Steve Jobs Theater: Hva skjedde på Apple-lanseringen? Del 1
FOTO: Patrick Sletvold, basert på foto av 문준현.
CC BY-SA 4.0

Steve Jobs Theater: Hva skjedde på Apple-lanseringen? Del 1

Tirsdag 12. september var en spennende kveld, som vanlig når Apple lanserer nye produkter. Og ikke minst fordi ryktene fortalte om noen spennende nyheter. Når jeg satte med ned for å se på streamen, bestemte jeg meg derfor for å ta notater. Resultatet av disse er dette innlegget. En grundig gjennomgang av hva som skjedde på scenen.

Det som skjedde

Hovedbygningen i Apple Park sett fra utsiden
FOTO: 문준현.
CC BY-SA 4.0
Klokka var to på sju, to minutter før showet skulle starte. Lyset i salen senket seg, og prosjektoren lyste opp. Bilder av det nye Apple Park, og utsiden av Steve Jobs Theater, der lanseringen foregikk, ble vist. Det var musikk i bakgrunnen. Først tre-fire sekunder av den franske nasjonalsangen, Marseillaisen, og så Beatles’ All You Need is Love fra 1967.

Vi ser bilder av salen, der publikum sitter spente. Apple Special Event-logoen lyser opp, og kameraene zoomer inn på lerretet. Teksten «Welcome to the Steve Jobs Theater» dukker opp. Over høyttalerne spilles en inspirerende tale av Steve Jobs. Han understreker blant annet at det er viktig å «remember what’s really important to us». Sånn fortsetter han. Så skrus lyset på, og Tim Cook, Steve Jobs arvtaker som øverste Apple-sjef, entrer scenen. Det spente publikumet må vente litt til på nyhetene, for Tim Cook benytter sjansen til å snakke om Steve, i anledning tiårsjubileumet for når nevnte person lanserte den første iPhonen.

Tim bruker et par minutter på å oppsummere hva Steve Jobs betydde for Apple, verden og folk flest, mens bilder av Apple-grunnleggeren går i bakgrunnen.

Steve Jobs
Steve Jobs
FOTO: segagman.
CC BY 2.0

Steve was a genius

– Tim Cook, 2017

«Thank you»

Tim takker for seg. Før han begynner å snakke om de «utrolige produktene» ønsker han å dele ut medfølelse til alle som er blitt påvirket av de to orkanene som har herjet sør i USA de siste ukene. Apple selv bidrar med pengestøtte, og har gjort det enkelt for andre å gjøre det samme gjennom App Store og iTunes.

Videre har han noen annonseringer å gjøre angående den nå nesten ferdige Apple Park, som de begynner å flytte inn i senere i år. Området har 4000 kvadratmeter med grøntområder, og 9000 trær. De har også en av verdens største solcelleinstallasjoner på en bygning. På stedet åpner de også et eget besøkssenter, der det vil være en Apple Store. Og med det er vi over på «retail». Nye aktiviterer kalt «Today at Apple» vil i en rekke utvalgte butikker daglig omhandle temaer som foto, musikk og apper.

Når klokka nærmer seg ti over halv åtte, kommer Tim Cook endelig fram og sier «Så la oss komme igang med å fortelle dere hva vi skal lansere idag».

«Vi starter med Apple Watch»

Publikum klapper energisk når det klassiske halvspiste eplet dukker opp ved siden av teksten «Watch» på en helsvart bakgrunn.

Apple Watch som ligger til lading
Apple Watch er en populær sak.
FOTO: charlie0111.
CC0

Tim Cook kan opplyse at Apple Watch har vokst med 50% siden sist, og har nå passert Rolex som klokke nr. 1 i verden. Han sa ikke noe om hvor mange i verden som bruker klokke eller hva som tells som klokke, men det er en annen sak. Lerretet går viser mer statistikk, og en video om fornøyde kunder som forteller rørende historier om hvordan Apple Watch har hjulpet dem, blant annet en 99 år gammel dame og en blind maratonløper.

Etter nesten en halv time er tiden kommet for å snakke om selve produktene, og i den anledning kommer Jeff Williams, COO for Apple og den personen blant Apple-ledelsen som har ansvar for Apple Watch-avdelingen, på scenen. watchOS 4 oppsummeres kort. Apple introduserer også Apple Heart Rate Monitor, som vil si at Apple Watch følger med på hjerterytmen din. Klokka kan blant annet vise hjerterytme på en watchface og varsle om du har høy puls når du ikke trener. Apple har også et nytt studieprogram på gang, kalt Apple Heart Study, beregnet spesielt for de med variabel hjerterytme. Programmet vil komme til USA senere i år, og vil analysere hjerterytmen til de som velger å delta. watchOS 4 kommer 19. september.

«Og nå vil jeg introdusere den neste generasjonen Apple Watch.» Jeff går av scenen og lyset i salen dempes. Det er videotid. Bilder tatt under vann glir over skjermen. En hånd. En surfer som surfer på bølgetoppene. Kameraet bryter vannoverflaten og zoomer inn på surferens håndledd, der hennes Apple Watch nettopp har begynt å ringe. Mens hun er midt ute på havet. Musikken starter og kameraet zoomer inn på den nye, rødfargede Digital Crown. Rødfargen dekker skjermen, og Apple Watch-logoen dukker opp. Så kommer teksten «Series 3».

Jeff kommer tilbake på scenen, og skal nå bekrefte det vi alle antar. «Jeg introduserer, Apple Watch Series 3, og den har innebygd mobilnett.» Jublende applaus fra publikum. Videre sier Jeff at du nå kan dra hvor du vil, og la iPhonen ligge igjen hjemme. Det er det de har ønsket å gjøre med denne klokka helt fram til nå. Mobilnett-klokka vil selvfølgelig følge Apple sin «It just works»-filosofi, og har dermed samme telefonnummer som iPhonen. Hvis du lar mobilen ligge igjen hjemme, vil alle samtaler og meldinger gå til klokka, og hvis du deler posisjonen din, vil den automatisk bruke klokkeposisjonen. Og siden du nå har mobil nettilgang på håndleddet ditt, hvorfor ikke streame 40 millioner sanger i samme slengen? Altså: Streaming fra Apple Music.

En haug avansert teknologi

En person bruker en Apple Watch til å sjekke værmeldingen
Mye teknologi er stappet inn på et lite område.
FOTO: fancycrave1.
CC0
Series 3 inneholder «the most advanced technologies ever in a watch», ifølge Jeff. Altså er det på tide med statistikk. En ny tokjerners prosessor er opptil 70% raskere, noe som gjør at Siri nå kan snakke. En ny trådløs-chip kalt W2 gjør WiFi 85% raskere, og bruker 50% mindre strøm. En ny sensor er også stappet inn i klokka. Denne gangen et altimeter, som lar deg måle høydeforskjeller som hvor mange etasjer med trapper du har gått. Dette åpnes også for bruk av tredjepartsutviklere.

Når man først er inne på å stappe enda flere ting inn i klokka, var det visst en del utfordringer med å få plass til antenne, SIM-kort og annet utstyr som kreves av mobilnettstøtten. De måtte, som normalt egentlig, ty til kreative løsninger. Som for eksempel at de bruker selve skjermen på klokka som mobilantenne, og at de bruker et elektronisk eSIM-kort i stedet for et fysisk kort du må sette inn. Alt dette får plass i en metallkropp på samme størrelse som før. Derimot er krystallstykket bak blitt 0,25 milimeter tjukkere, tilsvarende 2 papirark.

Etter en rask demo av ringefunksjonen, kommer vi over på fargene. Selve klokka vil komme i en ny farge, forvirrende nok kalt Gold Aluminum, selv om den i realiteten ligner mer på en blanding av Gold og Rose Gold-variantene. En slags gyllen rosafarge. Nye Sport Loop-bånd i flere farger kommer også, i tillegg til fortsatt samarbeid med lærproduktprodusenten Hèrmes, for eksklusive bånd og watch faces.

Selvfølgelig er Apple Watch fri for en rekke skadelige stoffer, blant annet Beryllium, Kvikksølv, bly og bromerte flammehemmere. Den selges også uten mobilnett, som er særlig viktig siden mobilnettvarianten bare blir tilgjengelig i noen få land, inkludert USA, Kina, Storbritannia, Australia og Tyskland. Norge og resten av verden må klare seg uten foreløpig. Salget begynner 22. september.

Lyset demper seg atter en gang. En kort video i typisk Apple-stil starter på storskjermen. Reklamevideoen skal illustrere musikkstreaming på Apple Watch, og hvordan sangene tilsynelatende kan gi deg lyst til å danse rundt på et eller flere skateboard. Kort oppsummering av høydepunkter fra Apple Watch Series 3, før Tim kommer tilbake på scenen.

Tid for TV

Emmy-pris
FOTO: ITU Pictures.
CC BY 2.0
Han har store nyheter om Apple TV. De vant blant annet sin andre Emmy-pris, denne gangen for hvordan Siri hjelper deg å finne ting å se på. Men nå skal Tim snakke litt om neste store nyhet i TV-historien. Historien begynte med svart-hvitt, gikk via farger, så kom HD, og til sist er 4K og HDR nå på vei inn i folks stuer.

Apple TV kommer nå i en ny variant, kalt Apple TV 4K. Eddy Cue, seniorvisepresident for Internet Software and Services hos Apple, kommer på scenen og introduserer: Støtte for 4K og HDR gir både flere og bedre piksler. Apple TV 4K støtter de ledende HDR-standardene HDR10 og Dolby Vision. Siden Apple har kostet på seg en 4K-prosjektor i Steve Jobs Theater kan de også gi publikum en 4K-demo, spilt av på Apple TV 4K. Denne demoen sier kanskje ikke så mye om boksen, men vi får i alle fall demonstrert at den er i stand til å vise grensesnittet i 4K også.

Innsiden

En hånd som holder en Apple TV.
Mye kraft i liten boks
FOTO: methodshop .com.
CC BY-SA 2.0
På innsiden har Apple TV 4K naturlig nok en sterkere prosessor, grunnet at det er mer krevende å vise i 4K. A10X Fusion, den samme brikken som ble brukt i årets iPad Pro-modeller, gir en dobling i prosessorytelse. Sammen med Apple TV 4K kommer 4K-innhold til iTunes, og i stedet for å lage en egen prisklassefor 4K, vil den ta over det som nå er HD. Altså: samme pris som for HD, og tidligere filmer du har kjøpt vil bli oppgradert hvis de blir tilgjengelig i 4K. Videre vil Apple TV 4K også være en av foreløpig forholdsvis få måter å se Netflix i 4K HDR på, i tillegg til Amazon Prime Video, som fortsatt er en nykommer i Norge.

Når jeg først nevner Norge, er det jo naturlig å få med at TV-appen, som har eksistert i utlandet i et par år, endelig kommer til hit til lands. Appen fungerer som et samlingspunkt for filmer, TV-programmer og sport, og vil forhåpentligvis integreres med tilbydere som Canal Digital og Get, spesielt siden begge allerede har en Apple TV-app. Videre får TV-appen støtte for «Live sports», og kan om ønskelig vise gjeldende tid og poengsum for for eksempel fotballkamper. Appen skal for øvrig også være tilgjengelig for iOS, i tilfelle du ikke har funnet nytte i å anskaffe en Apple TV enda.

Opp på scenen bringes Jenova Chen fra thatgamecompany for å snakke om deres nye spill, Sky, de du flyr over skyene og styrer med en finger på Siri Remote. Spillet har avansert grafikk, støtter onlinespilling med opptil 8 spillere og slippes eksklusivt for iOS og tvOS denne vinteren (andre platformer kommer senere). Apple TV kommer 22. september.

Så langt har vi tatt for oss Apple Watch og Apple TV 4K, sammen med alt Apple-sjefene hadde å snakke om før det. Derimot er det mye spennende igjen. Innlegget er langt nok som det er, så resten av hva som skjedde i Steve Jobs Theater kommer i del 2 snarest mulig.

Likte du innlegget? Kom gjerne med tilbakemelding i kommentarene eller via sosiale medier. Jeg har også et månedlig nyhetsbrev du kanskje vil ha glede av å abonnere på. Trenger du mer å lese har jeg en haug med korte tips. I det nyeste viser jeg hvordan du finner en lenke direkte til et Facebook-innlegg, noe som viser seg å være enkelt nok, så lenge du vet hvor du skal lete.

Legg igjen en kommentar