Tips nr. 23: Hopp til bokstav i liste

Korte tips nr. 23: Hopp til bokstav i liste

Når du skal registrere deg på en side, og du blir bedt om å velge land, enten det er der du bor eller der telefonnummeret ditt kommer fra, får du vanligvis opp en lang liste, med alt fra Andorra og Paraguay til Ekvatorial-Guinea og Vietnam. Du kan selvfølgelig bla gjennom hele listen for å finne Norge, men jeg har en enklere metode, som også funker andre ganger du har en lang liste å bla gjennom.

Et enkelt triks

Trikset er egentlig veldig enkelt. Trykk på en bokstav på tastaturet. Ferdig.

Hva skjer da?

Det som skjer når du trykker på en bokstav på tastaturet når du har det som av og til kalles en «rullegardinmeny» oppe, er at det første elementet som begynner på bokstaven du trykket på vil bli markert. Prøv det:

Hvis du trykker flere ganger på samme bokstav går du videre til neste element, men dette virker ikke som forventet på macOS. Blant resultatene jeg har sett er at den hopper til det siste elementet, eller et element midt i. Mer praktisk er da det at du rett og slett kan begynne å skrive ordet du er ute etter. Da vil du hoppe til rett til det første elementet som begynner på disse bokstavene. Du kan for eksempel prøve å skrive NO mens du har markert feltet under. Da skal markøren hoppe til Nord-Korea.Andre bruksområder

Dette trikset har potensielt en del ulike bruksområder. Foruten å velge land når du registrerer deg på en nettside, kan du bruke dette når du leter etter en fil i mapper med mange filer. Hvis jeg for eksempel skal finne en fil som begynner på G i nedlastningsmappa (som ofte har en del rot), kan jeg rett og slett bare trykke på G på tastaturet for å hoppe til der alle filene som begynner på G er. Dette fungerer riktignok best om du har filene sortert etter navn, og ikke andre ting som dato og størrelse, siden de da vil være hulter til bulter.

Dette trikset fungerer i nedtrekksmenyer på macOS, Windows og Linux, både i andre programmer og nettlesere, i hvert fall hvis de bruker de innebygde menyene systemet tilbyr (altså er det f.eks. muligens noen nettsider det ikke vil virke på). Ellers fungerer trikset i Finder og Windows Utforsker.

På Linux kommer det blant annet an på hvilket filbehandlingsprogram som er installert. Med Nautilus på Debian vil du for eksempel begynne å søke i mappen når du skriver, men med omtrent samme resultat: at du ser elementene som begynner på bokstaven(e) du skrev. I Firefox på Debian virker det ikke som det er mulig å skrive flere bokstaver om gangen, men å hoppe til neste element ved å trykke på tasten igjen funker fint.

På macOS kan du også bruke dette i menyer i menylinjen øverst på skjermen. Her er det derimot kanskje ikke like vanlig med haugevis med menyelementer, så det er like greit å bare bruke piltastene. Det kan du forresten gjøre ellers også hvis du skulle ønske. Både enter og mellomrom vil velge elementer, både i menylinjemenyen og nedtrekksmenyer.

Var dette et nyttig tips? Det har i hvert fall hjulpet meg å spare litt tid når jeg skal finne en fil eller velge et land. Skriv en kommentar, eller kom i kontakt på sosiale medier. Du må gjerne abonnere på nyhetsbrevet mitt også!

Er du interessert i å lese et betydelig mindre nyttig tips, kan jeg anbefale mitt forrige tips om hvordan du kan se macOS-animasjoner i sakte film. Jeg har til og med inkludert animasjonen, hvis du ikke har en Mac å prøve på.

Legg igjen en kommentar