Tips nr. 22: Sakte animasjoner på macOS

Korte tips nr. 22: Sakte avspilling av animasjoner på macOS

Jeg sier det med en gang: Dette er en av de minst nyttige tipsene jeg noensinne har skrevet, men det er likevel så kult at jeg ønsker å dele det. Her er hvordan du kan se en rekke animasjoner på macOS i sakte film.

Stilig

Det er egentlig ikke så mye å si om dette, men det er faktisk ganske kult. En rekke animasjoner i macOS har kan nemlig spilles av ekstra sakte, inkludert åpneanimasjonen til Launchpad og minimeringsanimasjonen (både «Lampeåndeffekt» og «Skaleringseffekt») til programvinduer.

Hvis du holder inne ⇧Skift-knappen mens du trykker på minimeringsknappen på Mac vil du ha fornøyelsen av å kunne se minimeringsanimasjonen i supersakte film. Serlig hvis du har standardminimeringseffekten («Lampeåndeffekt») skrudd på, vil synet bli spektakulært. Her animasjonen for de som ikke har en Mac å se den på (videoen er i opprinnelig hastighet):

Minimeringsanimasjonen på macOS når man holder inne shift-knappen
Her er minimeringsanimasjonen.
(Se den på YouTube hvis den ikke spilles av)

Dette trikset fungerer like fint på Launchpad-animasjonen som ved minimering. Du får se programikonene sakte komme til syne på en uskarp skrivebordsbakgrunn. Bare se her:

Det skulle heller ikke forundre meg hvis dette trikset funker på andre animasjoner enn disse også. Dessverre funker ikke dette på moderne versjoner av Mission Control-animasjonen.

Hva er meningen?

Om det er noen bestemt mening bak denne funksjonen, og hva den eventuelt måtte være, er det flere som har hatt tanker om. Denne funksjonen skal visstnok ha eksistert en god stund, trolig helt siden 2000. Selveste Steve Jobs viste fram dette som et bevis på hvor langt Apples nye brukergrensesnitt hadde kommet. Han nevner også at denne funksjonen ble laget spesielt for den demoen, men det virker som den har blitt værende siden.

Det virker som de fleste ser på dette trikset som et såkalt «easter egg», altså noe som ikke har noen funksjon utover å være et skjult triks. På denne siden blir det imidlertid argumentert (ganske sterkt) med at denne funksjonen imidlertid også kan ha fordeler når det gjelder å holde orden på vinduene dine, spesielt hvis du har mange vinduer som ligner. Da kan animasjonene visstnok tidvis være vanskelige å følge med på, og å spille dem av saktere skal hjelpe med dette.

Riktignok er dette kanskje ikke tilfellet så ofte, men man vet aldri. Kanskje vil denne funksjonen redde livet ditt en gang?

Har du noen tanker om dette kule, men ikke veldig nyttige tipset? Synes du jeg har sløst bort tiden din (I så fall, hvorfor leser du dette da?) eller er du glad for å ha noe å vise vennene dine?

Skriv en kommentar eller send en melding på sosiale medier, da vel! Og ikke glem å abonnere på nyhetsbrevet! Jeg lover å ikke fylle opp innboksen din med rot og skrot.

Når du er ferdig kan du jo lese mitt forrige korte tips, der jeg viser hvordan du enkelt rydder opp i store filer. Dette er egentlig noe jeg burde gjøre snart også…

Legg igjen en kommentar