Tips nr. 15: Ta skjermbilder med Grab på macOS

Korte tips nr. 15: Ta skjermbilder med Grab på macOS

Tidligere har jeg fortalt hvordan man kan ta skjermbilde på macOS ved hjelp av tastatursnarveier. Men i tilfelle tastatursnarveier ikke er noe for deg, skal jeg nå også vise hvordan du kan gjøre det med det innebygde programmet Grab, som også har noen fordeler i seg selv.

Åpne

Søk etter Grab med Spotlight
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Først må vi selvfølgelig åpne programmet (jeg foreslår å bruke Spotlight). Når programikonet dukker opp i Docken (det har ikke noe vindu), er vi klare til å gå videre. Grab-appen er nemlig veldig enkel, og styres kun via menyer, enten i menylinja øverst eller ved å høyreklikke på programikonet.

Tid for å ta bilder

Ta bilde-menyen til Grab
Ta bilde-menyen til Grab.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Å ta bilder med Grab er nesten like enkelt som med tastaturet. Som jeg allerede har nevnt er det bare å høyreklikke på programikonet for å få fram menyen. Alternativt kan du velge Ta bilde i menylinja mens programmet er aktivt. Da får du fire alternativer, som er ett alternativt mer enn det som er mulig med tastatursnarveiene: ta bilde av markering, ta bilde av vindu, ta skjermbilde og ta bilde med selvutløser (den nye).

Høyreklikk-menyen til Grab
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Ta bilde av markering gjør naturlig nok at du kan markere et område på skjermen, akkurat som med ⌘ Cmd + ⇧ Shift + 4 med tastaturet. På samme måte er Ta bilde av vindu det tilsvarende til ⌘ Cmd + ⇧ Shift + 4 + Mellomrom, ved at den tar bilde av hele det gjeldende vinduet, men uten skyggen bak slik som hurtigtasten gjør. I vinduet som kommer opp velger du Velg vindu, og trykker så på vinduet du vil ta bilde av. Hvis du ønsker å ha et vindu i fokus, kan du bla deg fram til det med ⌘ Cmd + Tab.

Hvis du vil ta bilde av hele skjermen har du to valg: Ta skjermbilde og Ta bilde med selvutløser. Disse fungerer egentlig helt likt, bortsett fra at sistnevnte forsinker skjermbildet med 10 sekunder, så du har tid til å gjøre ting klart før bildet tas. For å starte Ta skjermbilde må du trykke utenfor vinduet som spretter opp. Når det gjelder Ta bilde med selvutløser er det bare å trykke på Start selvutløser. Begge disse tilsvarer ⌘ Cmd + ⇧ Shift + 3.

Selvutløseren vises i eget vindu
Slik bruker man selvutløseren.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Noen ekstra valg

Programmenyen til Grab
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Med Grab har du også noen ekstra valg. Disse finner du under menyelementet i Grab-menyen som rett og slett heter Valg (riktignok med tre prikker etter for å symbolisere at det vil åpne et vindu). Her kan du nemlig velge om musepekeren skal synes i skjermbilder, og hvordan den skal se ut (du kan velge mellom sju forskjellige). Du kan også velge om Grab-programmet skal spille av en lyd når det tar bilde.

I valg-vinduet velges musepeker
I valg-vinduet velges musepeker.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
En annen positiv ting med Grab er at skjermbildene du tar vil vises i et eget vindu etter at du har tatt dem, ikke ulikt Utklippsverktøy på Windows. De vil heller ikke lagres om du ikke gjør dette selv. Videre har du mulighet til å selv velge filnavn og filtype (PNG, JPEG eller TIFF, med TIFF som standard). Du kan også skrive ut skjermbildet direkte fra programmet.

Lagre-menyen til Grab lar deg velge navn og filtype
Lagre-menyen til Grab lar deg velge navn og filtype.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Har du hørt om Grab før? Er dette noe du har bruk for, eller foretrekker du å bruke hurtigtastene? Noe mer du lurer på? Skriv en kommentar eller kontakt meg på sosiale medier. Du bør også abonnere på nyhetsbrevet mitt.

Legg igjen en kommentar