ikke har behov for, og som de derfor prøver å rydde av veien. I dette tilfellet forventer du ikke at innstillingen du leter etter skal være gjemt under Tilgjengelighet-innstillingene, men det er altså der den er, i likhet med et par andre ting du kanskje ikke visste om (inkludert å deaktivere at et langt trykk på hjemknappen aktiverer Siri, og trege taster for trådløse tastaturer).

Innstillingen finner du under Generelt, Tilgjengelighet, Tastatur og Vis små bokstaver.
Her er framgangsmåten.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Så hvis du ønsker å deaktivere at tastaturtastene skifter mellom store og små bokstaver er alt du trenger å gjøre å åpne Instillinger-appen, gå til Tilgjengelighet og Tastatur (bla litt ned) og i boksen Programvaretastaturer skru av Vis små bokstaver. Neste gang du åpner tastaturet i en app vil bokstavene på tastene forbli store, uansett om du trykker Shift eller ikke. Det er verdt å merke seg at dette (etter min testing) kun gjelder for de innebygde tastaturene og ikke tredjepartstastaturer lastet ned fra App Store.

Var dette et nyttig tips, eller helt unødvendig? Vet du om noen som kan tenkes å være interessert i dette? Gi gjerne tilbakemelding i form av en kommentar, eller send meg en melding, f.eks. via kontaktsiden. Du burde også sjekke ut (og gjerne abonnere på) nyhetsbrevet mitt.

2 kommentarer om “Korte tips nr. 17: Store bokstaver på iOS-tastaturet”

 1. Jeg har en iPad-nettbrett, og fikk for en tid tilbake ett tastatur som jeg kan koble sammen med nettbrettet med bluetooth og få en slags laptop. Men jeg er vant til å skrive i Word, og ISO-systemet er en del annerledes. F.eks er alfakrøll-tasten på en helt annen plass. Men jeg sliter litt med å kunne endre bokstav fra stor til liten når man skal skrive mailadressen. Hvordan gjøres dette?

  Svar
  • Hei Bjørn! Jeg er ikke helt sikker på om jeg skjønner hva du spør om dessverre. Stor og liten bokstav endres jo vanligvis ved hjelp av shift-tasten, men kanskje er det ikke dette du sikter til? Tror heller ikke tastaturer med ISO-oppsett skal fungere forskjellig på dette punktet. Svar gjerne, så skal jeg se om jeg kan hjelpe deg.

   (PS: For øvrig har store og små bokstaver sjelden noe å si når man skriver mailadresser, selv om de vanligvis skrives med små.)

   Svar

Legg igjen en kommentar