Tips nr. 29: Quick Look på Windows

Korte tips nr. 29: Quick Look på Windows

En av funksjonene jeg liker best med macOS er Quick Look, eller «Hurtigvis» som det iblant er oversatt med. Du kan enkelt trykke mellomrom når du har markert en fil i Finder (eller bruke Force Touch) og så vil det sprette opp et vindu som forhåndsviser filen. Windows-programmet QuickLook bringer samme funksjonalitet til Windows.

Last det ned!

QuickLook er et åpen kildekode-program tilgjengelig under GPL-lisensen. Kort sagt vil dette si at programmet er helt gratis, at det alltid vil være det, og at du kan bruke det til nesten alt du vil. Programmet støtter en rekke filtyper, og er tilgjengelig på norsk (oversatt av undertegnede). I tillegg er designet faktisk moderne, noe man dessverre ikke ser så ofte med denne typen gratis programvare.

Å komme i gang er veldig enkelt, men først må du gjøre et enkelt valg: ønsker du å laste ned programmet fra Windows Store? Dette gjør oppdateringene lettere, men du har ikke muligheten til å få QuickLook-forhåndsvisninger i åpne- og lagre-dialogbokser. Dessuten er dette bare tilgjengelig på Windows 10. Ellers anbefaler jeg å bruke .msi-varianten, som kommer med vanlig installeringsprogram. Det finnes også en portabel .zip-variant.

For øyeblikket (per mars 2019) er nyeste versjon 3.6.4, men du kan like gjerne bruke denne magiske linken for å gå rett til den versjonen som til enhver tid er nyest, for å få alle nye funksjoner og fikser.

Nå kommer vi i gang

Skjermbilder som viser installasjonsprosessen
Dette er prosessen for å installere QuickLook på den vanlige måten.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Jeg regner med at du klarer å laste ned Windows Store-versjonen på egen hånd hvis du ønsker det, så jeg går bare gjennom installasjon av .msi-varianten. Det er bare å starte installasjonsprogrammet, godkjenne lisensen, og trykke «Neste» et par ganger.

Når du er ferdig kan det hende at du får opp et vindu om at du har for gammel versjon av .NET Framework. Hvis du har en oppdatert Windows-versjon bør ikke dette være noe problem (i så fall kan du hoppe over dette avsnittet), men ellers trykker du bare «JA» og laster ned installasjonsfil på nettsiden som kommer opp. QuickLook trenger for øyeblikket minst versjon 4.6.2, men nyere versjoner fungerer også. Både Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10 er kompatible med .NET Framework 4.6.2. Så er det bare å trykke «Fortsett» et par ganger, og så er du igang.

Høyreklikkmenyen til ikonet i oppgavelinja, der du velger "Kjør ved oppstart".
Jeg anbefaler å velge «Kjør ved oppstart».
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Når du nå endelig er ferdig med installasjonen, vil du kanskje merke at QuickLook plasserte et ikon på skrivebordet ditt. Bare åpne dette, så er vi igang. Du finner nå QuickLook-symbolet sammen med andre ikoner i oppgavelinja. Jeg anbefaler å høyreklikke på ikonet og velge «Kjør ved oppstart», så starter programmet opp sammen med maskina, uten at du trenger å tenke på det.

Endelig til programmet!

Skjermbilder av filer som forhåndsvises med QuickLook
Dette er eksempler på filer du kan forhåndsvise med QuickLook.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0
Den grunnleggende bruken av programmet QuickLook er den samme som med Quick Look-funksjonen på Mac. Velg en fil i Utforsker og trykk mellomrom for å forhåndsvise den. Du kan vise alt fra bilder og videoer til tekstfiler og PowerPoint-presentasjoner. På visse områder er Quick Look-programmet også bedre enn tilsvarende funksjon på Mac, for programmet har faktisk innebygd støtte for et par mer fancy ting som markdown-filer og epost. Filer som ikke kan forhåndsvises, som programfiler, vises (akkurat som på Mac) i en infoboks i stedet. Her kan du se hva filen heter, når filen er fra, og hvor stor den er.

Det er også er noen ekstra funksjoner, for det er også tre knapper øverst til venstre i vinduet som dukker opp, blant annet muligheten til å feste forhåndsvisningen så den ikke forsvinner.

QuickLook som forhåndsviser en tekstfil av typen .ini
Dette er en mer eksotisk filtype.
FOTO: Patrick Sletvold.
CC BY-NC-SA 4.0

Innebygd støtte

Quick Look har også innebygd støtte for forhåndsvisning av filer i noen andre tilfeller. Den har selvfølgelig støtte for å forhåndsvise filer i Utforsker-vinduer og på skrivebordet, men programmet kan også forhåndsvise filer i åpne- og lagre-dialogbokser (med mindre du har Windows Store-varianten, der dette er deaktivert pga. reglene til Microsoft). Dette brukes akkurat som du forventer, du bare trykker mellomrom når du har markert en fil i dialogboksen.

Det er mulig du husker at jeg tidligere har skrevet om programmet Everything, som er en svært rask måte å søke i alle filene på datamaskina på? Quick Look har faktisk innebygd støtte for Everything også, det er bare å trykke på mellomrom mens du har en fil markert, så virker forhåndsvisningen akkurat som du forventer.

Konklusjon

Det er ikke mye mer som trengs å si, siden QuickLook-programmet virker såpass likt funksjonen på macOS. Det eneste det egentlig gjør er å forhåndsvise filer, men det gjør det på en veldig enkel og elegant måte. QuickLook har støtte for plugins, men om det finnes noen utenfor de som er inkludert er jeg ikke sikker på. Den innebygde filstøtten er uansett mer enn nok, og gjør dette gratisprogrammet til noe jeg absolutt anbefaler.

Hvordan fungerer QuickLook for deg? Er dette det manglende programmet du trenger for å trives med Windows? Gir det deg bare mer lyst til å holde deg til Mac? Legg gjerne igjen en kommentar, eller kom med dine meninger på sosiale medier.

Lyst på mer av denne typen innhold? Trenger du flere slike tips smarte programmer og lure triks? Abonner på nyhetsbrevet mitt, så får du nye innlegg rett i e-postkassa en gang i måneden. Vil du ha mer med en gang, kan jeg anbefale deg å ta en titt på min test av podkast-appen Overcast, en fantastisk gratisapp for å høre på podkaster.

Legg igjen en kommentar