Tips nr. 16: Øyevennlig skjermlys med f.lux

Korte tips nr. 16: Øyevennlig skjermlys med f.lux

De siste par årene har det blitt mer fokus på hvordan lys fra dataskjermer påvirker kroppen, og man har blant annet kommet fram til at det blå lyset senker produksjonen av søvnhormoner i kroppen, noe som kan forårsake søvnproblemer hvis du for eksempel ser på serier på Netflix til sent på natt. Løsningene til disse problemene er mange, og kommer både i form av dataskjermer med innebygget reduksjon av blåfarge eller egen øyesparermodus, til programvare som justerer hvitbalansen i skjermen til en varmere tone og senker lysstyrken. Det er sistnevnte vi skal se på nå.

OPPDATERING: macOS 10.12.4 kommer nå med Night Shift innebygd, og Windows 10 får en liknende funksjon kalt Night Light med Creators Update.
OPPDATERING 2: Windows 10 Creators Update er kommet ut, gå til Innstillinger > System > Skjerm for å aktivere Night Light.

Night Shift og f.lux

F.lux-vinduet på Mac
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det mest kjente produktet i denne sjangeren er f.lux, laget av Flux Software, med formål å gradvis justere hvitbalansen på skjermen etter at sola har gått ned og før den går opp, helt automatisk. F.lux har så og si hatt monopol når det gjelder datamaskinmarkedet, men på mobiler har det stått dårligere til på grunn av sperrer lagt inn av produsentene. På iOS må du jailbreake enheten din (det vil si å fjerne Apples sperringer på apper), mens på Android kan du laste ned en tidlig utgave av appen, men også her kreves det at du opphever sperringene som finnes.

For mange var det derfor en god nyhet da Apple lanserte Night Shift for iPhone og iPad sammen med iOS 9.3 i mars i fjor. Det sies også at samme funksjon skal komme til macOS i versjon 10.12.4). Inntil da er imidlertid f.lux et godt valg, særlig siden det er kompatibelt både med macOS, Windows og Linux. Så da får vi vel komme i gang?

Det grunnleggende

Last ned-knappen på f.lux-siden
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Først må du laste ned programmet fra justgetflux.com og deretter installere det (jeg satser på at du klarer dette selv, det skal være ganske selvforklarende). Oppsettsprosessen er temmelig enkel, men det er flere instillinger du kan endre på i etterkant. Her skal jeg følge prosessen bade på Windows og og macOS, og jeg kommer til å nevne eventuelle forskjeller du bør legge merke til.

F.lux-vinduet på Windows
Slik ser vinduet ut på Windows.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Etter å ha installert programmet vil f.lux-vinduet åpne seg og et ikon vil vises i statuslinja/menylinja. Vinduet som åpner seg vil inneholde en forhåndsvisning av hvordan lysfargen endres i løpet av dagen, sammen med en del andre innstillinger. Disse er på Windows skjult bak en Settings-knapp. En nevneverdig forskjell er at funksjonen for å justere lysskjemaet etter når du står opp kun er tilgjengelig på Mac (men dette kan deaktiveres). Altså vil Mac-versjonen beregne når fargen skal dimmes tilbake til normalen i forhold til når du står opp, og ikke når sola står opp, som Windows-versjonen gjør.

Uavhengig av om du bruker Windows eller Mac må du nå velge hvor du bor for at programmet skal kunne beregne soloppgang og solnedgang. Velg den nærmeste byen, og det vil nok funke bra, men du har også mulighet til å taste inn koordinater eller finne posisjonen automatisk ved hjelp av GPS (på macOS). Programmet vil spørre deg om dette når du starter det for første gang, men ved å gå inn i innstillingene kan du endre det når som helst. Skriv inn en by i feltet og klikk Search eller trykk pil-ikonet for å finne plasseringen automatisk hvis du er på Mac. Sjekk om kartet som kommer opp stemmer med der du er og trykk OK/Confirm. Skjermen(e) vil nå justeres automatisk etter solnedgang og tilbake igjen om morgenen. De fargene som er valgt som standard bør holde, men du kan også gjøre justeringer.

Kart som bekrefter at du har lagt inn riktig sted i f.lux
Nå er det på tide å legge inn sted.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Resten

Mac-menyen til f.lux
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Windows-menyen til f.lux
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Det er også en rekke innstillinger som kan gjøres ved å høyreklikke på f.lux-ikonet. Blant disse er forskjellige moduser som Filmmodus (Movie Mode), som deaktiverer f.lux i to og en halv time, og Mørkerommodus (Darkroom Mode) som gjør bytter om på hvitt og svart, og gjør skjermen betydelig mer rød. Du har også muligheten til å raskt deaktivere programmet helt. Enten i en time, til soloppgang eller for gjeldende program (kun på macOS). På Mac er det også noen få ekstra valg, stort sett knyttet til sovefunksjonen. Her er også valgene sortert inn i undermenyer.

Til gjengjeld har Windows-versjonen et par unike funksjoner (etter det jeg kunne se). Under Extras… i høyreklikkmenyen har du her nemlig også valget om å kontrollere Philips Hue-lys i samme slengen som dataskjermen (og også Philips ColorKinetics IntelliWhite). Her har du også muligheten til kun å dempe lyset på skjermen, og ikke endre fargen om du skulle ønske det.

Mørkerommodus
Slik ser det ut hvis du aktiverer mørkerommodus.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Hva synes du om f.lux? Er det noe du har lyst til å prøve, eller vet du kanskje om noe annet som ligner? Har du tidligere brukt Night Shift på iOS? Del gjerne dine meninger og tanker i kommentarfeltet! Når du har gjort det, kan du jo alltids abonnere på nyhetsbrevet som kommer en gang i måneden.

Legg igjen en kommentar